hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

12Lane 發表於 2022-10-3 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

hsyip 發表於 2022-10-3 09:57
假招標又好,真腐敗都好

總之遊戲規則就係入標前就係甘

事實就擺明條線係劃得憨居,巴士公司蝕唔蝕錢都唔關我事,點樣小學雞都冇人想知。但對居民有冇益處就好切身處地,畫條垃圾線出黎,達唔到原有運輸效果,運吉冇可能冇責任。
932gz6061 發表於 2022-10-3 11:52 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 10:46
事實就擺明條線係劃得憨居,巴士公司蝕唔蝕錢都唔關我事,點樣小學雞都冇人想知。但對居民有冇益處就好切 ...

如果為左要比屎中又要扮係"公平"唔想踩中厹地頭

咁不如唔好招,指派晒比厹算吧啦

一係就港共自己做埋港島巴士佢

搞著市民搞著屎水,得厹一個嬴,78A日日發過豬頭

巴士公司唔發展唔同坐食山崩?
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-3 11:57 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-2 23:19
由頭到尾都冇證據顯示城巴投左皇后山「好後悔」,只不過有得R著數梗係有大食大,玩政治又唔駛咩成本。果 ...

如果港島叫瘀血
皇后山同啟德直頭係血栓

港島斬下D廢線
堆靚線keep到咁上下
都起碼養得住
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2022-10-3 12:54 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-10-3 09:18
要救城巴,就應該係cut車隊,cut人手,cut線,再爭取政府注資,而不是繼續去九龍新界搵地盤,中完標又條 ...

善水重組到港島尤其是南區堆線,配合大幅增加城巴車資,經營點都會好左好多,
善水論經營情況點都比嶼巴好掛
又唔見嶼巴這幾年有嚴重虧損?

錯字連篇
dennis28a 發表於 2022-10-3 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-10-3 09:30
留意返:定線唔係城巴畫的,係凱婷畫㗎!

留意返,紅巴本身劃左線經聯和墟出城。

只係黃巴一句有興趣,太公就改到條線不論不類,
目標就係要黃巴贏到四條線支標。
dennis28a 發表於 2022-10-3 13:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-2 17:12
咁依家城巴話自己係正印
九巴都未諗到點打輿論戰

W1、686、976、989 咪就係低價出標。家陣 989 都係好睇唔好食,986 結果更平。

90 97 出低價就係唔可以再輸,本身條線內定比左橙巴。
就係因為皇后山同 976 事件,紅巴問太公既然有競爭點解唔可以招標?
當年紅巴一樣有入將馬線比太公,
憑咩野話紅巴無能力比橙巴做更好建議出黎。

結果橙巴咪有 798 既有網絡延伸拆 798X 同 798P 出黎。
惡意回復是不道德的行為。
S3bl430 發表於 2022-10-3 13:13 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2022-10-3 09:36
好一句 "避開哂厹地盤"

900 直踩電車路算點?

作為屯門巴士公司的九巴,
67A無辦法直出屯公囉

--------------------------

倒翻轉咁諗,如果皇后山4線經聯和墟,咁果幾條線和聯和墟粉嶺線嚴重重疊,真係好事?

經沙公並非無可取之處,
沙公基本就只有善水出九龍/港島服務,
先天就會有班鄉郊客肯等車,
至於聯和墟就要和九巴爭客,

如果皇后山四線經聯和墟,
你覺得九巴唔會將270C/D全日?
你覺得277X唔會全日分拆?

我只係怕善水的679連673都打唔贏

============================

皇后山四線經營搞成咁,道路網係一個原因,
另一個原因是善水乜都想要的心態, 過早將78X提升至全日服務,

有些東西不能獨吞就最好懂得"讓利",
放277A入皇后山,
換善水皇后山有直出上水屯門線(56系要增加在屯門的覆蓋)

為961提供一個銅鑼灣總站,
換54區線可以停屯市,順便取消5X
總好過生人霸死地,但最後發現自己完全搞唔掂
錯字連篇
932gz6061 發表於 2022-10-3 13:39 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-3 13:13
67A無辦法直出屯公囉

讓利?你問下運吉做乜緊野先啦?

冇人講過話要4條都入聯和,但你睇埋個4條線係出城之後點行先啦

九龍個2條係智障級

979就連灣仔都唔到,仲要行青沙上繁黑點,大欖都唔比行

679唯一一條正常,但行東隧

運吉唔識分開招?屎水渣槍指住運吉個頭話唔比晒4條佢就交牌?

"放277A入皇后山, 換善水皇后山有直出上水屯門線(56系要增加在屯門的覆蓋"?

咪玩啦56A重點邊個嘈多?佢做唔起關皇后山事咩?屯門拉到咩?

幫961 R個站又關屎水事?有本事咪叫運吉逼屎殺左條5X佢囉,冇位屎控制到?叫條936走都得姐

最後唔該唔好講咩"我只係怕善水的679連673都打唔贏" 呢d說話啦,我係北區人我一定反枱

有屎水就加車換車比270系,78K,79K由P牌直上X牌,軌北條條都精神晒,除左277X割晒比78A

冇屎水厹肯比心機做北區?冇屎水的話,78K仲係行緊P牌炸,仲想加班?

270AB繼續有車就開齊冇車就係咁先。
12Lane 發表於 2022-10-3 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-3 12:54
善水重組到港島尤其是南區堆線,配合大幅增加城巴車資,經營點都會好左好多,
善水論經營情況點都比嶼巴好掛 ...

新城經營規模同嶼巴邊有得比,嶼巴常規全日線廿條都唔知有冇。
12Lane 發表於 2022-10-3 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-10-3 13:13
67A無辦法直出屯公囉

「經沙公並非無可取之處」,事實就勝於雄辯,唔好再幻想而家咩野大藍湖同馬尾下真係幫到手打得爆部車啦。
招標線經聯和聯根本就完全冇問題,只係睇當局夠唔夠牙力,咩野270C 270D一班車封唔死人架其實,806系小巴都可以一野打落條82C道。再玩大D咪7:30一班車唔準經聯和墟,一係咪唔入聯和照行出面咪得。