hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 坐一次793,真係坐到反胃
開啟左側

坐一次793,真係坐到反胃

stevechau 發表於 2022-10-10 14:55 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2022-10-9 21:03
問題係 795X 市區方向,加士居道塞車機會遠比將軍澳方向高,尤其係上繁。 ...

倒也不是, 呢兩個星期上繁我坐反方向既X6C, 西行加士居道塞車既問題遠不如將隧影響咁大~
795X市區方向我諗最大問題係班客上車時間要早, 講緊可能before8點要上到車先穩陣地返9點唔遲到
stevechau 發表於 2022-10-10 14:58 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-10 14:45
價錢牌問題,九巴搵24兜結果都無乜心機搞,由得綠小食
不過793/795X咁隊多11架車落去,其實搞乜都唔會有 ...

但又咁講, 九記自己攞黎衰既野~
而家X6C朝早收$7.2入九龍灣都坐滿晒, 793收工收$9.4都密密做......
24下繁特班果一班搞到宏天有時段真空, 然後得返一班車既客但兩班車前後殺到, 佢自己玩爛怪不得人~
stevechau 發表於 2022-10-10 15:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-10 14:47
其實7架車都就黎夠234X唔減班拆兩條
咁你或者會容易啲理解點解倒番轉資源過剩 ...

你咁講身我反而仲混亂, 234X行緊12架車, 拆兩線要有一條原線係度, 咁其實擺多7架落去都係好似而家793&795X咁抆水叫夠咋喎~
萬一條拆線唔理想, 咪同而家一樣(不過九記做就應該唔會比街客鬧??)

唔係次次唔加車都可以好似2/68X咁勉強分得掂既, 更甚者當日呢兩條線拆完, 68X果班咪一樣慘情地倒走左, 只係淨低個基本盤都仲夠照啫~
stevechau 發表於 2022-10-10 15:06 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2022-10-9 21:09
對將廣同 PopCorn 嚟講,搭 796P 由尖沙咀返屋企比起搭佢出尖沙咀方便得多。
反而係尚德,796P 車費比 29 ...

我之前將中近彩明果邊都寧願富康落......
296D本身尚德照得起佢係其一
其二係796P出去果程, TKL之前既客量有D飄忽的~仲有一點係, 796P出去既尾班車好早, 其實係好難令尚德班客覺得796P比296D特別穩陣~

而對TKL-尚德呢段外出客黎講, 平還平, 但班次都唔見得好, 無乜需要轉軚啫~
但另一個角度睇, 796P出去果程係尚德都唔算好少客, 而且客量點講都穩定過前段將南先~

尤其是上繁296D接近坐滿出九龍果陣, 796P通常遲5MINS左右到街市門口都上到雙位數~

stevechau 發表於 2022-10-10 15:11 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-9 21:14
因為出城要行出去唐明街上車?

有D關係, 唐明街呢個站對popcorn果邊出去既客黎講, 296D係靚過796P的~
搭296D你行大斜路/天橋尾落樓梯就到站
搭796P你一樣咁行都仲要夾硬過馬路先快, 行去斑馬線的話其實好遠, 甚至行去下一個站(富康對面)仲快, 行到咁仲要等就不如搭鐵啦~
一係你就行入商場兜一輪先係地下貢茶度行出黎, 但追過班次你就明咩事......

而且一個唔該好似朝早咁前後腳到站, 一miss左班車就痛苦
stevechau 發表於 2022-10-10 15:15 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2022-10-9 21:25
係, 但98D 點塞人都係咁多,
可見新巴客源比較脆弱
同埋回程理論上都無咁弱

其實98D/P上繁未必如想像般爆客, 基本上分拆完最叻果班都係坐滿, 但短時間3班車出到去的話, 總有一班都係4-50人~
但上繁過後佢仲做得唔錯, 除左車程因素外, 佢本身班次真係開得靚, D客應該唔使點覺得等好耐就上到車~
我自己果陣非繁企九展等296D&796P果陣, 係有感地覺得98D密到同215X有得揮的~
stevechau 發表於 2022-10-10 15:25 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-10-10 10:53
估計有幾大原因
1. 同793站位唔同
2. 宣傳不足

有道理, 行車時間緊就唔係普通乘客會理既野, 但班次就理應幾敏感的~
同793站位唔同既優缺點就50/50啦, 站位一樣就唔使開新線啦~
而旺角人流唔集中係彌敦道唔係問題, 呢個問題反而同2互有關係, 793&796C都唔係行旺角旺位ga, 793係叫做有796C打底既慣性收視, 方便添多幾個客啫~
結論都仲係2最大影響, 到今時今日站頭唔見有D咩好wow既宣傳, 開自家app都唔係有廣告宣傳自己需要靠宣傳既線, 反而走去宣傳屯門定皇后山果D村巴線(果D反而應該唔使點promote掛)
stevechau 發表於 2022-10-10 15:29 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2022-10-10 13:37
X970 全日囉

呀唔好意思港島嘅客唔係客嚟

佢係肯加車既, 970系以前就唔會爆廠留後咁多年啦~
X970想全日, 直接搵970X加價做咪得囉最多繁時照開X970喇
kc_loo 發表於 2022-10-10 15:47 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-10-10 15:15
其實98D/P上繁未必如想像般爆客, 基本上分拆完最叻果班都係坐滿, 但短時間3班車出到去的話, 總有一班都係 ...

所以我成日話唔可以用特班去睇全日線, 始終特班+運作時間好多因素影響乘客選擇
但其實整體上站數少咁多, 客量其他都唔差

JX9097 發表於 2022-10-10 15:48 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-10-10 10:30
新巴成日衰大貪
796P去程本來咪幾好
一改半全日就為搶296D客搞到唔湯唔水

that's why我會建議796P跟215X走
(入唔入西九再議)
尖東可以坐番796P特快,唔使坐98D兜圈