hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

neoplan720p 發表於 2022-10-1 01:50 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-1 01:32
四線本身行晒主要通勤地點
唔同地區有varies但起碼都跟跟地北區
唯一要講上繁係要直達長荔而唔係旺角

不過近10年既大型公共屋邨落成,
居民既出入地點、通勤需求都同想像中有唔細既偏差。

水泉澳真正做得起既,
其實係得288,
而287X叫做將87A拉長再加改路,即係做水泉澳 + 沙乙博先做到d成績出黎。
其他47A又好,83X又好,經過左呢幾年時間養客,都唔見得出色。
不過好彩水泉澳堆線全部都拉埋其他區黎做(83X做廣黃;47A做博康同沙田),
所以先無咁差。

皇后山堆招標線,
當初運吉劃線可能一來唔想同狗公堆聯和墟線撞,
二來諗住同埋北部都會區以一幅大picture去諗(?),
所以就改為龍山直出線,
即係叫屎水守N年,
等到都會區發展完畢,
就可以做大佢(?)。

不過講到尾,
運吉理論上同其他部門有哂數據,
知道班居民係邊到遷入黎,
好應該比我地更準確知道居民既通勤需求。

而家倒頭來去傳統商業、行街區域既線就無乜客,
但去其他新界地區(特別係屯元)就聲稱有龐大需求(咁我唔知真假啦,班保皇黨議員吹到需求好殷切咁)。
呢到就點都係政府規劃上既問題。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2022-10-1 01:52 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-1 01:39
把口係其實運吉到
甚至點批法都係佢玩
更高招理應係分好餅自然大家都唔會嘈唔使死搶

就算幾年前既安南,
又或黎緊既青富,
如果咁驚「競爭」、「搶客」既話,
根本係唔應該招標。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
toby_tl10 發表於 2022-10-1 02:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-1 01:32
四線本身行晒主要通勤地點
唔同地區有varies但起碼都跟跟地北區
唯一要講上繁係要直達長荔而唔係旺角

你一講,睇一睇273B個時間表,又好似同78A暗盤時間表差唔多

要清河養直出線都真係唔知點養,270D 277E 978冇一條可以單靠清河,起碼都要夾天平同上水站;有心做嘅話可以試一條北區跟277E,九龍段跟270B/270P嘅線?
To infinity... and beyond
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-1 02:06 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-10-1 01:50

所以回歸基本步係
睇有幾多人口去plan野絕對係基本野
兩個新區都係三萬人口(咁啱得咁橋)
一邊有夾舊區一邊接近冇
對外線效過差天共地(83X其實都越做越好)
D客唔搭78X/79X
係唔係代表唔去有關地方?
定係班客走左去其他搭法先?

當然
北區同元屯關係比較密切
但我又用清河做例
試下261X同276C唔入清河
再拆條261D同276D專做清河直出
點計客量都係無得玩
客量無得玩自然班次難以加

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
10598C 發表於 2022-10-1 02:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-1 00:51
同啟德一樣,招標線新區出到去舊區就冇重疊呢個問題
796C 796X夠同九巴舊區舊線重疊
701夠同18重疊

單單係邊到為之新區都已經有排拗

石礦場去到樂華打後跟足 2A 去旺角就可以擺上 RDP,咁皇后山出到聯和墟又算唔算已經去返舊區?
不如話所謂分區,一直都係龍門任搬

當日有傳龍馬路左轉九巴右轉屎水,而家一條 56A 都打破左
不過而家再講返皇后山四線行唔行龍山都無意思,為時已晚
10598C 發表於 2022-10-1 02:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-10-1 01:50

應該話,近 10 年落成嘅新屋村嘅巴士線,做得起嘅大部分都係搭埋附近已發展區做大基本盤,亦有唔少都係廢線重組

最起碼 87A 重組做 287X 後的確做起左,83X 89D 重組亦係撥亂反正
唯一最頹咪係村巴式嘅 47A,十足近年 54 區同皇后山個情況

啟德都算拯救左 5D 24 108(後來 24 做爛係九巴問題)
相反新招標嘅 20 608 都係半死不活,簡直重演將南(明知鐵路就快通車都入標)
不過唔同嘅係 20 608 22 去嘅地方比起當日 796C 796X 需求更低

不過講返皇后山,問題出在招標四線作為北區線,過於側重出市區,以及完全唔考慮火車就過海

如果同樣目的地(深長荔 旺角 東九商貿區同港島北岸)擺係石礦場我覺得完全無問題
但換轉係北區就係第二個說法,或者簡單啲講,54 區都識得開條 56 去上水啦...
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-1 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-10-1 02:27
單單係邊到為之新區都已經有排拗

石礦場去到樂華打後跟足 2A 去旺角就可以擺上 RDP,咁皇后山出到聯和墟 ...

皇后山呢啲長途對外,中間行快速高路去到另一邊出到去市區就唔叫撞,聯和墟同皇后山大家都喺快速公路相對市區嘅同一邊/另一邊,咪叫撞

啟德點解拗得咁勁就係中間冇快速公路,一出太子道就撞區,成條線八九成站位都同人撞
石礦場只會類似情況

左轉右轉呢啲特工個人願望,不提也罷
10598C 發表於 2022-10-1 03:39 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-1 02:53
皇后山呢啲長途對外,中間行快速高路去到另一邊出到去市區就唔叫撞,聯和墟同皇后山大家都喺快速公路相對 ...

逐條計的話,54 區堆線停紅橋都算撞九巴...
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-1 04:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-10-1 03:39
逐條計的話,54 區堆線停紅橋都算撞九巴...

所以Day 1劃線好重要
54區除非劃到行大欖同皇后山行龍山同一概念
(其實勉強仲撞緊兆康欣田)
特登唔劃入屯喜屯發淨係撞紅橋已經盡量減少撞站
而家玩法似乎係招標線冇得郁走線,但中間停得到嘅站都可以停。但要新區可以直達公路入口中間完全唔經舊區似乎冇乜可能,只能盡量減少。
ma212223 發表於 2022-10-1 05:13 來自手機 | 顯示全部樓層

太公仲喺度傻吓傻吓咁,屎巴咁串嘴,俾我就即批78A加班兼拉埋270C, 261x, 277A同279x入皇后山。到時屎巴求生不得求死不能,睇吓第時仲夠唔夠膽咁多嗲。