hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民建聯要求開辦何文田至港島東巴士路線 ...
開啟左側

民建聯要求開辦何文田至港島東巴士路線

whzzzz 發表於 2022-10-26 07:33 | 顯示全部樓層

何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空間
AtrHenu 發表於 2022-10-26 08:19 | 顯示全部樓層
whzzzz 發表於 2022-10-26 07:33
何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空 ...

三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間.
ky927 發表於 2022-10-26 08:52 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2022-10-26 08:19
三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間. ...

其實大道東係真係幾獨市位。因為同地鐵站有距離之餘,商業住宅都有。

113 可以做到貴價執雞10同一眾去中環嘅客。與其話2合1,應該話係重組,重組成為113/113X。113做過海流水而X係做堅城+中環特快,而九龍段就真係109併113。長短腳跑成組線。
 樓主| AE367 發表於 2022-10-26 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2022-10-26 08:19
三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間. ...

2012年RPP就建議過109同113合併,113大部份時間加經何文田忠孝街同佛光街,新113仲要連西環都唔入,結果區議會梗係唔收貨。
avianwind 發表於 2022-10-26 16:00 | 顯示全部樓層

以前都見過類似建議
不過是 "九龍中部" 至港島東既過海線

某政黨又想當係自己爭取
JX9097 發表於 2022-10-26 16:50 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2022-10-25 15:22
東鐵線過海後最收皮嘅紅隧線好似係104
所以大膽設想:將104改上何文田,過海後轉去東區,順手幫隔離106拆線 ...

咁改即係斬咗成條104佢再開何文田東區線104同何文田東區線一啲關係都冇
白田點會release條唯一過海線?
西區亦唔會咁順攤
JX9097 發表於 2022-10-26 16:50 | 顯示全部樓層

DDREXTREME 發表於 2022-10-26 06:59
又一城+何文田  紅隧  銅鑼灣/東區
可能開拓到新客源

唔覺得又一城有客
JX9097 發表於 2022-10-26 16:51 | 顯示全部樓層
whzzzz 發表於 2022-10-26 07:33
何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空 ...

103+109+113想點重組?
JX9097 發表於 2022-10-26 16:53 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2022-10-26 09:38
2012年RPP就建議過109同113合併,113大部份時間加經何文田忠孝街同佛光街,新113仲要連西環都唔入,結果 ...

資源運用角度,109的確唔理想併入113係最易keep得番何文田全日過海巴士服務
否則巴士公司硬起心腸上嚟斬到109變繁時(甚至繁時單向)
何文田都冇say
1181174166 發表於 2022-10-26 18:38 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-26 16:53
資源運用角度,109的確唔理想併入113係最易keep得番何文田全日過海巴士服務
否則巴士公司硬起心腸上嚟斬 ...

合併完原113又倒咁啲,咪又係拉疏返