hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴69C加班
開啟左側

[路線消息] 九巴69C加班

KM8453 發表於 2022-10-15 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-10-15 07:20
調翻轉,依家嘅運吉會比邨巴繼續擴張先奇...恨不得開多幾班K76S送人上鐵算。

天北線再加班唔係冇可能嘅 ...

講開元天屯天,剛剛由元朗入天水圍,遊左 K73 一轉,原來天水圍順燈加車手,時間上係唔太慢。另外,又數埋天水圍沿途上落客數,估唔到有意外發現,值得分享討論一下。

2125 元朗西 (#519, 10 分鐘一班)
2135 朗天路
2138 輕鐵天慈站 (-5)
2139 天水圍游泳池 (+1)
2142 景湖居 (-10)
2143 麗湖居 (-10)
2145 天晴邨晴雲樓 (-25)
2147 天富苑欣富閣 (-9)
2152 天澤邨 及 天恆巴士總站 (-35)
(全程大約 30 分鐘)

觀察:

1. 就算住北部,都估唔到原來 K73 咁多人係總站一帶落車。因為對我黎講,K73 非常兜路,但係原來可以快過輕鐵之餘,原來天水圍北有咁多人幫襯巴士出入元朗。

2. 元天重劃走線後,只要係元朗西 set 好定時點,應該都唔愁生意,因為 Wetland 會有班乘客,呢班 K73 四十個客會過檔,市中心應該會有人搭,仲會有班來自 761P 而頂唔順車程嘅天北乘客。最起碼,只要做好宣傳,呢條線一定比 50M 好做。

3. 根據 Google 而作出估算,元天線由元朗西出發,估計 10 分鐘可以到 Wetland,15 分鐘內到天澤 / 天恆,行車時間及吸引力,相信一定會碾壓 K73 / 761P。

歡迎大家又分享下心得。

最主要一點,希望服務有進步,不論係紅色定黃色公司做都好(有競爭當然係好事),巴士公司好應該改變「天北 = 二奶」呢種過時紮腳年代心態,努力做好每個市場!
KM8453 發表於 2022-10-15 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2022-10-15 22:03
258P早繁唔入聚康同兆康站,其實已經於2021-22 RDP提出,小弟其實都好同意同下繁路線睇齊,
不過兆康富泰 ...

我都記得好似係 21-22 RPP 提出過,不過到現在都未實行。

上繁拆線,倘若有資源,我都舉手贊成的。

但係下繁維持現狀都可以,最穩陣:現時 258P/267X 合計係夠載有突的,大家係沙田坳道見到都會知,同時 67A 亦大大紓緩以前轉車站留後問題,景峰兆康更加多左 62X。相信呢點大家都唔會反對。
tina 發表於 2022-10-15 22:59 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-15 22:22
講開元天屯天,剛剛由元朗入天水圍,遊左 K73 一轉,原來天水圍順燈加車手,時間上係唔太慢。另外,又數埋 ...

你唔提起我真係唔記得有條元天線

只不過都好耐冇人提起,唔知會唔會直接流標..
265B 22年不變
JV1376 發表於 2022-10-15 23:10 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2022-10-15 18:28
258P與其開早,不如建議早繁(6:45-8:00)全面拆做258A/267X好過,
咁洪水橋藍地客車程加快之餘 (不過要睇下 ...

依家早繁晚繁都好,69C尾段班次都係有位剩/剛好坐滿,所以早繁尾段係欖隧觀塘轉車客救星,晚繁尾段就救緊268C/269C
而晚繁尾段69C客量比較飄忽,主要受路面交通影響,好似上星期搭268C/269C有位剩,呢個星期同一時間搭就要罰企咁

69C加時真係絕對歡迎,搭咁多年268C/269C轉265M,依家終於唔使捱轉車站有直車坐,不過預計加時時段初期客量不高,要時間吸返客
另外早上8-9點69C有條件再加密小小,至少15-20分鐘一班
ricky 發表於 2022-10-15 23:14 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-15 11:23
對,我寫得不太好,準確睇返 258P 頭車原來係 0650,前面應該加開 0610 / 0630,咁樣應該可以方便到返 8  ...

69C應該要搞半全日雙向,好似62X未轉全日時的安排,但非繁班次可以較到30分鐘一班。
前荃葵青區居民
tina 發表於 2022-10-15 23:14 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-10-15 23:10
依家早繁晚繁都好,69C尾段班次都係有位剩/剛好坐滿,所以早繁尾段係欖隧觀塘轉車客救星,晚繁尾段就救緊 ...

其實上繁69C係過密

呢啲資源一係拆線
一係移去比0540-0700/0800-0900
冇咩特別方法
265B 22年不變
ricky 發表於 2022-10-15 23:17 | 顯示全部樓層

如果我堅持唔轉車,搭269C在天華路的站落車,行去濕地公園,係唔係真係好遠?行幾耐到?有無瓦遮頭呢?
前荃葵青區居民
JV1376 發表於 2022-10-15 23:44 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-10-15 23:14
其實上繁69C係過密

呢啲資源一係拆線

移部分去0800-0900比較好,九巴好多時都忽略0800-0900呢段時間既返工客,特別線好多都淨係開到0800就算
JV1376 發表於 2022-10-15 23:47 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-15 23:17
如果我堅持唔轉車,搭269C在天華路的站落車,行去濕地公園,係唔係真係好遠?行幾耐到?有無瓦遮頭呢? ...

至少都要行15分鐘,大部分都無瓦遮頭,除非特登兜入屋邨行入面既路啦
KM8453 發表於 2022-10-15 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-15 23:17
如果我堅持唔轉車,搭269C在天華路的站落車,行去濕地公園,係唔係真係好遠?行幾耐到?有無瓦遮頭呢? ...

以 Google Map 搜尋天晴邨晴彩樓至俊宏軒 / 天恆邨 / Wetland Seasons Bay 步速,要 15-20 分鐘(所以實際上可能要更耐),全程無瓦遮頭。

另外仲未計 269C 四大天王兜兜兜。

所以大多數人都會係天瑞或者天水圍站轉輕鐵(呢個反而係主流),有部分就會係大欖隧道轉車。以前得 969,未有 967X 時,大多數人都係咁。