hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 88X RPP 建議拉上穗禾苑仲有無下文?
開啟左側

[問題] 88X RPP 建議拉上穗禾苑仲有無下文?

JF6839@88K 發表於 2022-10-4 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-10-4 02:04
其實班客本身搭開 81K 轉 89 所以咪無咩感覺,
咪搞到睇落好似要條 85 有用過 88X。

其實而家火炭都冇咩人搭85去土瓜灣
漫遊大圍 沙市先到火炭
 樓主| SE7378 發表於 2022-10-4 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-10-4 07:21
如果我無記錯,當區民意係一面倒要 85 唔要塞黃竹洋街既 88X (當然可以 doubt 個民意有大可信性既)

到 ...

印象中佢哋係用 Google Forms 訪問包括駿洋邨同其他地區嘅居民,
會有 bias 之餘,仲令到穗禾嘅意思無 clarify 到,可信度成疑。

88X 平田嗰單嘢同今次又明顯唔同。
61233 發表於 2022-10-4 12:09 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-10-4 12:23 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-10-4 07:21
如果我無記錯,當區民意係一面倒要 85 唔要塞黃竹洋街既 88X (當然可以 doubt 個民意有大可信性既)

到 ...

如果係講關注組個google form, 佢提出嘅85方案都要經黃竹洋街
dennis28a 發表於 2022-10-4 13:59 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2022-10-4 12:09
巴膠同居民思想脫節係常識尼,個個都話拉88x上山,我問山上朋友都話唔要88x
連街坊會都冇咩人支持88x
...

據聞八仔同火炭村數據係另一個故事,
反而 88X 先係有穗禾苑客果條,仲要無 BBI 都照搭。

所以我先奇點解個調查結果同現實數據完全相反。
惡意回復是不道德的行為。
kay 發表於 2022-10-4 16:58 | 顯示全部樓層
一份半份調查參考可以盡信唔得

同埋呢行係越多DATA越準
好似東鐵過海得屎巴貼中跌兩成客
唯一解釋係佢有好多DATA係手做到正確分析

以前自己走去學BIG DATA
第一前設都係DATA越多越好
唔夠多做完自己都唔知信唔信好
世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2022-10-4 19:02 | 顯示全部樓層

講真句
穗禾已經有81K過河,但駿洋區內線得條去市中心285

俾條85做新邨居民嘅區內流水係好合理

而且88X長遠根本要考慮重組一開二,到時擺一條喺駿洋或火炭站新樓都不成問題
總站局限發展呢個論點並非冇解決方法
趕客路上 理_得你
tina 發表於 2022-10-4 19:40 | 顯示全部樓層
九巴係RPP啲嘢唔多會準時做(尤其啲大改嘅嘢)

等多陣啦
265B 22年不變
cz9328 發表於 2022-10-4 21:48 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-10-4 19:40
九巴係RPP啲嘢唔多會準時做(尤其啲大改嘅嘢)

等多陣啦

截至今晚我貼文之時2022-23 年度嘅 沙田/觀塘/九龍城 RPP "總結" 文件hyperlink 仍未在 hkitalk 出現。

暫時未得閒 check 相關區議會有冇新 upload "總結" 文件。

但stick to topic... 呢個88x 計劃有可能會打搞到火炭山區/源禾路/新田圍一帶住嘅城市大學/浸大學生... 佢哋知唔知條 80M "校巴" 有可能會被大幅削減班次, 夜咗離開 library 隨時冇咗直接巴士線返屋企???

當局做survey之日仲極有可能係兩所大學以網課代替實體課之日, 即係相關需求未在survey 中反映出來。

我個人一向支持搞隧道口大型巴士BBI站往絕大部份住宅區, 但假如要靠剝削大學生求學時期依賴嘅公共交通服務來促成, 哪怕條M仔headcount 密度未夠多, 呢個結局亦非我想見到的。

tina 發表於 2022-10-4 21:53 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2022-10-4 21:48
截至今晚我貼文之時2022-23 年度嘅 沙田/觀塘/九龍城 RPP "總結" 文件hyperlink 仍未在 hkitalk 出現 ...

頭先睇過仲未有結果
其實80M盤數未至於要得返4班,但有條件減到半全日/60
只不過佢價錢牌低係死罪
265B 22年不變