hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) SCMP:「比卡超」施政報告將提議增建三條鐵路 ...
開啟左側

SCMP:「比卡超」施政報告將提議增建三條鐵路

JX9097 發表於 2022-10-17 23:42 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-10-17 22:45
坑口寶琳就係預乘客會分流去東九龍線嘛
清水灣/西貢就直接落將軍澳轉吧

坑口喺正中間,兩邊不是人東九龍綫仲要唔知做唔做到站內轉乘
搞到尖咀《》尖東咁,又或者中環《》香港咁都攞命
(東九龍綫寶林站點睇都會係同現有寶林站成十字形)
出到鑽石山又好大機會要由彩虹道地底行過去龍翔道地底真係吸引咩?
JX9097 發表於 2022-10-17 23:44 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2022-10-17 23:11
1.都時起完成線條,康城啲樓都起曬啦,況且到時137區&工業邨(maybe)都有大把位起
2.有巴士肯用將藍隧道過 ...

2. 有將藍快線都冇用
    買得康城嘅根本就係為咗條鐵
    你就算18區路線開齊都唔會受
3. 寶林站點會劈掉重練
    最多你咪等多兩班車囉,who cares
ryumew 發表於 2022-10-17 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-17 23:44
2. 有將藍快線都冇用
    買得康城嘅根本就係為咗條鐵
    你就算18區路線開齊都唔會受

反正東九龍線寶林站要新起,一於總站設於將軍澳站(現將軍澳線也不久要跟東涌線合拼,不適合大搞)
JX9097 發表於 2022-10-18 00:03 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2022-10-17 23:58
反正東九龍線寶林站要新起,一於總站設於將軍澳站(現將軍澳線也不久要跟東涌線合拼,不適合大搞) ...

走線點行?現時將軍澳站本身亦都有樁柱限制
反而之前建議嘅寶林
不論係寶豐路定佳景路都有空間起
ricky 發表於 2022-10-18 00:10 | 顯示全部樓層

大家當呢啲鐵路計劃係武俠小說聽下算數。「落實」興建嘅南港島綫西段、屯門南延綫、東涌綫延綫都未動工,而東九龍綫仲未定點走線。
前海至洪水橋:前海涉及大陸,大陸通關無期,可以講病毒唔消失,永遠都唔會通,起嚟嘥米飯。
元朗至九龍塘:北葵涌係山區,有技術問題要解決,同埋果邊周圍都起滿樓,要搵位放車站。

三者中最易過係將軍澳工業邨延綫,將軍澳綫康城段早已起好,拉過去就係。

前荃葵青區居民
eternalflame 發表於 2022-10-18 00:11 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-17 23:42
坑口喺正中間,兩邊不是人東九龍綫仲要唔知做唔做到站內轉乘
搞到尖咀《》尖東咁,又或者中環《》香港咁都 ...

無人覺得咁做吸引喎,但上面個班唔係咁諗呢

LN9267 發表於 2022-10-18 00:35 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-18 00:10
大家當呢啲鐵路計劃係武俠小說聽下算數。「落實」興建嘅南港島綫西段、屯門南延綫、東涌綫延綫都未動工,而 ...

屯門南及東涌綫延綫又不同,因爲根據鐵路條例刊了憲,已經比其他項目行前很多,而且也與地區溝通過很多次,這屆政府動工機會大。

其他就真的只能耐心等消息。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
巴士的膠 發表於 2022-10-18 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-17 19:32
某公司嘅藍塘新市鎮計劃

https://www.wenweipo.com/a/202210/18/AP634dbe78e4b016f20c7e93b7.html

睇返篇文,似乎真係發緊個咁嘅夢。
KMBe500 發表於 2022-10-18 11:55 | 顯示全部樓層
將軍澳線延伸至將軍澳工業邨,會唔會係取消康城站做停車位,然後出面加百勝角之後向南延伸?
EX-TL 發表於 2022-10-19 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層

元朗-九龍塘嗰條如果唔係解作元朗的東面及九龍塘的西面, 我會希望係元朗西面的屯門及九龍東面的油塘, 行人口最密集及/或未來新發展地區.

FF mode: 新界總站擺屯門田景邨及洪水橋西鐵/前海鐵路站.

田景分支停兆康 藍地石礦場, 洪水橋分支停洪天路緊急月台綜合發展區, 兩條分支於唐人新村站交匯, 停大旗嶺 錦上路, 穿過/平行高鐵隧道, 石崗 石蔭 大連排 九華徑 蘇屋 南山 喇沙利 宋皇臺 啓祥 樂華 觀塘 茶果嶺 油塘, 盡量做全地底.

轉車站有兆康 洪水橋 錦上路 大連排-葵芳 南山-九龍塘 宋皇臺 觀塘 油塘