hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

da93 發表於 2022-10-5 06:35 | 顯示全部樓層

基本上我要等你攪冧左佢果陣我先有條件嗌,而且呢個好明顯係一個主次問題。

因為晌呢一刻佢仍然提供梗服務,我未失去呢種事物時,請問又如何能光復?所以如果你想我嗌呢句野,你就必先要令我失去,繼而令我感到若有所失,咁我有一個意圖/意慾去講,以至去做出一d行為,咁樣才能稱為光復,以達致一個恢復原狀嘅目的或情景,而且,只有咁樣做個邏輯先至成立到。

你係咪中國人真係重點黎架,你知啦,宇宙國安法,有d野,避得到嘅就避啦下話。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 嗌咗未嘖磚家

查看全部評分

UA2892 發表於 2022-10-5 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-10-4 23:08
我所諗嘅係, 今日紅公司開到 "馬鞍山-將軍澳" 繁時特班嘅結局, 若 "682  798 開線時嘅所謂 BBI在價錢方面 ...

有都好過無
志在執下可以執嘅客
932gz6061 發表於 2022-10-5 08:32 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-10-5 06:15
所以798系有個問題就係冇得轉大埔/北區堆九巴車

變相只有去到沙田轉番黨鐵... ...

厹快d將90同97全日啦,佢咁有heart,咁愛錫你地班客,點會唔將將南居民拯救於水深火熱之中呀,係咪?
cz9328 發表於 2022-10-6 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-10-3 21:21
小巴做得差嘅,運吉會出warning letter。但係我唔知係埋第二次收信就釘牌。

Off-topic: 假如專線小巴有釘牌機制...咁以九龍42號線, 新界405, 406 線客量計...釘牌可能係幫助小巴公司脫苦海呢。

專營巴士線個別路線又有冇訂牌機制...可能都係賺錢線釘牌才有效。
sunhoo 發表於 2022-10-6 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-10-6 03:30
Off-topic: 假如專線小巴有釘牌機制...咁以九龍42號線, 新界405, 406 線客量計...釘牌可能係幫助小巴公司 ...

是否釘牌唔係睇客量,係睇服務態度。無論夠唔夠客,服務表令寫明嘅最少用車同班次,你做唔到就係唔啱,咁就有釘牌嘅可能。就唔夠客嘅問題來講,本身運輸署已經將多客同少客嘅線編組,希望以多客線嘅收益維持少客線營運;營運商都可以同運輸署商討改線方案。營運商如果真係想繞過運輸署自行“脫苦海”嘅話,就算好似捷輝咁自行清盤都好過以惡劣服務質素搏釘牌。
cz9328 發表於 2022-10-6 11:30 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-10-6 09:46
是否釘牌唔係睇客量,係睇服務態度。無論夠唔夠客,服務表令寫明嘅最少用車同班次,你做唔到就係唔啱,咁 ...

繼續off-topic:

九龍小巴42 只係車疏唔多講, 但405 及 406...各個營辦商分別繼續經營所屬招標組合裡的其它有肉食路線, 而附帶嘅406、405 有沒有偷偷地唔派車導致有線冇車...實地望望就有答案。406 甚至整個下午只需開兩班都......
sunhoo 發表於 2022-10-6 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2022-10-6 11:30
繼續off-topic:

九龍小巴42 只係車疏唔多講, 但405 及 406...各個營辦商分別繼續經營所屬招標組合裡的其 ...

無肉食嘅線可以改走就最好,如果因為社會責任等原因改唔到,都應該開足表定班次。長期開唔足嘅營運商,就真係應該收翻整組經營權,令佢連有肉食嘅線都無得做。