hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題 ...
開啟左側

有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題

Kelvin15190 發表於 2022-10-27 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層

不然可以重建機場快綫九龍和香港站,新九龍站起在連翔道地底,新香港站在國金中心東面,這樣東將將可有獨立的過海隧道,同時方便屯馬綫乘客轉乘機場快綫。不過新香港站要起得非常深,然後黨鐵需要魔改東涌線奧運到九龍的下行綫,以便機場快綫新路段接駁原有路段,最後將東涌線香港站月台搬到原機場快綫的月台。這可大幅度紓緩共用路段的問題,也可避免列車需從香港站L5爬到預留隧道,解決這段路爬坡的問題,但升級費用更高,大約需要4至5百億大元。
hellomato 發表於 2022-10-27 17:04 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-27 15:16
Catchment問題
你要去時代唔會係維園落再慢慢行入去
況且起行人隧道系統嘅工程範圍唔會比起個車站細

我住將軍澳,分享下從時代(A出口)落銅鑼灣站返屋企嘅體驗有幾怪雞:
入閘後要先行一段甚長嘅通道(3~5分鐘),竟然係先到下層月台(往堅尼地城方向)
之後點都要上返一層,坐去柴灣嘅車到北角轉車。
所以假如將軍澳線開到維園站,我估自己真係會專登走過去坐車返屋企(唔理有無地下街)

另外,車站南移入維園,似乎可以更加挨近中央圖書館、摩頓台、聖保祿醫院和大球場等地。
就算沒有地下街,catchment點睇都好過目前在維園西北角的銅北站選址。
不過有一點我認同:維園是對香港人是有重要象徵意義的地方。
是否要大興土木,確實要仔細考慮這些情感因素。

我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2022-10-27 18:47 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-10-27 16:47
西馬班次無本質上既衝突

但將軍澳線班次上限如果跟左東涌線西隧既上限,咁就PK了

以前係呢度傾東將直通個陣,大家都有提過要整添馬短棍黎將就機快個slot
我認為宜家做AREOT詳細設計個陣,應該保留返原添馬站將線調頭隧道,或修改成一條/兩條siding令將線可以開會展短棍

eternalflame 發表於 2022-10-27 18:50 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-10-27 17:04
我住將軍澳,分享下從時代(A出口)落銅鑼灣站返屋企嘅體驗有幾怪雞:
入閘後要先行一段甚長嘅通道(3~5 ...

同埋另一個問題係地下街變成左車站配套,但個工程複雜程度有過之而無不及
以成本效益而言,我唔覺得政府會容許呢個方案

JX9097 發表於 2022-10-27 20:13 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2022-10-27 16:59
不然可以重建機場快綫九龍和香港站,新九龍站起在連翔道地底,新香港站在國金中心東面,這樣東將將可有獨立 ...

國金東邊唔係賣咗地喇咩?
JX9097 發表於 2022-10-27 22:23 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2022-10-27 17:04
入閘後要先行一段甚長嘅通道(3~5 ...

認同銅鑼灣北站向南移入維園中間偏西會較好
起碼可以改善摩頓台一帶嘅對外交通
甚至乎可以考慮以地下街形式串連銅鑼灣《》銅鑼灣北《》天后

至於維園喺香港人嘅情感地位
相信喺2022年嘅香港已經唔係一個因素

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
hellomato + 5 英雄所見略同

查看全部評分

eternalflame 發表於 2022-10-27 22:55 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-27 22:23
認同銅鑼灣北站向南移入維園中間偏西會較好
起碼可以改善摩頓台一帶嘅對外交通
甚至乎可以考慮以地下街形 ...

摩頓台正正係銅鑼灣同天后兩個500米服務範圍嘅重疊位置
就算改銅北站位置都唔係太影響到呢個位對於鐵路服務嘅需求

另一個要考慮的問題就係改線會令鐵路隧道下穿謝菲道/百德新街一帶地底
會展站北港島線係側式月台
該處地底是否穩陣到可以用鑽挖機而去到銅北站變返島式月台呢?

TYChow 發表於 2022-10-28 01:52 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2022-10-27 16:34
近年銅鑼灣商業活動無廿年前噤發達下起唔起銅北都無所謂啦.

港島區人口老化,商業活動已經轉去九龍同新界南,加上無咗內地自遊行,維園道起多一個站又要大興土木,而會展站亦都可以經過杜老誌道行人天橋行去鵝頸橋以及銅鑼灣,咁喺告士打道起多一個「維園站」又有啲乜嘢用呢?
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
hellomato 發表於 2022-10-28 11:18 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-27 22:55
摩頓台正正係銅鑼灣同天后兩個500米服務範圍嘅重疊位置
就算改銅北站位置都唔係太影響到呢個位對於鐵路服 ...

我係想繼續用返告士打道,即係銅北站原定選址入維園地下範圍。
之後即刻轉彎,落到中央草坪或球場一帶先係月台,呢個位可能做到島式。
月台會指住高士威道嘅港島線管道(天后—銅鑼灣之間),可能要預地下較深處,一出站就要crossover。我甚至會預銅北——in this case叫“維園站”更貼切——做雙島三軌,
中間條單軌係東涌線總站,兩邊開門轉車將軍澳綫。
當然啦,理想很豐滿,實際......(比如一開始講的彎位整唔整到)
我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2022-10-28 15:45 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-10-28 11:18
我係想繼續用返告士打道,即係銅北站原定選址入維園地下範圍。
之後即刻轉彎,落到中央草坪或球場一帶先 ...

我覺得個站前後個兩個灣都非常銷魂,只係怕唔夠轉彎半徑會令車速減慢而影響班次
前後都係彎位就更加難去設置渡線或調頭設施

除非成個維園都起地下城,否則都好難去咁樣起

提多樣野,天后廟道個面會非常接近某個部門,當三屍之一都唔俾車站起係佢地地底
呢個部門會俾先至奇