hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

Kj2052 發表於 2022-10-4 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2022-10-4 12:58
都係小粉紅心理啫,明明係奴隸,就當咗間公司係自己嘅
誓死維護公司利益
以前巴士迷係迷巴士同埋巴士線, ...

而家成班巴膠見有月票就盲撐狗巴
脫班減班收車就當睇唔到

Fb都有啲page懷疑係狗巴PR
MANN1579 發表於 2022-10-4 14:23 | 顯示全部樓層
版友(spin doctor 當然例外)其實要先接受已經沒有地區專利這事實,所以有需要放下「我比蝕巴係個袋搶咗錢嘅想法」,否則,每次有九龍新界線批比蝕巴做(特別係會有錢賺個D) 個陣,攪到自已氣憤難平,晚晚瞓唔著、影響工作和學業。

版友其實唔需要唔開心,現實係如果九龍和新界有 5組 新線,運輸部門正常都會批 3組比愛巴,2組比蝕巴,這樣,愛巴有發展,蝕巴唔駛蝕,乘客有車搭,皆大歡喜!

問題始終都係如果你放唔低上述思為,點都要「 5 比 0」  嘅話,你就注定要失望同長期唔開心。

到頭來,你會花好多時間去街搵基層員工有無貼錯貼紙,繁忙時間 mon 住個 ETA,睇吓有無脫班,早繁睇吓影唔影到一班頂閘的巴士,就幻化上咗額菲爾士峰, post 上論壇口誅筆伐。除咗可以平衡心理之外,根本無必要架!

要記住,大部分負責運輸的官員(不同職級嘅運輸主任,不同分區由不同人員負責,向總部上級官員負責)都唔係政治任命,是技術官僚,同你我一樣,都係打份工(雖然薪高糧準),他們會用協調嘅方法,平衡各利益團體同乘客的利益,能成功協調,就已經完成責任!

愛令人軟弱?
仇恨令人瘋狂和歇斯底里!
horivhyc 發表於 2022-10-4 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
自從皇后山招標俾屎粉之後,就突然冒起左屎粉厹粉呢兩個用詞
厹粉拗贏左又點?唔係拗贏左就可以成堆招標線突然俾番紅巴打飛機先得架
屎粉都一樣,既然紅巴踩左半個場,就證明皇后山唔係絕對既黃巴地頭,下下叫黃巴拉線拉線又拉線,皇埔線又未咁快現身,做好條79X同56A先再FF元朗區啦(雖然我由頭到尾我都支持56A現身甚至全日)
要講既都講哂,之前有人係另一個po講得好啱:

“唔好仲停留喺九龍巴士就一定係服務九龍新界、新巴城巴就一定服務港島嘅古老思想。 每次有新城路線要serve九龍新界就話人搶生意,未免太小學雞吧。”

da93 發表於 2022-10-4 15:10 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2022-10-4 14:30
自從皇后山招標俾屎粉之後,就突然冒起左屎粉厹粉呢兩個用詞
厹粉拗贏左又點?唔係拗贏左就可以成堆招標線 ...

城巴個歷史都唔係單單晌港島提供服務啦

只係某d人一廂情願而已
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2022-10-4 06:05
90/97俾新巴做的話
咪無得由將軍澳出發補差價轉88 74x 277E/X等路線

只計BBI的話就使乜咁複雜
咪又係回歸九龍新界九公、港島屎水
連798都唔應該出現
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-4 11:28
顯徑出九龍明顯行獅隧近好多
(其實大圍都係)

要食盡大老山轉乘網絡就要行遠啲
有得必有失
睇下值唔值得
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-10-4 06:52
係,果位仁兄睇嚟忘記咗轉車去大東北呢件事...

79X要青沙轉車去油麻地佐敦尖沙嘴長沙灣道係咪應該九公做?
78X要大老山轉車去觀塘道、黃大仙、橫頭磡、九龍城、藍田、秀茂坪、安達臣係咪又九公做?
一淨係計轉乘,咪又係乜都唔使諗

如果黃橙有90/97砌好個大老山網絡
沙田馬鞍山可能已經有九公9成覆蓋
北區得78X可能當一成,大埔未有覆蓋
成個大老山計埋可能已經有5成覆蓋,收視率可能有一九/二八比
叫做有sustainability,日後仲有發展其他地區 例如大埔線或其他北區線嘅可能
點都好過而家78/9X喺青沙/大老山市佔低過5%,只會最終被邊緣化做極都唔大

UA2892 發表於 2022-10-4 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-4 15:48 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-10-4 15:46
2873字頭電話好似係南區
進智熱線都係2873字頭
同埋城巴(專一)最初都係以南區為主 ...

你再睇番八十年代城巴個服務地區?
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-10-4 15:48
你再睇番八十年代城巴個服務地區?

非專就唔好拎出嚟講啦