hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

12Lane 發表於 2022-10-3 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-10-3 16:53
三萬人口有三成會搭巴士,即係 9000 人
一萬人口有九成會搭巴士,又係 9000 人
當然實際人口同搭巴士比率 ...

比率呢個問題問水晶球,村屋搭巴士比率高我都認同,但馬尾下vs聯和應該唔係1比3嘅居民數量。
nwfb1001 發表於 2022-10-3 17:26 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-10-3 15:16
港島真係得返柴小.

西/南區屎水根本係自己放棄治療,與人無尤
客少要減班我明,但減完之後不論繁時定非繁,同一方向「37B/75/90/97」、「1/5B/5X/26」5-8分鐘內到齊係咩玩法?
932gz6061 發表於 2022-10-3 18:09 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-10-3 17:26
西/南區屎水根本係自己放棄治療,與人無尤
客少要減班我明,但減完之後不論繁時定非繁,同一方向「37B/75 ...

呢個聯合班次點控制
開出時間同班次都唔同

brianso198 發表於 2022-10-3 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-3 11:57
如果港島叫瘀血
皇后山同啟德直頭係血栓

有期蝕得最甘果個叫皇后山,啟德都係一擔擔🤭
港島衰在基數太低,同埋無乜線有搵錢能力。
包括有一堆客量高嘅,埋單都唔係大家講到好好搵

咁啱又見到人哋做新界做到風生水起做埋一份
點知兩支標都係一擔擔🤭

54區會唔會好似78A咁,一條K54做哂咁濟真係有待觀察

nwfb1001 發表於 2022-10-3 22:02 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-10-3 18:09
呢個聯合班次點控制
開出時間同班次都唔同

南行除咗37B全部都係交廣開喎
GJ6229 發表於 2022-10-3 22:27 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 14:50
騎劫其實有咩問題,而家九巴一樣可以照投,咪照計分。當初將荃都係咁樣投番黎,比對家投到一樣食到九巴班 ...

其實最錯係Day 1劃線個陣 根本唔應該避開九巴既經營範圍而家又唔係唔比九巴投
你叻仔既一樣可以好似90 97咁搶番黎
而家劃到四不像咁 都唔知似乜

老運個concept就有問題
根本就唔應該左避右避 劃啲四不像出黎
如果九巴覺得條新招標線 對你舊有路線有威脅
你咪provide更好既條件 去搶條線番黎囉
適量競爭係一件好事 你睇下以前北區九巴做到似乜就知

正正係呢一個concept
先出現兩間公司插旗現象
961比城記霸哂銅鑼灣啲總站 搵唔到位擺
261S打到埋黎 先改線生人霸死地

你老運揸莊 係官黎架嘛
當年岩岩回歸 結束中巴經營權 同埋之後設Quota限巴士數目
都係咁樣做 而家搞到老運個角色咁弱勢都唔知想點
你老運覺得合理 有需求 就應該去做
你有責任去維持個交通可持續性架嘛
你計過數 人口夠 有需求 咪招標囉
計到條數 唔夠需求 咪拉線/比小巴做囉
呢個係老運自己自願做弱勢 放任巴士公司既後果
ahken 發表於 2022-10-3 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-10-3 18:35
有期蝕得最甘果個叫皇后山,啟德都係一擔擔🤭
港島衰在基數太低,同埋無乜線有搵錢能力。
包括有一堆客量 ...

客觀講,K54係有先天優勢,莫過於同黨鐵有轉乘...
dennis28a 發表於 2022-10-3 23:33 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-10-3 23:26
客觀講,K54係有先天優勢,莫過於同黨鐵有轉乘...

又客觀少少講,如果仲係以鐵路為骨幹政策,K54 開係合理。

當年唔係想保南區巴士同小巴利益,
一早出現左條黨鐵接駁巴士線由黃竹坑開去香港仔。
惡意回復是不道德的行為。
LN9267 發表於 2022-10-3 23:57 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-10-3 23:33
又客觀少少講,如果仲係以鐵路為骨幹政策,K54 開係合理。

當年唔係想保南區巴士同小巴利益,

我記得以往有南區居民在區議員社交網站專頁留言,問爲何不能效法新界有港鐵的接駁巴士去黃竹坑,當時區議員也説idea很好。
如果成事的話,起碼繁忙時間等4M不需要等這麽久。

其實以往這裏也有聲音指出48、78應該交給MTR營運,起碼有一個合理服務。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
sq285 發表於 2022-10-4 00:01 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-10-3 23:57
我記得以往有南區居民在區議員社交網站專頁留言,問爲何不能效法新界有港鐵的接駁巴士去黃竹坑,當時區議 ...

以前咪出現過701/702囉,不過唔見得巴士公司同鐵路公司依家想咁做
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤