hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料之九世發篇
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料之九世發篇

12Lane 發表於 2022-10-29 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

le914 發表於 2022-10-29 13:30
哦,好簡單:

795X旺角油麻地出發,行東九龍走廊觀繞直入將軍澳;地鐵就向石硤尾黃大仙鑽石山果邊先兜一 ...

用黃竹坑比冇咩意思嘅,去到香港仔就已經開始有優勢。973/970X香港仔去西隧口兩種走線都係講緊25-30分鐘。930西隧口去葵芳就10分鐘,黃竹坑淨搭鐵去葵芳都35分鐘。如果去荃葵潛在客源係大,巴士唔見得冇優勢,問題就係潛在客源有幾多,呢個先係一直嘅疑問。
HN745 發表於 2022-10-29 16:02 | 顯示全部樓層
因為工作需要

好幾次都試過唔同方法由香港仔, 黃竹坑,瑪麗返荃灣西

香港仔只要有4M 根本就唔會諗巴士,直接去黃竹坑搭鐵再轉東鐵同屯馬

但山上就一定係巴士,而且我覺得唔想同鐵打可以諗下放數碼港又或者田灣

始終巴士如果夾到時間,25分鐘其實都可以搭970X 落西隧轉返934返荃西 講緊可能一程都係1個鐘內
kay 發表於 2022-10-29 16:10 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-29 15:25
用黃竹坑比冇咩意思嘅,去到香港仔就已經開始有優勢。973/970X香港仔去西隧口兩種走線都係講緊25-30分鐘。 ...

黃竹坑先多寫字樓客

不過970 970X唔做黃竹坑
表現仲好過做埋黃竹坑既973

所以要分幾個情況睇

如果由西隧薄扶林掃到黃竹坑
唔會有人坐到尾
朝早D客通常MTR直落南區/中環上70/入境處3飛70 75 97
75 97朝早特快返南區都意外地吸到客起碼唔駛空載返南區
70未有車75 97會掃走到D客
世界很簡單 人類很複雜
le914 發表於 2022-10-29 16:17 | 顯示全部樓層

如果條線淨做繁時,基本上做港大、瑪麗、數碼港,已經照顧大部份乘客需要。

繁時線入華富香港仔就意義不大;黃竹坑雖多工商活動,但係兜薄扶林道嘅走線,欠缺吸引力。
12Lane 發表於 2022-10-29 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-29 16:10
黃竹坑先多寫字樓客

不過970 970X唔做黃竹坑

冇計,黃竹坑寫字樓似乎都只能放棄。兩個站出金鐘…以前都可能有人爬番上地面太古廣場搭大西北線,而家上一層就火車過海。171過紅隧果種唔穩定就更加唔駛講,行得西隧個優勢範圍最多去到香港仔,所以小弟先咁質疑簿扶林沿線客源嘅問題,如果瑪麗港大先開始執到客番去,不如諗下食埋930A西環段算數。
Tobychow 發表於 2022-10-29 16:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2022-10-29 17:54 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-29 16:44
冇計,黃竹坑寫字樓似乎都只能放棄。兩個站出金鐘…以前都可能有人爬番上地面太古廣場搭大西北線,而家上 ...

分兩條一條跟49X跑香隧
世界很簡單 人類很複雜
1234567 發表於 2022-10-29 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2022-10-29 16:59
如果條南荃線係城巴做嘅話希望佢跟930走線

930走線做唔到荃灣
1234567 發表於 2022-10-29 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-29 16:44
冇計,黃竹坑寫字樓似乎都只能放棄。兩個站出金鐘…以前都可能有人爬番上地面太古廣場搭大西北線,而家上 ...

930A回程應該北碼開,行告士打道行砵典乍街後上林士街天橋直出西隧,專做中環特快而及北角以西的客,令到933可以飛埋中環,南荃線做埋水街會多唔少客
kay 發表於 2022-10-29 18:47 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2022-10-29 18:38
930走線做唔到荃灣

如果係招睇返西站經驗
都係33同933二選一機會最大

當然九巴計33行法過海就最著數
因為可以入沙咀道

如果唔想比九巴中標玩野
荃灣段應該覆蓋越細越好

試下跟930行招標比九巴中左
就變左引狼入室
世界很簡單 人類很複雜