hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實城巴都幾慘
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實城巴都幾慘

0q9w8e 發表於 2022-10-18 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-10-18 10:51
有d地方要增加知名度就要燒定錢先,我諗冇人反對79X燒錢,我覺得56A都可以燒一燒
係78X燒就不能理解咁解
...

幫798 682 r轉乘客掛
PF2802 發表於 2022-10-18 10:54 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2022-10-18 10:08
58P硬傷係屯赤通車後,巿中心至紅橋長塞
攪到飛走巿中心而紅橋優勢儘失.....

的確時間差距上係有縮窄
但係行屯公快線好難會慢過屯發路慢慢塞出嚟再cut兩條線出返中快線

TR5774
GD1570 發表於 2022-10-18 10:56 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-18 10:48
問題在於月票, 50 & 63X行車時間冇明顯差距, 根本冇誘因轉會

50重點在於54區,54區未入,單靠小坑村一帶客量根本就唔會太多。
用50同63X比行車時間根本無意義。
唔好忘記67A由和田去到屯官最少25分,同樣時間50應該差唔多去到青龍頭。
加上63X個班次
你有你可愛,我有我好笑。
tommy14D 發表於 2022-10-18 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層

gip 發表於 2022-10-18 09:55
九巴106突圍, 因為有人hea做港島北流水線.

自己地盤唔做去搶人哋地頭生意,結果自己地盤反而畀對家做曬,好心努力做港島啦
PF2802 發表於 2022-10-18 10:59 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-10-18 10:56
50重點在於54區,54區未入,單靠小坑村一帶客量根本就唔會太多。
用50同63X比行車時間根本無意義。
唔好 ...

純粹回應#42打唔死63X言論
當然大家都知道入哂伙先係套戲嘅開場
TR5774
GD1570 發表於 2022-10-18 11:01 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-18 10:54
的確時間差距上係有縮窄
但係行屯公快線好難會慢過屯發路慢慢塞出嚟再cut兩條線出返中快線

未必...
下繁北行行屯喜路真係有時會快過喺外面慢慢塞..

當然大前題係市中心內街嘅車唔會倒塞...
GD1570 發表於 2022-10-18 11:02 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-10-18 10:59
純粹回應#42打唔死63X言論
當然大家都知道入哂伙先係套戲嘅開場

我明呀..所以好多話無客無客嗰啲言論..我覺得言之尚早。

仲要講到50M同B3M合併然後殺B3A就更加係有趣...
stevechau 發表於 2022-10-18 11:07 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-10-18 08:42
現在城巴市區線,我諗10條有7條蝕。當中大家最記得善水蝕本最嚴重線 20A,定線仲要跟1A完全相反,仲要派12. ...

又咁講, 佢早排搞果堆線, 真係好多都只係較密小巴需求客量, 但野野搵巴士公司去做小巴線, 實死得慘ga喎~
即係好似啟德隔離既麗晶咁, 條70綠VAN用小巴黎做係好地地ga喎, 但萬一搵巴士去開線做, 就做硬炮灰~
hkcctim2012 發表於 2022-10-18 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
皇后山同54區本身就係開荒,開頭一定係要捱,但day1就已經要同人爭食,中唔中標都可以開線,邊有得玩🤡 好客好賺嘅(我認為係)78A同K54咪俾咗其他人囉,講經咩🤡
stevechau 發表於 2022-10-18 11:13 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-10-18 09:54
成日話入市中心入市中心 到菁和田入哂伙 唔入市中心既優勝處一定多過入  最慘係宜家未入伙 入左市中心想抽 ...

倒也不是, 特快入邨要有意思, 首要就係你菁和田人流量好大, 但沿線除左市中心又唔似有其他位提供到咁龐大既人流養到條線呢~
其他板友無講錯, 連村巴呢D扎根咁多年既線, 各個非市中心區都入左伙咁多年儲客, 結果點快都係避免不了頭站要入市中心落客(仲要落唔少)就明, 講緊D非市中心區唔單止係大興果D, 連屯碼咁多人既村巴都要停埋市中心先返屯碼果邊喎~