hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌] ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]

ahken 發表於 2022-10-23 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-10-22 09:45
咁934咁既定線點開全日
依家都半日左好耐

我個人認為934系想要全日難度的確比930x (我已經唔講930)高好多

除非玩大啲,將934A逆走駁返934灣景開始繼續行正線(兩條線二合一),如果唔係934全日的確幾天方夜譚
ahken 發表於 2022-10-23 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-22 10:03
934被930X封殺咗後路,好難做到全日,一來運署未必批,二來九巴自己都唔敢做,934嘅服務範圍比930X細,港 ...

如果936真係要全日,又肯定要玩二合一(合埋935),不過走線肯定極度唔討好

都係唔好亂郁好過
ahken 發表於 2022-10-23 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-22 18:14
九巴2003-2012年整體服務都係垃圾級
都唔好話934,連30X/234X甚至48X都唔係做得好,無定向班次,車又舊又 ...

係,九巴我同意前10年(2013年之前)一定係相對垃圾

但屎水(包括柴小年代,2013至今),係仲衰過九巴10年前果種衰法囉

咁作為乘客嘅,肯定要用腳投票
ahken 發表於 2022-10-23 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-23 07:07
948開埋非繁我估都係重要因素
以前青衣出港島唔搭鐵就要出去轉930

哈,我係倒轉搭返入青桃樓轉948出港島...(月票問題)
castanopsis 發表於 2022-10-23 11:23 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-23 10:00
有幾多人咁搭呀? 搭鐵已快快去到香港站

青南點都要一程駁腳
去葵芳其實感覺上近過青衣站
948宜家連非繁都五六十個客,就算以前得10-20%轉930,都已經講緊班班車少5-12個客
同樣地,936都分走咗一班以前會落葵芳轉車既東北葵過海客
加加埋埋其實對930影響未必細

講真我覺得葵興芳<>中上環個市場本身就唔算好做
巴士貴過鐵太多,最多客既中環金鐘,搭鐵車都唔使轉
反而930如果轉型,直飛 銅鑼灣/天后/砲台山,會好做好多
葵盛亦係另一個未完全開發曬既市場,至少繁時值得再做大
1234567 發表於 2022-10-23 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-10-23 10:07
呢個問題我都留意到,好似我搭過咁多次948九巴尾班南行,都一定要企人(不過又唔會去到頂閘嘅)

的確證 ...

948同930X都好應該開上繁逆向,就算係半個鐘以上一班甚至得一兩班都好。
根本荃葵青就業人口係新界最高,但淨係得一條930係開上繁入新界,
相反屯門區有3條,元朗區有兩條,但大西北就業人口少荃葵青唔少。而且下繁出港島948/930/X客量肯定好過堆大西北西隧線唔少。
1234567 發表於 2022-10-23 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-10-23 08:38
所以問題重點係巴士公司唔做原因AND點先肯做
呢樣野討論已經唔到

可能巴士公司覺得班客願意由葵芳碌到去荃灣,以前930未分拆時非繁都冇乜人咁做時,繁時更加冇人會咁搭。
真的不能理解他們在荃葵過海線的決策,933回程兜中環又係反智,東區段唔兜中環係可以吸多唔少客,偏要兜冇乜人上而且有930X服務嘅中環。
Tobychow 發表於 2022-10-23 13:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
0q9w8e 發表於 2022-10-23 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2022-10-23 13:23
930B一班得幾丁友點做大?

大窩口上得幾丁友?
Tobychow 發表於 2022-10-23 14:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽