hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 20:52 | 顯示全部樓層

キハ58系既キハ58形同埋キハ28形,主要分別係引擎數量(分別係2部同1部)

可以入去キハ58形車廂參觀

駕駛台

キハ20系キハ52形、D51形2號機,中間條柱有一個來自D51形755號機既「旅立之汽笛」,一日會響兩次

DF50形

比較難影曬全貌既DD15形,特別係雪鏟會比柱遮住

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 21:13 | 顯示全部樓層
DD51形、10t貨車移動機

只得一部既DE50形、主要作除雪用途既DD16形300番台

車庫後面既開口比DD16形300番台既雪鏟突出黎

呢度路軌、簷蓬如果再延長多啲,就可以保留番另一邊車頭既雪鏟

車庫入面既大樓改成展廳,而前面係腕木式信號機

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 21:31 | 顯示全部樓層
入面展品比較簡單

方向幕、列車名牌、目的地牌

急行「砂丘」告別head mark、製造銘板、蒸氣機關車號碼牌、隸屬既區名牌,旁邊展板介紹車輛形式號碼既意義,同埋當地舊款站名牌

因美線既路籤閉塞信號系統解說,有藤圈同埋路籤金屬板發行機

旁邊就係「岡山氣動車區津山派出」

望向津山站方向

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 21:38 | 顯示全部樓層

車庫既風景

喺站內調度中

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 21:49 | 顯示全部樓層
另一個大樓入面有呢個仿照津山站附近景色製作既模型場景

建築配置好貼近真實既津山站同埋鐵道館

櫻花盛開既津山城

離開鐵道館之後,喺平交道影一影津山線

津山站整體建築

站前廣場保存左呢部C11形80號機

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 21:58 | 顯示全部樓層
到達津山既「SAKU美SAKU楽」

今次唔搭津山線,改為取道姫新線末端路段搭去新見,體驗下呢個嚴重虧損既路線

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-8 22:19 | 顯示全部樓層

經過接近兩個鐘車程到達新見站,沿途幾處山邊都係自然災害過後路基唔穩定(只做小修小補去慳錢),需要減速去25 km/h徐行幾百米既路段

喺轉車時間順便買埋呢個站既懐鉄入場券

芸備線末端路段既班次以呢度為總站

呢架キハ120形係浜田鐵道部既塗裝(已經廢線既三江線都係呢款塗裝)

喺度搭伯備線出返岡山,之後就住酒店

翻新後既115系喺車廂連接位附近有呢個非常窄既面壁空間,其實張凳本身唔應該整做翻背

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-10 21:18 | 顯示全部樓層
之後既朝早從倉敷出發,搭頭班特急「やくも(八雲)」

伯備線南段主要沿住高梁川興建

望住遠處既溪谷景色,就算架車高速過彎、傾斜嗰陣都唔會暈

江尾~伯耆溝口之間可以望到日野川對岸「おにっ子ランド(鬼仔Land)」既鬼銅像

經過兩個鐘車程就到達米子站

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-10 21:39 | 顯示全部樓層
旁邊月台就係已經行勻全條伯備線既北行頭班車,岡山~米子車程要三個半鐘

境線既月台佈滿鬼太郎既圖案,紀念當地出身既漫畫家——水木しげる(水木茂)

呢個站既主題就係星君鼠(ねずみ男 )

境線列車從0號月台出發

影相位塊板畫曬六款唔同塗裝既境線列車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-11-10 21:51 | 顯示全部樓層

唔同妖怪浮雕

鬼太郎列車(キハ40形)

後面連結星君鼠列車

可以見到喺車庫(後藤總合車輛所運用檢修中心)調度中既鬼眼爸爸列車

同埋哇哇爺爺列車

砂婆婆列車