hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40P平日下繁客量報告,往東九客量似乎有所增加 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴40P平日下繁客量報告,往東九客量似乎有所增加

天空之神 發表於 2022-10-19 07:55 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-19 07:52
若果40A做全日,可以彌補埋葵涌邨無直車去東九龍嘅問題,同時來回行興芳路。但值得留意九巴將開40B,由葵 ...

40B 兜荔景山就倒米啦
而家40A 咁難得齊哂 興芳葵涌邨 + 美孚長沙灣+ 觀塘平田
差兜埋葵盛就解決 (麗港城預計用 33 解決到) ,咁點解要大連排班客兜上荔景?(假如可以一舉殺得哂 38+40 重新分配比 42C + 33 + 40A + 290 系)
.
 樓主| ricky 發表於 2022-10-19 07:56 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-10-18 23:12
一個站平均 5 分鐘一輛車,另一個站半個鐘一輛而且不見得快,作為正常乘客去哪裏搭車呼之欲出。

...

放工校啱時間真係搭40P着數,38同42C隨時喺屏麗徑無位坐,40P一定要有位坐。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2022-10-19 07:58 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-19 07:55
而家40A 咁難得齊哂 興芳葵涌邨 + 美孚長沙灣+ 觀塘平田
差兜埋葵盛就解決 (麗港城 ...

問題係33唔經葵涌,而且價錢較貴,唔係麗港城的代替方案。40點都要保留,最多有40A行美孚,前者可以唔經美孚。
前荃葵青區居民
天空之神 發表於 2022-10-19 08:10 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-19 07:58
問題係33唔經葵涌,而且價錢較貴,唔係麗港城的代替方案。40點都要保留,最多有40A行美孚,前者可以唔經 ...

咁即係 40A 去麗港城42C 去平田
一樣解決到大部分問題

你要 40A / 40B 全日
又唔解決本身38 同 40 甚至42C 既部分重疊問題
車就係咁用突左數
呢幾年擴張完觀荃 觀葵青 車既pool 夠哂大
浪費囉都係
有車剩倒比 40P 幫手做上葵涌好過 38 葵盛密密死兜爛兜
.
 樓主| ricky 發表於 2022-10-19 09:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-19 08:10
咁即係 40A 去麗港城42C 去平田
一樣解決到大部分問題

38來往華員邨至葵盛點解決?
我傾向將現有路線減班去開新線,要取消現有路線去搞新線,又會引發各邨交通利益。
40B走線可取,可能你質疑行荔景山道仍然慢,但可以做到葵涌醫院/瑪嘉烈醫院至東九龍嘅直接交通。(瑪嘉烈醫院可行去葵涌醫院搭40B),同埋本身唔停美孚或長荔街,已經抵銷佢行荔景山道嘅時間。
前荃葵青區居民
fly831 發表於 2022-10-19 10:26 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-19 07:56
放工校啱時間真係搭40P着數,38同42C隨時喺屏麗徑無位坐,40P一定要有位坐。
...

呢樣唔係著數, 係選擇

想有位坐, 唔介意疏車, 上山兜多兩三個字, 係會等40P
我唔否定有呢D客, 問題係呢D客喺成個POOL佔幾多%

已經疏左, 預左冇位坐甚至等多兩三班既38/42C, 依舊有大批客
我敢講超過8成既返工客都會照去屏麗徑等, 即係對返工客唔吸引囉

根本就係站位, 走線同定位問題
最愛猛男
fly831 發表於 2022-10-19 10:31 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-19 07:55
差兜埋葵盛就解決 (麗港城 ...

40提速後, 其實分薄左38既客, 尤其是東行, 喺大連排上40隨時仲快過38

係40西行要入長沙灣就好重味下
最愛猛男
fly831 發表於 2022-10-19 10:48 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-19 07:52
若果40A做全日,可以彌補埋葵涌邨無直車去東九龍嘅問題,同時來回行興芳路。但值得留意九巴將開40B,由葵 ...

我同意葵芳呢個黑洞係咁多年都冇搞過, 值得用一條線串勻晒葵涌邨葵芳茘景山, 好似40P做晒成個北葵咁

茘景山其實都要兜多10分鐘, 但做埋落美孚駁腳都冇壞

最愛猛男
 樓主| ricky 發表於 2022-10-19 11:02 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-10-19 10:26
呢樣唔係著數, 係選擇

想有位坐, 唔介意疏車, 上山兜多兩三個字, 係會等40P

但樓上站友係要用40A取代38喎,40A行葵涌道,已經取代唔到38
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2022-10-19 11:03 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2022-10-19 10:48
我同意葵芳呢個黑洞係咁多年都冇搞過, 值得用一條線串勻晒葵涌邨葵芳茘景山, 好似40P做晒成個北葵咁

茘 ...

如果40B兜埋美孚,咁40號可以飛走美孚,麗城/荃灣市中心至美孚大可以搭234X
前荃葵青區居民