hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-7 20:02 | 顯示全部樓層

去返高知站等搭觀光列車「志国土佐 時代の夜明けのものがたり(時代黎明物語)」,而呢架キハ185系已經從高知運轉所黎到留置線

特急「あしずり(足摺)」既2000系

特急「南風」準備開出(2700系)

LED顯示既字體都整得古典啲

可以望到站前廣場有活動

又見到呢架車

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-7 20:17 | 顯示全部樓層

當日既特急「南風」麵包超人列車增加到1+2+1卡

而佢就返運轉所

觀光列車「志国土佐 時代の夜明けのものがたり」入站

車身就有坂本龍馬既肖像

窪川方向嗰卡叫「KUROFUNE(黑船)」,象徵幕末時代西方文明進入日本

我搭後面高知方向嗰卡「SORAFUNE(宙船)」,主題係復古未來風格既宇宙船。兩個車廂既餐檯都設計到可以反去車廂中間,變成面對面食飯配置,而車窗之間有mon播放即時既前面展望風景同埋旅遊資訊講解

車廂一角既坂本龍馬像

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-7 20:38 | 顯示全部樓層
「KUROFUNE」呢卡一半係四人檯,另一半餐檯原本係面對面配置,只因爲武漢肺炎關係而變成向窗。當日班車亦有伊野商業高校既學生企係盡頭個投影幕前面,講解沿途旅遊資訊

出發嗰陣可以見到觀光中心既職員同你揮手

沿途車站、路邊都有人向列車揮手,其中喺仁淀川河堤遇到既呢幾位做得最有心機

仁淀川既通透碧藍色喺呢度都可以見到,可惜當時陰天

當然山間上游位置會更靚

呢班喺午飯時間出發既「立志の抄」提供份量豐富啲既餐點,要提早4日預約。菜式由當地餐廳製作,標榜係日式與西式合璧既創作料理

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-7 20:52 | 顯示全部樓層

土佐新荘~安和站之間可以望到海景

喺安和站停一陣,比大家欣賞海景同買當地土產

「SORAFUNE」呢卡內外都係白色主調

車身仲有啲機械圖案

天氣麻麻地

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-7 21:10 | 顯示全部樓層

車站旁邊社區中心有攤位賣土產

月台設置左呢款情侶長凳

到達土佐久礼站,駕駛員趁呢個對頭車交會既空檔行左落路軌唔知做乜

同呢班特急會車

負責講解既學生喺度落車,然後向返車廂揮手

我亦都係搭到呢度落車,出去觀光下

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-11 20:56 | 顯示全部樓層
附近海鮮市場入面充滿昭和風情

當日附近街道仲有夏祭攤位

集合曬各種舊式廣告牌

觀光完就去返車站,影返佢回程

回程班次途中會喺須崎站比之後既特急「あしずり」追過

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-11 21:15 | 顯示全部樓層

啲學生喺附近海鮮餐廳食完飯之後就上車,再次負責講解工作

呢度亦會有攤位比乘客買土產,夠鐘發車嗰陣遠處既乘務員就會敲鑼提醒

音樂警笛好激昂,兩卡都唔同音色,可以睇下其他人拍既片

之後我就等搭下班特急返歸

喺站內側線既工程車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-11 21:35 | 顯示全部樓層
之後9月第一個三連休就去到東京,而呢個時期同樣又有颱風逼近日本

去到多摩川站,影下之後即將迎接變化既東急東横線同埋目黒線(地鐵三田線6300形3次車、東急5050系並走)

地鐵副都心線既17000系,我覺得車頭燈設計有前輩7000系既影子

埼玉高速鐵道2000系

6300形3次車暫時未會退役

地鐵南北線既9000系

東急5050系4000番台

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-11 21:46 | 顯示全部樓層

即將被6500形取代既2次車

天色陰沉

東急3000系,最近仲有一列加到變8卡,新車卡同本身既車齡相差二十幾年

最新既8卡17000系17195編成

當日傍晚仲有カシオペア紀行(仙后座紀行),我就去到蓮田站影下。今次係由北斗星塗裝既EF81形80號機牽引去E26系客車去盛岡

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 20:21 | 顯示全部樓層

之後嗰日一早搭頭班特急「わかしお(若潮)」去到大原站

旁邊就係いすみ鉄道(夷隅鐵道)站舍

2013年登場既いすみ350型,只係外形參考キハ20系既復古風格

車頭有同台鐵集集線合作既祈福head mark,車身都有天燈圖案

車內既天燈