hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

horivhyc 發表於 2022-10-3 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-3 16:02
33唔係招標線
新線(除98要轉乘之外)避觀塘老母同213M落藍田、安北落鑽石山,都係近年默認嘅同一件事

搞清楚,33係招標線,只係直俾九巴做而引致他人誤以為33係入紙入出黎既線黎。
S3bl430 發表於 2022-10-3 16:06 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 14:15
「經沙公並非無可取之處」,事實就勝於雄辯,唔好再幻想而家咩野大藍湖同馬尾下真係幫到手打得爆部車啦。 ...

事實就係運輸署本身就有設定了結界
20A+79X封得住270C延長,
56因馬適道有503系而要繞路
54區線無法突破屯市結界
...

依個情況下你覺得皇后山4線能夠突破聯和墟結界?

另外,
你真係覺得皇后山4線入聯和墟,九巴就唔會還擊?

你覺得兜聯和墟唔需要時間?

你覺得皇后山只經聯和墟出市區,就有助爭取乘客回流搭巴士? 車程無分別甚至更慢囉
你咁睇小港鐵優勢? 本身聯和墟有小巴巴士車海,
密度仲誇張過78A,小巴55K, 你確認巴士在聯和墟真係有得和港鐵競爭?
吐公,大隧都玩死居民啦

新城經營規模同嶼巴邊有得比,嶼巴常規全日線廿條都唔知有冇

我意思指新城係要重組路線,合理運用資源,通過減車來達到盈虧平衡
印象中嶼巴就算有空氣線都係非常有限度服務

依家善水就好似用1000架車做6-700架車的生意
大量廢線有待重組,
20A,797蝕錢就取消左佢啦
43M併入971無乜代價可言,但都係執意繼續載空,
北流水收費太平,也是急切要解決的項目

錯字連篇
12Lane 發表於 2022-10-3 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-3 16:06
事實就係20A+79X封得住270C延長,56因馬適道有503系而要繞路
54區線無法突破屯市結界
...

我想表達就係,用一兩班車、服務範圍唔同嘅線封住人本來理據就非常薄弱,但唔知點解喺呢度就變左真理,咪又係人爭你又爭,277A大大個辦。

我就唔偏幫任何公司嘅,270C要入皇后山我就見唔到有任何問題,就連旺角都同79X服務範圍唔同。不過運吉應做野時唔做,唔應做嘅野做到盡都唔係第一日知。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-3 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2022-10-3 16:04
搞清楚,33係招標線,只係直俾九巴做而引致他人誤以為33係入紙入出黎既線黎。 ...

搞荃西油係招標線唔代表33係招標線
一開始諗住招標,最後決定唔招直接指派,直接指派條線就唔叫招標出嚟
不過係唔係都冇得入觀塘道就真
12Lane 發表於 2022-10-3 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-3 16:06
事實就係運輸署本身就有設定了結界
20A+79X封得住270C延長,
56因馬適道有503系而要繞路

回應你編輯後果一部份。
麻煩閣下講野唔好咁矛盾啦,

「經沙公並非無可取之處, 沙公基本就只有善水出九龍/港島服務, 先天就會有班鄉郊客肯等車, 至於聯和墟就要和九巴爭客, 如果皇后山四線經聯和墟, 你覺得九巴唔會將270C/D全日? 你覺得277X唔會全日分拆? 我只係怕善水的679連673都打唔贏。」

又話聯和墟班人搭火車,巴士優勢好少,咁我想問九巴怕咩野條招標線行聯和?由得人地撼頭埋牆咪得。人地皇后山線搭埋聯和如果對家搶到又話九巴會270C 270D反擊,唔好笑大人個口啦,聯和係咁勁270CD一早全日左啦仲等咩野皇后山線,277A一早加左時啦仲駛等人地郁你先郁。
asv98.kw131 發表於 2022-10-3 16:38 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 16:32
回應你編輯後果一部份。
麻煩閣下講野唔好咁矛盾啦,

簡單啲講,即係無論馬尾下定聯和墟都唔會打爆 78X 79X 囉,咁不如俾啲本身交通差嘅地方。
同埋,九巴為咗啖氣將冇客嘅線全日唔係冇,閣下所講嘅 277A 咪就係 78X 半日然後跟囉,淨係沙頭角公路 + 聯和墟邊緣,78X 79X 入聯和墟九巴實同你死過並唔係冇道理。
忍一時之氣 滅自己威風
12Lane 發表於 2022-10-3 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-10-3 16:38
簡單啲講,即係無論馬尾下定聯和墟都唔會打爆 78X 79X 囉,咁不如俾啲本身交通差嘅地方。
...

兩者都未必會打爆,但人口基數就話左比你聽邊樣係比較能夠有效運用資源同服務更多居民,甚至有更大機會加密班次。當然啦,呢度班人只係睇到九定城,而我睇到就係咩野走線對原有居民同路線客量有最大益處。
asv98.kw131 發表於 2022-10-3 16:52 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 16:41
兩者都未必會打爆,但人口基數就話左比你聽邊樣係比較能夠有效運用資源同服務更多居民,甚至有更大機會加 ...

加密班次就難講啦,我當 79X 做聯和墟都係得 5 萬人口,270B 做晒約 10 萬先 20 分鐘一班,仲要之前一直開 30 添。
79X 做聯和墟咪頂多 30 分鐘一班,即係一樣。繁忙時間隨時而家嘅走線更好,聯和墟去粉嶺站可以搭車海小巴甚至頻密 278K,馬尾下得上唔到嘅車海小巴同搭 20 分鐘先到粉嶺嘅 78K,79X 上 / 下繁時喺馬尾下可以上 / 落半車,270C 喺聯和墟上 / 落幾多?

非繁忙時間就或者經聯和墟會好客啲啲嘅,但係唔會多好多,班次亦唔會多好多。
忍一時之氣 滅自己威風
YY487 發表於 2022-10-3 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-10-3 16:52
加密班次就難講啦,我當 79X 做聯和墟都係得 5 萬人口,270B 做晒約 10 萬先 20 分鐘一班,仲要之前一直開 ...

繁時非繁個assumption我冇意見,多人時段有得馬尾人直出ok嘅,但270B嘅30分一班同79x嘅30分一班載客率擺明就好唔同。78X重疊,呢個我認同,但79X真係唔知重疊左咩野,聯和全日出旺角完全係新增服務。