hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

ENS529 發表於 2022-10-4 01:57 來自手機 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2022-10-4 01:36
有冇留意成份一齊 JB 既標
只要牽涉港島就會成份俾晒屎水
只有 900 係安慰獎咁解

安達臣夠有613,
都可以係九巴中啦

根本無定向同標準,
一切都取決於運輸署當刻個取態...
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 02:35 來自手機 | 顯示全部樓層

90/97好應該黃橙做,相反皇后山好應該紅巴做。
橙巴將軍澳覆蓋唔差,成區計可能有三七/四六比,將轉/將隧計甚至可能有四六/五五比。798加其餘793/5/6/7系幾乎覆蓋曬成個將軍澳,而現時沙田/馬鞍山(大老山)覆蓋較弱,唔計聯營數極都係798<>682。黃橙如果做90/97加埋本身798P/其餘798系/682咁就差唔多包曬成個大圍沙田河西東馬鞍山,有好大嘅協同效應,90/97亦好大機會全日去完善黃橙喺沙田嘅覆蓋。相反,九公喺大老山覆蓋沙田差唔多已經極致,淨計沙田端嘅需求/同欠缺嘅覆蓋好難令九公90/97全日。
皇后山比屎水,都唔知真心幫定唔覺意害咗佢
將沙系列,齊腳的話明明有得鬥
相反,皇后山圈死自己點都唔贏仲放血
掉轉嚟批,其實對兩巴同乘客仲好

da93 發表於 2022-10-4 03:50 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-3 23:06
呢年來,日日都有新話題,由 20A、797、78X,去到 30X、793/795X、56A、54 區招標線,包羅萬有。開頭都算理 ...

286其實開就唔係錯,只不過行得太核凸。

將一條沙田段嘅86c夾硬抬去青沙,d人唔反先至出奇。

講到尾,其實係而家做得planning果班係咩人?諗嘅野可以有幾離地?

兩間公司都係咁垃圾,講乜啫。
s3n370 發表於 2022-10-4 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層

搶人地野點都要還呢個論點幾有趣。

講遠D,未有798系之前,
市民都係搭緊九巴89系轉巴士、小巴甚至係鐵。
咁要還的話,厹大條道理攞番條90同97架喎。

任何新區幾乎係巴士開荒,夠客就有鐵。
幾時見過鐵會還番D客俾巴士?

金融中心航空樞紐俾獅城等搶佐,
唔通佢哋會乖乖地歸還?

如果搶人地野點都要還,
我好想還番舊日嘅香港俾我哋呀!

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +20 收起 理由
wingho_cwh + 3 + 10 精闢見解
KW2523 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

da93 發表於 2022-10-4 04:02 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-3 23:14
呢個正正就係問題所在
九巴若果志在搶線的話
$8.5真係好難全日

我記得十幾年前馬鐵通車時講過一個問題,就係鐵路公司咁樣巧立名目收費,一定會做成不公。

而家巴士公司都係行梗呢條路而已,不過用另一個方向行。

而且比鐵路更難以處理嘅係,過左兩鐵合併後,只係令到本身嘅收費結構上更難解決前朝留落嘅收費問題,但整體上仍然能按機制處理到。

就算你話東鐵過海,比荃灣綫貴都好,呢個都係機制問題。

但巴士似乎更亂龍,好似佢想收幾錢就幾錢咁,鍾意嘅收貴你兩三蚊又得,鍾意嘅收平你兩三蚊亦得。
da93 發表於 2022-10-4 04:10 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-10-4 03:59
搶人地野點都要還呢個論點幾有趣。

講遠D,未有798系之前,

根本係一種內部管理問題,俾佢講成開工不吉,賴呢樣賴果樣。

制度管理係人為嘅事,同開工吉利有何關連?你會唔會話鏡仔演唱會跌個mon落黎係風水唔好?冧天秤係因為開工冇拜神?飲左鉛水係因為你黑仔當飲符水算?

多難興邦都要自身正視制度內可能出現嘅問題,點解巴士撞完一單又一單?點解今日行錯路?點解巴士佬睇住紅黃綠盒仔仲會不停有致命意外發生?

下下都係一副外國勢力亡我之心不死係唔會解決到問題。
ma212223 發表於 2022-10-4 06:05 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 02:35
90/97好應該黃橙做,相反皇后山好應該紅巴做。
橙巴將軍澳覆蓋唔差,成區計可能有三七/四六比,將轉/將隧計 ...

90/97俾新巴做的話
咪無得由將軍澳出發補差價轉88 74x 277E/X等路線

一出RDP   要去鵝頸橋?
ahken 發表於 2022-10-4 06:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2022-10-4 06:05
90/97俾新巴做的話
咪無得由將軍澳出發補差價轉88 74x 277E/X等路線

係,果位仁兄睇嚟忘記咗轉車去大東北呢件事...
kay 發表於 2022-10-4 09:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-10-4 00:12
其實樓主出嘅post有咩咁值得一班人由朝到晚又由晚到朝不停討論呢, 開完一篇又一篇不斷帶風向, 仲有咁多死忠 ...

兩派都想拗贏對方
呢度又唔需要開樣開名更加放心拗
換轉係公眾人物唔好意思無得咁拗

世界很簡單 人類很複雜
ivan920 發表於 2022-10-4 09:08 | 顯示全部樓層

其實 90 / 97 由九巴中都係順應民意,區會近年對 798 冇大老山 BBI 都好唔滿意,而調景嶺同彩明都冇九巴隧道線,九巴落去做將馬係找返數,

不過,沙田端嘅目的地應該係顯徑個頭,個邊冇大老山嘅路線