hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

UA2892 發表於 2022-10-4 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2022-10-4 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2022-10-4 21:20 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2022-10-4 01:36
有冇留意成份一齊 JB 既標
只要牽涉港島就會成份俾晒屎水
只有 900 係安慰獎咁解

其實最好之後所有過海+將軍澳+啟德畀晒城巴
其他新界地區畀返晒九巴
好過一個地方畀晒2間公司都有份
但就唔可以損害本身利益而劃埋D冇意思嘅走線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

da93 發表於 2022-10-4 21:22 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-10-4 20:47
係唷,所以嗰位磚家二世一定係想城巴執咗專利部,光復非專業務,做返船廠員工巴生意
...

係又唔錯喎,如果船廠興旺,珍寶海鮮舫就唔駛拖出去「維修」
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-10-4 21:14
九巴都去過嶼南🤭🤭🤭
所以九巴而家可以入返嶼南?

城巴做過中國,可以趕走深圳公交添
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-4 20:01
如果你話城巴一定係做港島呢種「古老思想」係存在嘅時候,但晌歷史上嘅種種行徑,當時市民對城巴嘅認知, ...

連個「古老思想」都唔對題嘅時候,仲講咩邊個有定邊個冇?講經咩
冇以前嘅地區專利點有呢個古老思想
城巴、新巴「接辦」中巴經營權路線
唔係合法繼承者咁係乜?
九巴都係,不過只有300同336兩條線
da93 發表於 2022-10-4 21:31 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 21:26
連個「古老思想」都唔對題嘅時候,仲講咩邊個有定邊個冇?講經咩
冇以前嘅地區專利點有呢個古老思想 ...

如果你要假定呢種「古老思想」係存在嘅時候,究竟係乜野人有呢種思想先?

唔係一味話以前嘅政策不是就得架嘛

cz9328 發表於 2022-10-4 21:36 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-10-4 21:18
682整個烏溪沙去老隧$13.8短途分段,再免費轉798,搞掂

798 剛剛開線時冇諗到呢樣嘢。

依家唔知有冇推出/提供呢個八達通分段優惠; 即使有亦未免太遲。

仲有一樣: 大埔/粉嶺/上水往返將軍澳在紅公司新辦繁時特班前亦係冇BBI八達通轉車優惠嘅。

而康盛花園/翠林邨亦同樣冇全日服務往返新界東服務 (不知道將隧轉車站開咗之後幫唔幫到當區, 但798 轉E22A 要兜晒調景嶺同將軍澳至返到屋企實在有點哪個, 況且E22A 仲要大部份時間30分鐘一班)

UA2892 發表於 2022-10-4 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-10-4 21:31
如果你要假定呢種「古老思想」係存在嘅時候,究竟係乜野人有呢種思想先?

唔係一味話以前嘅政策不是就得 ...

你否定/唔認同「古老思想」唔代表你要扭曲「古老思想」個定義,兩件事嚟。
人哋都話港島黃橙、九龍新界紅巴呢啲「古老思想」今時今日唔應該存在,咁明顯就係呢樣嘢喺部份人心目中係存在或過往存在、或只少仍有討論價值。咁呢樣嘢嘅存在,維港兩岸嘅分嘢就係建基於以往嘅地區專利。呢樣嘢係事實客觀存在,唔會因公司地區歷史而改變。你否定呢個思想,唔代表唔會有部份人因地區專利而有呢個古老思想。就係有地區專利,先會有人認為港島屎水、九龍新界九公。

咁都要咬文嚼字去否定客觀事實嘅存在你係咪好得閒