hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 297改總站後或顯示吸引坑口客比寶林客多 (另加92客量) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 297改總站後或顯示吸引坑口客比寶林客多 (另加92客量)

kc_loo 發表於 2022-10-1 23:50 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-1 11:02
297開咩班次先得㗎
我早幾日(夜晚8點幾)先試過一次
ETA寫仲有3分鐘到站

以我夜晚轉車經驗, 通常ETA 都真係Show 下班297 12 分鐘到轉車站
但實質感覺唔只12分鐘,
仲要見住走多一至兩班98D
其實我幾懷疑咁轉有無著數

今晚無運, ETA Show 297 22分鐘先到轉車站, 28分配到煜明
當然唔會轉車, gateway 落車上到東淘城, ETA show 11 分鐘到煜明
結論: 大部份時間轉唔轉車差唔多

JX9097 發表於 2022-10-2 00:26 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2022-10-1 23:50
以我夜晚轉車經驗, 通常ETA 都真係Show 下班297 12 分鐘到轉車站
但實質感覺唔只12分鐘,
仲要見住走多一 ...

所以我講到口臭...將轉之所以唔會(好難)成功
就係因為普遍啲線都係疏車

調番轉用屯轉角度去睇
依家屯碼人搭259D都要轉59M/ 59X
就係因為59M/ 59X都好密
落車轉一定比259D快啲返到去
但若果話你聽,59M/ 59X講緊夾埋開20-30分鐘
你估仲會唔會有人坐259D都要轉59M/ 59X?
poondriver 發表於 2022-10-2 00:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-2 00:26

唔成功都總會有人睇住ETA 等車 所以完全0人轉車都係一個警號來

就正如屎水入調景嶺既全部都去到尚德 但一樣有人會特登睇ETA 落車轉796P同E22A
kc_loo 發表於 2022-10-2 01:13 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2022-10-2 00:38
唔成功都總會有人睇住ETA 等車 所以完全0人轉車都係一個警號來

就正如屎水入調景嶺既全部都去到尚德 但一 ...

請問咩原因?
真係有著數?

kc_loo 發表於 2022-10-2 01:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-2 00:26

其實真係咁轉, 只係真係為"直入" 呢種"感受", 多於實質時間上,  方便
平均都要等10分鐘, 仲要上上落落
不過真係上一程297 可以到坑口既乘客當場就好大受益

成日有人當ETA 萬能, 可能真係巴膠先會咁諗
ETA 對我來講, 最大好處就係可以唔選擇巴士, 而選擇其他交通工具
JX9097 發表於 2022-10-2 01:30 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2022-10-2 00:38

就正如屎水入調景嶺既全部都去到尚德 但一 ...

喺車上面睇完咪唔落車轉囉(例如98D)
又或者落車即刻上98D

JX9097 發表於 2022-10-2 01:32 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2022-10-2 01:17
其實真係咁轉, 只係真係為"直入" 呢種"感受", 多於實質時間上,  方便
平均都要等10分鐘, 仲要上上落落
不 ...

99%係囉不過有啲位,例如田下灣
咁有297的話,喺煜明苑過天橋就返到屋企
點都近過98D喺其他站落車行番去嘅
之但係本身有幾大需求就......
kc_loo 發表於 2022-10-2 01:40 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-2 01:32
99%係囉不過有啲位,例如田下灣
咁有297的話,喺煜明苑過天橋就返到屋企
點都近過98D喺其他站落車行番去 ...

其實有無著數在於班次, 你會死等定寧願行多兩步, 早點到坑口?
要話需求好大就假, 最多都係煜明3座, 和明3座, 再加新寶城, 如果1, 6座更可能係南豐落車, 或者係惠康買野
如果明德村自己都有站

有時有心留意下乘客行為都幾得意,
11點幾煜明落8個, 8個唔多, 但對比車上比較就大, 其實可能夜晚比較多人唔周圍行商場, 直接上樓回家,
就算我自己, 如果平日放工落車, 都會係gateway 落車行下先回家

JX9097 發表於 2022-10-2 01:44 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2022-10-2 01:40
其實有無著數在於班次, 你會死等定寧願行多兩步, 早點到坑口?
要話需求好大就假, 最多都係煜明3座, 和明3 ...

咁呢層係肯定嘅
就算住田下灣
放工都可以去食飯,或者去舖頭補給先再返屋企
去到夜晚十點打後商場都閂哂,唔直接返屋企都冇嘢好做
poondriver 發表於 2022-10-2 08:15 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-2 01:30
喺車上面睇完咪唔落車轉囉(例如98D)
又或者落車即刻上98D

見到後面1 2 分鐘就到咪落車轉 唔通見到後車10分鐘先到仲落咩
屎水而家就係訓練到有班咁既人如果97真係全日到 坑口應該仲多人咁做