hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論巴士雙向分段影響
開啟左側

[其他] 論巴士雙向分段影響

tina 發表於 2022-10-4 21:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前就成日講2蚊客來來回回結論都係影響長途客嘅搭車時間以及用多咗公帑

今次想延伸返個話題,巴士公司自己提供嘅雙向分段收費帶嚟嘅影響
(因為巴士公司提供嘅雙向分段收費主要係大西北同北區,所以我會講多少少呢兩個區)

我會沿著呢幾個範疇講

1)因為短途客而限制路線改動
2)對短途線/競爭對手嘅影響
3)對長途客嘅影響
4)對短途客自己嘅影響

1)因為短途客而限制路線改動

我用269D作為例子
眾所周知269D係長線短做嘅線嚟,到分拆個陣問題就完全浮現晒

天水圍點去元朗?
輕鐵? K巴?

班客搭269D都無非兩個原因
1)貪張櫈 2)政見

如果貿貿然叫269D分家,短途客就會攞補償
就算九巴肯開條短途線出嚟,但佢嘅競爭對手又俾唔俾?
而家只係有港鐵都容易處理,而城巴中咗條元天線佢又會唔會咁輕易畀九巴開?

----

遲啲290縮短,咁澳南同澳北唯一可以連接到嘅九巴只有290A
屆時,290A係區內改線難度又可能會高咗

2)對短途線嘅影響

九巴近期係北區整雙向分段收費,我用277E做例子

277E同270係區內都係一樣,做天平/翠竹花園去上水,277E只係多咗個清河咁解
以前班客只會死等277E,而家就可以{分流}班客去277E

但佢嘅目的真係為咗分流?定係為咗減270班
呢個大家心中都應該有答案

3)對長途客嘅影響

上車耐同站站停成日講,不贅

614 63X服務差已經唔係第一日嘅事
除咗614 63X之外,做得好少少嘅就係68A
所以都吸引到唔少人去坐

但68A除咗短途客外都要做埋藍地鄉郊去屯門公路轉車站嘅服務
但當68A發癲減班個陣,藍地就會出事上唔到車。
班客一係等多10分鐘嘅68A,一係比貴價63X去轉車站

而九巴同運輸署係完全冇諗過解決

4)對短途客自己嘅影響

上面都有提及過長途線會影響短途線嘅班次
而班客依賴雙向分段收費就會出事

試諗下屋企樓下全部都係長途車
而短途車就開20甚至30

可能平時就覺得冇咩事嘅,反正都有得回贈。
但試下有日唔記得帶八達通/用開現金嘅客,咁你就出事
一係你就俾市區價;又或者死等部短途車;再唔係返屋企攞返八達通

--------

總結:
長線短坐對長途或短途乘客都係不利嘅嘢
而解決辦法只有改善短途服務(無論係輕鐵/巴士/小巴)都要

短途線多起客上嚟係可以好過長途線好多

暫時諗到係咁多,有咩容後補充

265B 22年不變
ivan920 發表於 2022-10-4 22:03 | 顯示全部樓層
最應該做短途分段收費係港島北岸個堆聯營線,本身要站站停,不如九龍方向做短途分段食多一水客
 樓主| tina 發表於 2022-10-4 22:08 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-10-4 22:03
最應該做短途分段收費係港島北岸個堆聯營線,本身要站站停,不如九龍方向做短途分段食多一水客 ...

整埋兩巴實打交
尤其101 102 103 104 106 113呢啲超長流水
265B 22年不變
214P_world 發表於 2022-10-4 22:32 | 顯示全部樓層

如果短途分段 能做到該站登車和落車乘客耗時相當, 影響便很有限, 當然也要視乎乘客能否登車
獨學而無友,則孤陋而寡聞
MCMoore 發表於 2022-10-4 22:38 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-10-4 22:32
如果短途分段 能做到該站登車和落車乘客耗時相當, 影響便很有限, 當然也要視乎乘客能否登車 ...

車程計確實影響有限,北區堆線做雙向分段係因為落到華明點都大把人上,technically唔會用多時間,但樓主講緊係路線組合問題
 樓主| tina 發表於 2022-10-4 23:00 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-10-4 22:32
如果短途分段 能做到該站登車和落車乘客耗時相當, 影響便很有限, 當然也要視乎乘客能否登車 ...

通常上就多過落嘅
但有時頭站範圍特登上個短途客都會影響車程
265B 22年不變
neoplan720p 發表於 2022-10-4 23:17 | 顯示全部樓層

樓主好勇敢,我以前講出呢d問題既時候,俾人插到飛起。

呢到大把人只會維護巴士公司(邊間都係啦),話用長途線做埋短途線,係提升營運效率既表現喎。

我覺得如果係work既話,不如78A直接取消,由278A加雙向分段同加班取代。

不過呢類問題去到今日都無得搞架啦。
特別而家有左$2優惠,坐短途定長途都係$2,
即係變相有一群乘客係唔再睇價錢牌上車,
亦即留意價錢牌先上車既人係越黎越少。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| tina 發表於 2022-10-4 23:23 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-10-4 23:17
樓主好勇敢,我以前講出呢d問題既時候,俾人插到飛起。

呢到大把人只會維護巴士公司(邊間都係啦),話用 ...

呢點我就撐班巴公粉,營運效率真係好高
過咗兩個月之後長途客覺得唔對路,咪走去坐鐵
用15蚊嘅客去換4-6蚊嘅客

265B 22年不變
12Lane 發表於 2022-10-5 00:38 | 顯示全部樓層

呢個問題係唔會有結論,因為每個客都只會企係自己角度去睇,巴士公司就更加唔駛講。

有一班人係成日來回天水圍同元朗,咁梗係支持269D搞分段。
有另一班人日日都搭269D天水圍出沙田,阻佢多一分鐘都覺得心煩,甚至番入天水圍班次,成日元朗上足半車人上上落落,一定係唔爽。你叫佢欖隧轉佢又反問番你,點解架車係主要SERVE我而我反而要起身去避呢班短途客? 仲要欖隧起身一個唔覺意冇位坐咪老襯呢挺沒完沒了嘅討論。

講來講去都係一個天秤,點樣平衡居民利益,
小弟自己都係大西北居民,個人意見就係,自己有時都會受惠於短途優惠,所以搭長線出城受短客影響少量時間都尚可接受。

另外都分享一次經驗,想搭99,唔知咩事廿分一班但廿五分都冇車,站長講明要再等三個字 (變相40分一班),同時299X開車,都一大班企嶺下居民比佢拉走左,焗搭貴車。咁搞法,我就真係寧願你搞個雙向分段比佢地去西沙沿線算啦,最少有咩冬瓜豆腐可以救一救。
當然我都可以大義澶然地話係99有問題,應該鬧應該敦促佢開足車,自己係咁諗,但班居民連打去投訴分分鐘都唔會,最多咪X下個站長。現實同理想,係有距離嘅。

樓主| tina 發表於 2022-10-5 00:52 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-5 00:38
呢個問題係唔會有結論,因為每個客都只會企係自己角度去睇,巴士公司就更加唔駛講。

有一班人係成日來回天 ...

始終269D都係長途路線
我係倡議先考慮長途乘客的利益,再考慮短途乘客的利益(*不適用於流水線/難以設補償地區)

都喺269D做例子
269D其實朝早天水圍坐去沙田都唔多人,可以係上繁分拆路線
而90%乘客係現有嘅服務到可以完全補償

咁下繁時間正如你所講,元朗持份者真係多;而且對長途客嘅影響比較細
就可以保留返

265B 22年不變