hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

KG1428 發表於 2022-9-30 23:14 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-9-30 22:56
其實56、56A、50M有整合空間,有一些板友也建議過56A與50M combine,方便皇后山居民直接去V City、良田, ...

有兩個方向令可以整合

1)50M同56A合併,是可以考慮方案。
但是皇后山/上水有幾多人去屯門呢??
又影響埋261X

2)50M同B3M合併,長遠方案
可以一舉兩得,菁田和田可以坐它去深圳灣
代價是要令B3A取消,不加雙向分段收費又有人嘈
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
sunhoo 發表於 2022-9-30 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
如果我係城巴,會考慮用細車行新區拓荒線,唔係day1就開咁大架車。
10598C 發表於 2022-9-30 23:18 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-30 23:00
一條78A班次多過晒城巴5條加埋已經係原罪

報仇呢D唔係講笑

當日運輸署規劃皇后山四線有問題係運輸署嘅責任,錯判皇后山班人通勤主要地點

但其實皇后山交通問題上,屎水係衰在嘴臉太難看

一時講到自己唯一中標者,一時又耍陰招做損人不利己嘅行為

其實屎水無乜資本去報仇
kay 發表於 2022-9-30 23:19 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-9-30 23:11
篤其他營辦商開密過表列班次
呢招咪又係狗巴用先
而家中回力鏢又喺度扮可憐? ...

九巴:我要搵錢開加班車OK,但你唔得
公我贏字你輸
回力鏢要拆其實都有解
世界很簡單 人類很複雜
sunhoo 發表於 2022-9-30 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-9-30 23:18
當日運輸署規劃皇后山四線有問題係運輸署嘅責任,錯判皇后山班人通勤主要地點

但其實皇后山交通問題上, ...

重申一件事,皇后山支標一定要畫成咁,先有可能俾城巴中。如果左轉聯和墟就會係九巴中。所以運輸署只有兩個選擇:畫條會由九巴中標嘅線,城巴無份;或者畫條如此騎呢嘅線俾城巴中標,但九巴依然係居民搭得最多嘅巴士公司。
horivhyc 發表於 2022-9-30 23:35 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-9-30 23:05
所以我支持屎水56a做全日,並同50m合併,同時開全日大埔線.
咁先做到公平競爭嘛.

而家就係夾晒我講咁,兩巴完全係做緊“我得唔到既野你都唔洗旨意得到”既行為
如果一味盲反開線好似先前56A事件咁,到頭來兩巴un嘈,皇后山居民都只係叫天不應叫地不聞

如閣下所講,我都係一直支持56A全日,而唔希望因為係度爭左轉右轉(以至收益)問題而搞到最後市民受罪,錯配需求既大不了咪減班cut線

不過當然,係皇后山問題上,最錯既唔係兩巴
Time to say goodbye.
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-30 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2022-9-30 22:08
其實78A喺邊度爆出黎? 如果冇招標而九巴又可以走去開,咁係咪城巴都可以任意開條九巴未有既線? ...

1M, 20A
hkt133 發表於 2022-9-30 23:41 | 顯示全部樓層
文中所指走去造投訴嘅公司,聽聞近期換站牌人手又唔夠、站長又唔夠、車長又唔夠、寫字樓主任又唔夠,我非常懷疑佢哋那來的人手「刻意在沿線多個地方進行兩個星期的實地調查,將數據交上署方」
10598C 發表於 2022-9-30 23:44 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-9-30 23:33
重申一件事,皇后山支標一定要畫成咁,先有可能俾城巴中。如果左轉聯和墟就會係九巴中。所以運輸署只有兩 ...

已經唔係龍馬路出沙公左轉右轉問題(其實就算龍馬路左轉又如何?安達臣石礦場支標鑽石山線同深水步線同大量九巴路線重疊,咪一樣擺出來招標)
而係地點問題,招標四條線全部都係出市區,仲有兩條係過對面海,明明火車過海就/已經通車

反而去大埔 沙田 乃至北區區內以及成個屯元天一條線都無,只有接駁兩個鐵路站嘅 78A 同 503
brianso198 發表於 2022-9-30 23:50 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-9-30 22:45
旺角是一個主流的區域,日日夜夜也熱鬧,明明79X做到大角咀、旺角特快,是一張好牌,我也不明白爲何不延長 ...

我又係果句
班客坐78A個目的係咩?

如果班客坐78A目的係大西北既話
78X 79X好明顯就唔係佢條菜

班客過海既話, 係就係有679同979
不過你一條吐露港已經輸到瞓

仲要是但一架好似976咁行都輸果隻

班客係去旺角都唔坐79X既話
咁要檢討果個係城巴
點解一條78A可以做兩萬幾客, 你四條線加埋都係做緊5分一架都無

但而家呢堆客好多都唔係市區搬入黎
如果係咁既話市區車似乎唔係佢地呢幾年最需要既野囉