hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新界103系、104重新招標
開啟左側

建議新界103系、104重新招標

s20131417 發表於 2022-10-26 11:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的,最近本站討論曾討論104收車問題,有版友直言同營辦商營運之103亦有出現「瘋狂收車」情況
加上104用車老舊(主力為車齡達18年以上的豐田Coaster),情況有如當年中巴一樣
故建議署方應安排上述路線重新招標,透過引入新經營者以改善服務質素
(又或正式入紙減班?)
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
EX-TL 發表於 2022-10-26 15:50 | 顯示全部樓層
小巴嘅嘢, 仲有車開, 唔係有線冇車已經好好, 嫌車舊就唔好坐.

103 104之外, 仲有103M呢!

103M唔駛過將隧, 很少受到交通影響車程, 車費亦唔算低, 長做長有.

103你話做得好差, 我又唔係好覺, 可能坑口人習慣左102模式, 套落103度就好有問題.

103係假日做得衰, 觀碼上滿左就直接上繞道, 敬業街 鯉魚門道 將軍澳道得個等字, 清水灣開甩晒班, 103M就密密開, 平日反而冇乜問題.

104科大 大埔仔需求有限, 壁屋 井欄樹有紅色小巴落淘大 宜安街, 104又係去宜安街一帶.

根本科大以前有298年代, 一係藍田站轉鐵, 一係照最大路的彩虹站出入, 牛頭角站冇商場冇街市, D商舖老老舊舊, 唔係清水灣道居民會行.

睇住104開辦到而家, 見到有車喺觀塘行過我諗都冇100次, 收車脫班唔係今日嘅事.
214P_world 發表於 2022-10-26 18:28 | 顯示全部樓層
我又唔覺103,103M,104差

103M,104 - 繁忙時間太多人搭, 小巴每架10幾座 就算換公司都一樣載唔晒 (除非加價加到車等人)
103 - 咁長途 好難預期中途站一定上到 (坑口出/觀塘入), 而呢個價錢對應呢個班次都算係咁吧 (對比102), 唯一係夜晚收得早 (觀塘碼頭仲早過797冇車)

縱觀區內其他線, 疫情/大學online teaching期間收入減少/甚至蝕錢, 104尚且keep到班次, 105S已大幅削班, 19S更全條停辦, 而講人龍17M更長, 講價錢102更貴, 講唔穩定110更浮動, 只能說103/103M/104算係咁

繁忙時間/假日 多人搭/小巴唔夠載, 換營辦商似乎無幫助, 建議揾91S開幾班出觀塘, 或者比傳說中嘅"792P"落地

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 精闢見解

查看全部評分

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| s20131417 發表於 2022-10-26 18:59 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-10-26 18:28
我又唔覺103,103M,104差

103M,104 - 繁忙時間太多人搭, 小巴每架10幾座 就算換公司都一樣載唔晒 (除非加價 ...

104即使可以做到科大(南) 6點後一站打爆
都係多得瘋少收到25/40分一班…
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
天空之神 發表於 2022-10-28 04:37 | 顯示全部樓層
103M 隨時係清水灣道調頭出九龍其實好夠彈性

不如交返 104 比巴士做就算
.
JX9097 發表於 2022-10-28 20:02 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-10-26 15:50
小巴嘅嘢, 仲有車開, 唔係有線冇車已經好好, 嫌車舊就唔好坐.

103 104之外, 仲有103M呢!

103唔衰?
你都未試過企喺頌明苑等30分鐘以上都冇車駛過
我就試過幾次
我亦試過夜晚7點左右喺觀碼等20分鐘都未有車
真係唔好叫我再等
見到就上,見唔到當冇呢條線冇咁嬲
214P_world 發表於 2022-10-29 02:01 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2022-10-26 18:59
104即使可以做到科大(南) 6點後一站打爆
都係多得瘋少收到25/40分一班…

所以我一直希望繁忙時段揾巴士幫手
214P_world 發表於 2022-10-29 02:03 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-28 20:02
103唔衰?
我就試過幾次

比上不足 比下有餘啦, 如果坑北出九龍 我基本上當佢半透明 (有車都唔會有位 更何況冇車), 但觀塘返清水灣方向還好嘅, 至少102更惡等
214P_world 發表於 2022-10-29 02:05 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-28 04:37
103M 隨時係清水灣道調頭出九龍其實好夠彈性

不如交返 104 比巴士做就算

比巴士可能會直接減至「繁忙時段限定」, 因為非繁忙時段兩巴都各有科大線 (一間出彩虹, 一間出將軍澳), 加多條線開全日的話非繁忙時間盞蝕錢
EX-TL 發表於 2022-10-29 20:44 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-28 20:02
103唔衰?
我就試過幾次

晚繁6點幾已經將隧龍尾警署/麗港城, 返出嚟要兜埋觀塘站先返碼頭, 未到下繁已經塞到上翠屏南邨, 行得將隧, 行得觀塘站, 車隊又唔係大, 點會期望做得好好呢, 我都話仲有條103M點解, 答案就係唔駛過將隧, 塞車導致脫班風險低好多好多, 清水灣轉地鐵喺將軍澳轉又係合理, 居民同郊遊客用腳投票, 亦係迫使做好103M原因之一.

假設..., 由101M 102系間公司做埋103呢一條線, 或者可能有機會繁忙時間服務會好番少少嘅, 但102系服務滿意程度, 又好似有點嫌棄, 最終103服務滿意度有幾高, 真惹人懷疑.

先旨聲明, 103只係比較多搭多見嘅小巴線, 同呢間營運商只係服務提供者/乘客關係.