hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 20:29 | 顯示全部樓層

駕駛台

搭到去大多喜站

之後架車就入車庫

留置緊既いすみ300型

佢好快就出黎行從呢度始發去上総中野既班次

站內既工程車

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 20:47 | 顯示全部樓層
來自JR西日本大糸線路段既キハ20系キハ52形,同埋後面嗰部喺2015年登場既キハ20 1303,背景就有個「房総の小江戸」牌坊

站名命名權賣左比當地牙科公司,所以前面加入"Dental Support"

從外面望返車庫,雖然右邊嗰架係「350型身、300型心」既車,但係當時舊社長鳥塚亮就跟返國鐵方式去幫佢編出「キハ20 1303」呢個形式名

キハ20系キハ52形連結右邊既キハ58系キハ28形,行走急行班次

喺車庫準備中

上総中野方向既路軌

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 21:16 | 顯示全部樓層
參觀下車站附近呢個逢星期日先開既鐵道館

入面主要有唔同鐵道模型場景、鐵道部品(亦會賣)

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 21:20 | 顯示全部樓層

各種站名牌

千葉地區既車站

目的地牌、列車名牌、月台乘車位置牌等等

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 21:58 | 顯示全部樓層

因為開始落雨既關係,我就從大多喜站call的士上去ポッポの丘(Poppo之丘),車費大概要2000幾円。

門口擺左千葉都市單軌既舊車卡,其中左邊做左紀念品店兼呢度既停車場收費亭(1000形)

右邊嗰架既車內

​24系寢台客車既オハネフ25-211,切剩咁既長度

万葉線デ7000形,入面好多扭蛋機

另一邊

キハ38形、クモニ83形行李電車、103系

クモニ83形同埋呢架103系クハ103-525都係從東芝府中事業所轉黎呢度收藏。宜家佢保養緊車身、準備翻油,而車身部分地方仲可以見到昔日京浜東北線、中央線快速、南武線時代既藍、橙、黃色塗裝

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-17 22:11 | 顯示全部樓層

油得幾光鮮既クモニ83形

經切割既長野電鐵既モハ1000形、久留里線塗裝既キハ38形

落緊暴雨,周圍都好多水氹

銚子電鐵デハ700形

呢度本身係農場用地,當時既養雞場主人從夷隅鐵道買第一部退役車輛展示之後,越買越多,變成宜家咁

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-19 20:14 | 顯示全部樓層

其中一架最早黎到呢度展示既車輛——いすみ200型,可以喺旁邊小食亭買野食入去坐,主打生雞蛋撈飯

後面連住北陸鉄道モハ3750形、另一架銚子電鐵既デハ700形

呢架デハ700形就係藍色塗裝

國鐵時代站內貨物路軌調度用既10t貨車移動機,拖住ヨ8000形車掌車/守車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-19 20:33 | 顯示全部樓層
呢架就係舊年從長野總合車輛中心運到黎既20t貨物移動機,連住3架ヨ5000形車掌車/守車

保養中既京急舊1000形

營團地下鐵丸ノ内線既400形,當年廢車之後仲成為三越百貨係經濟泡沫年代既貴價商品,擺喺日本橋店外面發售

車內

路線圖未有西新宿站

駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-19 20:46 | 顯示全部樓層
上去旁邊山丘另一個展示區途中可以見到大山纜車既丹沢號車廂

放喺陡峭既斜坡上

呢度展示183系1500番台、貫通形既0番台、113系2000、1000番台

右邊嗰架只係切剩車頭部分,兩者head mark都係房総地區既特急「漣漪」

東海道線既湘南色塗裝、総武線快速・横須賀線既横須賀色塗裝,兩者都係切剩車頭

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-10-19 20:59 | 顯示全部樓層

DE10形牽引住兩卡24系寢台客車。呢架DE10形30號機原本喺台場既船の科学館入面展覽,放喺青函連絡船「羊蹄丸」船艙,後來閉館解體之後就送黎呢度

佢地晚年行走寢台特急「日本海」,當時就方向幕就整呢個寢台特急「櫻」既版本

不存在既配搭(特急「因幡」)

從斜路影返過去

買完紀念品之後就拜託職員call的士,搭去国吉站