hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安 ...
開啟左側

[報刊新聞] (轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安

樓主| 京华客车 發表於 2022-10-14 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-10-13 23:45
引述原文:
事主避過鬧過,鬧完後有一個月唔見咗條友,
一個月後條友意圖轉look搏人唔認得繼續坐事主隔離 ...

如果男乘客涉遊蕩,港女乘客可以在佢坐在旁邊時候打三條九報警,等差人到場處理,而唔需要報傳媒周圍唱
PF2802 發表於 2022-10-14 07:50 | 顯示全部樓層
京华客车 發表於 2022-10-14 01:16
如果男乘客涉遊蕩,港女乘客可以在佢坐在旁邊時候打三條九報警,等差人到場處理,而唔需要報傳媒周圍唱 ...

1. 佢冇報傳媒
2. 唱?開咗名未?該人有咩損失?
TR5774
Citcalag 發表於 2022-10-14 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-14 07:50
1. 佢冇報傳媒
2. 唱?開咗名未?該人有咩損失?

就算真係報傳媒,咁又點🤭報傳媒有犯法咩 遊蕩就真係犯法啦
zacharyho907 發表於 2022-10-14 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-10-13 22:17
明知有 __ __ 佬﹐日日都要坐你則邊﹐你又怕左佢﹐你仲唔想方法避開?

日常生活一定有奇人奇事﹐簡單基本 ...

那位小姐恐怕遇上了Stalker吧,Post上網也許能救自己一命,畢竟牽Stalker的殺人事件數量不少。
kay 發表於 2022-10-14 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層
其實要測試個男人係咪專登
可以揀車廂比較差既位
例如倒頭位或樓下車尾中間位
如果結果一樣先做文章都未遲
hkcctim2012 發表於 2022-10-14 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-14 09:42
其實要測試個男人係咪專登
可以揀車廂比較差既位
例如倒頭位或樓下車尾中間位

女事主咪話就算有其他吉位都要坐隔離,咁咪即係專登囉
kay 發表於 2022-10-14 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2022-10-14 10:17
女事主咪話就算有其他吉位都要坐隔離,咁咪即係專登囉

咪就係呢個理由唔夠說服力囉
我試過有期搭巴士
日日搭同一班車
點知上層車頭有幾個客鐘意坐車頭位
可以日日都係隔離個位同一個
咪又相安無事

專登唔一定百分百有問題
toyl 發表於 2022-10-14 10:59 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-14 10:40
我試過有期搭巴士
日日搭同一班車
專登唔一定百分百有問題
有時專登亦可以互相方便大家

朝早日日搭開某線見到一個人某站上車又遲過我落車,有次放工上車見到佢坐近落車門走廊位窗口位留空又無乜位剩,我都專登揀佢果排坐入去,還掂佢早過我落車又唔洗郁多次。
PF2802 發表於 2022-10-14 11:03 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-14 10:40
我試過有期搭巴士
日日搭同一班車
代街坊Post
平時番工都搭開960B. 由幾個月開始,發現有個男士成日坐我隔離。無論仲有幾多空位都好,佢都偏偏要坐我隔離。
為左避佢,我開始坐走廊位。封左唔俾佢坐我隔離。(架車通常都唔full, 其他人要坐入去窗邊位,我都會照讓)。
有一次,我坐走廊位,明明仲有好多吉位,佢都要求要坐我入面嘅窗邊位。
我有出聲兇番佢,話點解明明有甘多空位你唔坐?你係到要堅持坐入黎? 佢用其他藉口,話要入面個叉電位。但留意番,佢前幾個月開始,成日跟住我坐,都係坐走廊。叉電唔係佢concern. 我個次堅持唔俾佢坐,甚至都講到明,我係為左避佢,先坐走廊位,希望佢唔好再搞我。 佢就回我 「咁賤嘅你」。
事後一個月左右,佢冇再出現。
今日,佢換走左個背囊,冇再帶飯盒,以為我唔認得,又再次有其他空位嘅情況下坐我隔離。但因為我上次有偷影佢相(當時考慮緊想share 上gp 叫其他女仔小心) 所以我有相對比,佢眼鏡同髮型係一樣!其他人乜都唔知,我做唔到d乜,只可以自己起身換位。
你諗下…佢隔左成個月,專登換左少少野,打算蝦你唔記得又黎過。係,雖然佢冇非禮我,冇對我做乜。但佢甘樣一有機會就跟住坐,令我好唔舒服。而我亦已經清楚表明我立場。而且,有時我隔離有其他人坐左,佢坐第二度個時,都係專坐女仔隔離!
你地睇相就知,係甘多空位嘅情況下都要坐過黎…
想提醒下其他女士要警惕,嗰位男士係帶灰色眼鏡,成日著黑短褲,上身大多著純色運動T shirt ( 多數藍色) ,係豐景園上車

好似好多人都冇睇過原文, 我quote過嚟
你個case最大分別係車頭位, 而原文事主講咗點解佢覺得對方係專登
TR5774
ky927 發表於 2022-10-14 16:20 | 顯示全部樓層

個個係靚仔又諗點解人地唔坐埋黎🤷🏼‍♂️🤣
雖然都唔排除真係條友有問題。

師奶坐,一陣又話人地一揪二能;
阿姐坐:一陣又唔帶headphone聽微信/睇片;
地盤佬坐:又嫌人汗臭;
西裝友坐:又嫌人不停講電話

其實最好無人坐側邊係咪?

話時話,有無機會好似日本咁有女士專廂,咁巴士譬如下層尾坐5位係女士優先坐?

重點:960B坐唔滿🤣🤣🤣🤣 (可能事主頭站起步掛)