hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 951(上村<>會展站)
開啟左側

建議開辦 951(上村<>會展站)

KG1428 發表於 2022-9-27 21:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議只是試辦性質
因為錦田/八鄉未有過海巴士服務

此路線由城巴獨營

往會展站

上村總站        
上村球場        
上村新村        
謝屋村        
黎屋村        
蓮花地        
牛徑        
水盞田        
八鄉東邊路        
元崗村        
八鄉八鄉路        
田心村        
石湖塘        
金錢圍        
八鄉新馬路        
吳家村        
大江埔        
錦田        
錦田街市        
吉慶圍        
蒙養小學        
高埔村        
下高埔村        
凹頭        
東成里        
楊屋村

大欖隧道收費廣場        
西區海底隧道收費廣場
港澳碼頭
海港政府大樓        
怡和大廈
力寶中心
軍器廠街        
菲林明道
會展站

會展站        
菲林明道         
盧押道        
太古廣場
中銀大廈        
利源東街
永吉街
文華里
皇后街        
西區海底隧道收費廣場

大欖隧道        
東成里        
凹頭        
下高埔村        
高埔村        
蒙養小學        
泰康圍        
錦田郵局        
大江埔        
吳家村        
八鄉新馬路        
金錢圍        
石湖塘        
田心村        
八鄉八鄉路        
元崗村        
八鄉東邊路        
水盞田        
水流田        
蓮花地        
黎屋村        
杜屋村        
張屋村        
上村球場        
上村總站

服務時間
上村開:
06:50,07:10,07:30,07:40

會展站開
17:30,17:50,18:10

收費:
全程: $ 25
分段: (往會展站)
西區海底隧道收費廣場 $11.0
港澳碼頭        $5.1

分段: (往上村)
西區海底隧道收費廣場  $17.4
大欖隧道收費廣場        $11.2
東成里             $6.0

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
JX9097 發表於 2022-9-27 23:17 | 顯示全部樓層
NR917同NR918表示…
HB00610 發表於 2022-9-27 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
嗰邊陽光村巴車海咁喎,開佢不如搞密轉駁啦
tina 發表於 2022-9-28 00:06 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-27 23:31
嗰邊陽光村巴車海咁喎,開佢不如搞密轉駁啦

有啲好奇多唔多人幫襯
265B 22年不變
HB00610 發表於 2022-9-28 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-9-28 00:06
有啲好奇多唔多人幫襯

枕住有人上,但係多唔多呢,我度就半滿到,subject to 同前車有幾開

但講真係一架64K最少見兩架陽光
tina 發表於 2022-9-28 00:37 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-28 00:35
枕住有人上,但係多唔多呢,我度就半滿到,subject to 同前車有幾開

但講真係一架64K最少見兩架陽光 ...

34蚊+隧道費平過巴士
佢特別上心都合理

其實64K都算畀面,收得平都肯做密

265B 22年不變
HB00610 發表於 2022-9-28 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-9-28 00:37
34蚊+隧道費平過巴士佢特別上心都合理

住嗰度過海真係唔駛諗其他線,NR917/8係去到8:15都好密車

HB00610 發表於 2022-9-28 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-27 23:17

唔計NR917/918先,樓主條線定線真係完全亂來,垃圾兩個字冇俾多

對嗰區來講呢條走線絕對係最差嘅走線,冇之一。

先撇開上村邊有NR917/8村巴車海唔講,首先單係跟大半條64K出返錦田公路一段,其實就已經足以唔駛睇佢;就算玩膘,251A錦上路大部分路段上大欖10分鐘車程咋喎

之後去到高埔凹頭就同出68E,268M,976重疊,但佢問題係,佢停站係同其他線相反方向,雞都冇得佢執

仲有一個更大問題,佢仲要兜埋博愛迴旋處先上公路,唔知佢條線上村開車後1個鐘去唔去得到大欖呢

成條定線唯一獨市位就係楊屋村同東成里兩個站過海,但嗰兩個位,Park yoho開村巴停埋又好,拉兩班968特車兜,再經凹頭上大欖咪算囉

認真同樓主講,俾建議可以俾多D Research ,唔係冇車就一定要插條線落去的

LauCT 發表於 2022-9-28 11:01 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-9-27 23:17

建議九巴接辦NR917、NR918,加停西隧收費廣場,方便轉乘960X、968X等路線前往東區
西貢區居民
HB00610 發表於 2022-9-28 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-9-28 11:01
建議九巴接辦NR917、NR918,加停西隧收費廣場,方便轉乘960X、968X等路線前往東區
...

要轉車嗰度有251A/B上大欖快好多喎

仲有NR917/918本身就係陽光做
你玩野?