hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 106 cut 1/3 車輛企劃
開啟左側

[建議] 106 cut 1/3 車輛企劃

天空之神 發表於 2022-10-26 09:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
有人指出 106 有部分路段載空 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ead&tid=2155338)
建議 cut 一半車 (32 > 24) 並重組該等路線, 如下

詳細建議

106 改為半特快線
維持 黃大仙 - 小西灣藍灣半島
往小西灣藍灣半島方向
改經上路及浙江街 (太子道西及上路不停站)往下路;

木廠街建議改乘 608

往黃大仙方向
小西灣邨後改經永泰路 , 東區走廊直達健威花園;

鰂魚涌 , 西灣河 , 筲箕灣建議改乘 116 或 608 線
柴斜建議改乘 118 往紅隧口轉乘 106 線

往港島方向可節省 15 分鐘
往九龍方向可節省 25 分鐘

一轉時間由 220 分鐘左右減至 180 分鐘左右 (90 分鐘單程)
現時平均 10-15 分鐘一班只需要 20-24 架車 (現時 32 車)

同時 , 建議 106P 改為繁忙時間雙向服務 ,
每個時段對開 6 班車 , 服務鰂魚涌 , 西灣河 , 筲箕灣及柴斜

歡迎討論

.
toby_tl10 發表於 2022-10-27 00:41 | 顯示全部樓層

北行斷成咁樣,轉乘要補足i.e. 北行118 102 102P 116免費轉106
其實停埋環翠商場先上跑道都唔過份

南行幾難搞,木廠街同浙江街之間有3個站補唔到(叫人用115轉咪即係趕客)
木廠街建議轉乘608,咁去皇室堡至港運城呢?
不如黃大仙開,飛4個站直去北帝街,補個111 116免費轉106

To infinity... and beyond
106116_1023 發表於 2022-10-27 13:25 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-10-27 00:41
北行斷成咁樣,轉乘要補足i.e. 北行118 102 102P 116免費轉106
其實停埋環翠商場先上跑道都唔過份

果份所謂報告只是全年某一方向某一班車,沒有說服力可言,
拎住一班車既所謂數據就話去改實在太兒戲...
如果10個站有7個站有人上車都叫載空既話,
咁118柴斜都唔係站站有人上,洗唔洗飛走柴西?

連106P都0遠放棄炮北改做鰂太就知道,
佢仲想飛走埋筲箕灣至北角,等同102飛走筲箕灣至北角、118飛走小西灣至環翠道理一樣

就算比佢快柴灣至北角一段,最終柴小客都會因為唔想落北角至銅鑼灣而只坐118 (未計去旺角需求遠比土九高),
到時無新客之餘仲倒走筲箕灣至北角+鰂太商業區客,你覺得只做北角至天后老銅外圍就足夠?
明眼人都知106係SELL流水+方便一程過,只有維持現狀才對乘客、巴公係最好

Chelsea FC
toby_tl10 發表於 2022-10-27 14:17 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2022-10-27 13:25
果份所謂報告只是全年某一方向某一班車,沒有說服力可言,
拎住一班車既所謂數據就話去改實在太兒戲...
如 ...

唔關份報告事,106的確係有自身問題。流水固然重要,但係106頭段有幾多流水?

直飛健威係咪太快,如果同時段有106P補位,咁就冇問題。

樓主呢啲係激進做法,一個唔激進嘅做法就會係106 ISR開下站筲箕灣,柴小由118 106 BBI補位。過海後流水冇影響,過海前嘅流水就算啦。

To infinity... and beyond
106116_1023 發表於 2022-10-27 15:29 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-10-27 14:17
唔關份報告事,106的確係有自身問題。流水固然重要,但係106頭段有幾多流水?

直飛健威係咪太快,如果同 ...

唔關份報告事?但樓主的確係引用份所謂報告做理由喎,
其實而家非繁可以接近坐滿下層出柴灣,唔好理佢地邊度落,但位位$11.6已經好唔錯,並非載空,回程唔洗講甚至坐滿。
直飛健威當然天方夜譚,等如自損一半或一半以上,
我都話就算直飛健威都唔會有新客,因為小西灣一樣無人想落北角至銅鑼灣,照坐118算,
到時倒走埋一半東區客+11.6柴灣客後想後悔都太遲,
如果話106P補位,但下繁得2班點補?加班又影響正線。
如果話全日,哪來投入20/30車?人地巴公有額外車做菁田皇后山將軍澳唔好?
Chelsea FC
brianso198 發表於 2022-10-27 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-10-27 14:17

直飛健威係咪太快,如果同 ...

最慘佢確實係拎份報告寫個建議其中一個理由

而且用果位樓主嘅數據,106好似無乜條件小西灣直去筲箕灣後繼續碌
 樓主| 天空之神 發表於 2022-10-27 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2022-10-27 15:29
唔關份報告事?但樓主的確係引用份所謂報告做理由喎,
其實而家非繁可以接近坐滿下層出柴灣,唔好理佢地邊 ...

聰明既版友應該睇到我想用 106 打劫 8X 或者係 5C
小西灣直出北角,吸引力一定大過 82X 8X,總會有人課金去搭

另外我特登要寫返兩繁既 106P 鰂魚涌上橋要加強返
我知道擺明唔夠,但仲有得傾既

仲要善用埋 608 既空間做 106 唔想做既事 : 木廠街

如果維持 106 縮短北角,106P 雙向全日既分拆(類似 102 102P 都係咁樣)
呢度一早已經有討論

qunow 發表於 2022-10-27 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-27 18:38
小西灣直出北角,吸引力一定大過 82X 8X,總會有人課 ...

106西行站位不同82X/8X
可能有人專登等,但106而家嘅班次仲要唔計中載車都唔係真係好密,班客未必會俾多啲錢博
而且新城有半條106,新城唔想改嘅話冇可能改到,或者就算改到但新巴時段內總站開嘅班次減到22-25,都夠冇晒吸引力

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
James116 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| 天空之神 發表於 2022-10-27 19:20 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-10-27 18:55
106西行站位不同82X/8X
可能有人專登等,但106而家嘅班次仲要唔計中載車都唔係真係好密,班客未必會俾多 ...

106 對比 8X 好搵咁多
城新衝住去做啦
同樣情況咪即係 106/82 關係,
106 新巴時段 82 自動減班
106 港運城起載返柴灣

班客都唔會介意比多左小小錢快一截,$7.0 vs $11.6
正如呢度有人要求8X 19 未合併前其中一條唔行柴斜

分開站咪各有各做
本身架 106 都返到小西灣
只係順手運返架車出健威起載

另外,鰂魚涌/西灣河/筲箕灣/柴斜/環翠
有邊個仲會想106 慢碌返九龍?
.
106116_1023 發表於 2022-10-27 19:38 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-27 18:38
小西灣直出北角,吸引力一定大過 82X 8X,總會有人課 ...

8X還8X,5C還5C,都唔經尖沙咀慈雲山關106乜野事?巴公你又無份,人地慳唔慳車對你有乜影響?
完全睇唔出因為要做小西灣直出北角而放棄筲箕灣至北角去土九既理由?開玩笑咩?
講課金而家咪已經有柴小去筲西太既客囉,
想做小西灣直出北角咪開8X特車囉,夠客既話。

唔好再FF 608啦,無人想塞東隧塞觀繞再兜九龍灣啟德大圈先去土馬。
Chelsea FC