hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 11.7 米 MAN A95 再到嶼南試車
開啟左側

[即日快報] 11.7 米 MAN A95 再到嶼南試車

andrewyl 發表於 2022-10-7 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

其實今次再試車,副偈有冇再 Tune 過?
上年試冇乜載客都已經拉曬龍,
無再去 Tune 過話,要載埋客直頭唔駛上添喇 !
都想知其實為往返寶林禪寺特別設計,
特別再於係為 “拉龍” ?🤣🤣

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2128979&highlight=A95&mobile=2
051039 發表於 2022-10-7 10:05 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2022-10-6 19:45
會唔會係縮唔到?呢部車樓梯後面多咗個箱

今年年鑑有drawing,個箱係風缸嚟
如果睇番馬拉廠裝啲A95陣相,頭中軸中間係冇野擺嘅
反而諗唔明點解呢架11.68要改油缸擺位而頭跨又好似冇短左
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
051039 發表於 2022-10-7 10:08 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2022-10-7 09:54
其實今次再試車,副偈有冇再 Tune 過?
上年試冇乜載客都已經拉曬龍,
無再去 Tune 過話,要載埋客直頭唔駛 ...

同旅遊巴同一條driveline(除左尾擔),仲邊有改善空間呀用大一級偈即係尾跨再長啲水箱負荷再大啲
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
andrewyl 發表於 2022-10-7 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2022-10-7 10:08
同旅遊巴同一條driveline(除左尾擔),仲邊有改善空間呀用大一級偈即係尾跨再長啲水箱負荷再大啲
...

我都明,所以睇下今次係唔係仲拉龍,
如果仲拉龍,我都唔知呢架車係嶼南仲有咩用處?
特別設計都係留於口號式,實際就無言。
所以之前講話睇下 E6M 51 特別版,
放落嶼南試會唔會有驚喜?
YY487 發表於 2022-10-7 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2022-10-7 10:31
特別設計都係留於口 ...

E400 咪一樣拉龍兼水滾

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 給你一個like

查看全部評分

andrewyl 發表於 2022-10-7 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-10-7 11:53
E400 咪一樣拉龍兼水滾

架架都就似打柴,一係就人數減磅,
唔係就遲啲都唔駛再上山,行番東涌短途算。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 給你一個like

查看全部評分

051039 發表於 2022-10-7 15:06 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2022-10-7 12:44
架架都就似打柴,一係就人數減磅,
唔係就遲啲都唔駛再上山,行番東涌短途算。

拉龍係拉龍,但係實際ad行3m都只係比單層慢5-10分鐘
051039 發表於 2022-10-7 15:08 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2022-10-7 10:31
特別設計都係留於口 ...

加枝棍仔就叫特別版,你知唔知E6M同架11.68引擎最大扭力係幾多呀,唔識野
HB00610 發表於 2022-10-7 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2022-10-7 15:06
拉龍係拉龍,但係實際ad行3m都只係比單層慢5-10分鐘

其實非繁時AD如果只到中等負載未到頂閘/超載嘅話,表現唔會比舊嘅歐三Man差太多。

以東涌道情況,舊五座石油氣的士都已經足以引起拉龍問題,更加唔好講巴士
051039 發表於 2022-10-7 21:08 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-10-7 16:17
其實非繁時AD如果只到中等負載未到頂閘/超載嘅話,表現唔會比舊嘅歐三Man差太多。

以東涌道情況,舊五座 ...

條路太斜,無計,有時貨車載多啲都拉龍要讓單門A91/R33