hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

LN9267 發表於 2022-10-3 23:06 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-10-3 22:14
DB收你咩價先,雖然我唔覺得有幾有心做

例如5號從海藍居落山少許路程收的車費的確是貴,但區內巴士盡量配合渡輪班次,這一點已經做得很好。
區外線03R、03P做得不俗,01R就的確仍有改善空間。

整體來説DB車廂環境也不俗,冷氣充足,好過不少巴士公司。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
KM8453 發表於 2022-10-3 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

呢年來,日日都有新話題,由 20A、797、78X,去到 30X、793/795X、56A、54 區招標線,包羅萬有。開頭都算理性,我自己都會笑埋一份,但係去到後來就越黎越離譜,變成對公司不對事,指控完全無根據外,更多狀況係「一百步笑五十步」。

一調轉頭,俾人挑戰返轉頭,恍惚 272X、202、90/97、86/286 鬧劇;日日 274X、277X/278X、31M/35A/40P、69C/265B/265M、41A/X42C 服務問題完全不存在咁,日日碌地沙,發茅,盡出多重標準。

小小愚見,個人不認同亦不相信在討論區數臭巴士公司,就可以令老爺心意作出改變。一來老爺有老爺考慮,就算不能完全同意,就算有改善空間,起碼可以體諒、理解、尊重。議事論事,倘若解決唔到問題就升級處理,回歸事實討論;二來人在做天在看,巴士公司服務問題,究竟是否誰比誰高尚,公道自在人心。

問題天天都多,用狙擊對家心態關注服務質素問題,許多光怪陸離狀況自自然唔會出現,譬如「有車無人搭,有人無車搭」,「厚此薄彼」,由服務時間,到班次、派車、停站走線,每天不停重複上演。

請劣質 PR 反省下,咁樣只會令更多人討厭佢地心儀嘅巴士公司。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +20 收起 理由
GD1570 + 1 精闢見解
hkt133 + 1 + 10 英雄所見略同
YY487 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

dennis28a 發表於 2022-10-3 23:06 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-10-3 23:00
呢個假設係紅巴願意用8.5做全日,如果唔係的話,只會重演934A事件,比紅巴搶完地頭但永遠無辦法加班
...

934A 唔加班只係太公問題,遠多於紅巴問題。

如果紅巴唔想做 90 97,咁咪比番橙巴 798P 拆線做半全日,唔好阻住地球轉。
惡意回復是不道德的行為。
tina 發表於 2022-10-3 23:06 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2022-10-3 23:01
正常如果54區全九巴投得,恨不得買入百多部M6X

係現有服務基礎良好下54區根本唔需要太多新路線
265B 22年不變
JX9097 發表於 2022-10-3 23:14 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-10-3 23:00
呢個假設係紅巴願意用8.5做全日,如果唔係的話,只會重演934A事件,比紅巴搶完地頭但永遠無辦法加班
...

呢個正正就係問題所在
九巴若果志在搶線的話
$8.5真係好難全日

P.S. 不過傳聞九巴想做大934系,運吉唔批
ahken 發表於 2022-10-3 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-10-3 21:16
所以兩巴相爭,我兩邊也不支持,我認爲香港巴士只有MTR、NLB及DB有心做。

兩巴相爭,弄到巴士網絡沒有協同 ...

哈,紅隧線轉車仲要俾兩程錢真係冇得玩,沙中線一通車大家都見到發生咩變化啦...
ahken 發表於 2022-10-3 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-3 23:14
呢個正正就係問題所在
九巴若果志在搶線的話
$8.5真係好難全日

係,搞到成日去荃灣都要一係落地底,一係靠948頂住...
kc_loo 發表於 2022-10-3 23:44 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-3 23:14
呢個正正就係問題所在
九巴若果志在搶線的話
$8.5真係好難全日

仲有人話想靠呢兩條線置798 死地, 我心諗"憑咩"
得果兩班真係廢事理佢

nwfb94A 發表於 2022-10-3 23:44 | 顯示全部樓層
又一個世界大戰post
HR1377 發表於 2022-10-3 23:50 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-10-3 22:24
唔關事,有人流傳計分方式又會再改,對紅巴只會更加不利。

石礦場支標依舊估計,黃巴勝面非常高。

如果石礦場支標黃巴勝,到時安達臣又會成為另一個戰場,到時受害只有乘客