hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴263及40X客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴263及40X客量報告

fly831 發表於 2022-10-16 23:52 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-10-16 22:31
而家個個都拎住一、兩班車就出客量報告,
成個板都被污染哂。

醉翁之意不在酒
最愛猛男
elmmoo 發表於 2022-10-17 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
laikingho 發表於 2022-10-16 17:18
59m同59x應該是屯門線王

單係58M 已經多客過59M 好多
59M 逆向客少做唔到市中心加荃灣止步
58M 屯門段有雙向大流水 (用量一定比59M 多)
仲有荃葵段流水
加上屯轉接駁仲有59/60/66M 去葵芳轉車客
一程可以做4/5 水客

但59X 同58X 就相差無幾
58X 唔入轉車站都keep 到個位班次
shakugan2005 發表於 2022-10-17 02:39 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-16 22:39
睇到一頭霧水,首先,屯門要經屯轉去沙田係唔一定要搭M線,X線都可以補差價轉乘。反而大欖要比番同價就焗 ...

第一, 未就係依D亂轉一通既搞到大欖/小欖轉車站有一堆不必要既流量, 例如九龍東唔乖乖地搭259D去龍門居而係亂咁搭架再亂咁轉架

第二, 小欖交匯處起到個站出黎做轉車站而荃景圍個位就唔可以擴闊用黎轉車? 咁講以前263係德士古道落而青山公路(荃灣段)係用慢線上屯門公路! 即係大家寧願荃灣/沙田入屯門齊齊要係小欖塞多十分鐘都唔願意剩係沙田入屯門係荃灣用多十分鐘咁囉

shakugan2005 發表於 2022-10-17 02:42 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-16 22:36
唔使再開新線,48P做到全日就滿足你要求

就算連48P都唔肯荃景圍天橋上城門隧道轉車站, 應該取消唔兜沙咀道/大河道
天空之神 發表於 2022-10-17 04:07 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-10-16 22:31
而家個個都拎住一、兩班車就出客量報告,
成個板都被污染哂。

當大家係度插 TD 既數車數客有幾唔認真果陣
好多人都只係好片面咁看待報告呢 2 個字

但係呢度一樣有好認真既版友成個繁忙時間數車數客
我唔會想打死哂成船人,但只係絕大部份係咁
 樓主| ricky 發表於 2022-10-17 07:40 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-10-17 02:42
就算連48P都唔肯荃景圍天橋上城門隧道轉車站, 應該取消唔兜沙咀道/大河道
...

呢個可以改道,但唔使特登開條荃灣直行象鼻山路特快線。
前荃葵青區居民
12Lane 發表於 2022-10-17 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-10-17 02:39
第一, 未就係依D亂轉一通既搞到大欖/小欖轉車站有一堆不必要既流量, 例如九龍東唔乖乖地搭259D去龍門居而 ...

你係咪搞錯左D野,轉車站本身起嘅目的就係可以比乘客自由選擇轉車,亦係當時主流民意,甚至長轉長呢樣野都係民意代表自己要求。要焗搭M線先轉到沙田線,咁點解要起轉車站?每日每方向得果一個鐘多少少嘅時段塞車,就全日另外十幾個鐘要改晒堆線,唔係斬腳趾避沙蟲係咩野?最弊屯公而家交通都算穩定,塞埋轉車站果十分鐘都快過以前兩日唔埋就塞一次車咁勁。

第二段就更加唔知你講緊咩野,講緊西行愉景落橋係劃死左cut唔到入荃景圍天橋個站,你就唔知講咩野擴建又話當年講經,仲講緊行德士古道青山公路,263而家直上屯公到埋轉車站,你部德士古道車就仲塞緊迴旋處唔知上到公路未。定係又係果種巴士為大果種理論,要改過條橋改晒交通標誌特登比你巴士cut入去落客轉M線?都未計繁時荃景圍天橋M線未必上到車。
 樓主| ricky 發表於 2022-10-17 10:04 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-17 09:28
你係咪搞錯左D野,轉車站本身起嘅目的就係可以比乘客自由選擇轉車,亦係當時主流民意,甚至長轉長呢樣野都 ...

仲有屯門市中心以外地方,可以搭M線出荃灣再轉43X,48X,49X去沙田,因為城隧轉車轉乘被視為獨立車程,所以變相可以做到兩次轉乘優惠。
前荃葵青區居民
shakugan2005 發表於 2022-10-18 00:44 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-17 09:28
你係咪搞錯左D野,轉車站本身起嘅目的就係可以比乘客自由選擇轉車,亦係當時主流民意,甚至長轉長呢樣野都 ...

第一係唔洗係小欖交匯處起個站,成班新一代屯門人係果度塞巴士係抵死,有直車唔搭係鐘意亂咁轉,果度又唔係要起商場,物業甚至地鐵站

第二係班人根本唔係話263快而搭,而係當263唔快果陣都特別鐘意搭,如果263荃灣停站小欖唔停站係時間上未差不多,即係263唔慢得但61m就可以好on居咁打緊圈?

當小欖交匯處可以就班人起到個站出黎,點解唔可以荃景圍天橋起個站出黎比263? 小欖交匯處個站唔係巴士為大? 就算係深井起個站出黎都話可以益下荃灣,依家係連52x反方向轉乘都冇優惠

12Lane 發表於 2022-10-18 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-10-18 00:44
第一係唔洗係小欖交匯處起個站,成班新一代屯門人係果度塞巴士係抵死,有直車唔搭係鐘意亂咁轉,果度又唔 ...

有直車唔搭中意亂咁轉?咩野新一代屯門人?呀上一代人,時代改變左啦,不如每日望下屯轉人流有幾多?個個話塞車但身體卻很誠實去用,「亂咁轉車」之說只係閣下一廂情願嘅諗法。

263荃灣停站同小欖停站差不多?Are you kidding me? 你有冇搭過49x同48p? 繁時落斜塞迴旋處第一關,48P大河道第二關。263就長驅直進仲要全日十幾個鐘服務時間得個零鐘係要塞一陣屯轉,真係為拗而拗。搭263唔係貪快唔通係貪慢?而家仲係你以前冇西鐵個年代?唔夠快嘅班客跌晒啦你望下269D屯馬一通都跌唔少,仲要聽你噏回程走入荃灣塞車真係瞓醒未?荃灣轉車係咁吸引嘅,天水圍M線轉48X十二蚊上城隧添呀,又唔見269D執左粒嘅?

小欖起站,唔起都起左啦呀上一代人。係咪要拆左佢起番你個荃景圍轉車站你先滿意?咁你咪爭取起多個荃景圍轉車站比48P轉你堆M線,根本冇衝突,但唔該唔好搞條263,你咁中意48P轉車咪你自己轉飽佢囉。