hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員反對72減班
開啟左側

[其他] 大埔區議員反對72減班

da93 發表於 2022-10-31 04:24 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-10-30 21:55
咁狗巴唔識攞收咗嗰啲車開條白石角新線?
2012 - 2019 咁多年都籌唔到車?
狗巴寫字樓班友咁多年都坐住個腦 ...

74D果三架車正正就係當時晌74A度攞出黎
teddybus 發表於 2022-10-31 04:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GP5737 發表於 2022-10-30 14:05
你呢啲盲反嘅人係咁諗姐
唔好拉晒全部大埔人落水
我情願上 74D 都唔上 74A 架 ...

如果74D係屎水
佢就會話行白石角好過埔公㗎喇
shakugan2005 發表於 2022-10-31 04:49 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-31 04:24
74D果三架車正正就係當時晌74A度攞出黎

74A既車係收歸國有, 落左咸水海啦, 74D既車係74X抽出黎, 不過74X多車比人抽幾部唔覺
da93 發表於 2022-10-31 04:51 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-10-31 04:49
74A既車係收歸國有, 落有咸水海啦, 74D既車係74X抽出黎, 不過74X多車比人抽幾部唔覺
...

我記得當時係咁的:

由74A嘔3架加落74x,再由74x抽3架車去開74D
shakugan2005 發表於 2022-10-31 04:59 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-31 04:51
我記得當時係咁的:

請問2014年10月至12月74X邊有加車? 74X車密你唔覺拎左D車去74D提升收費姐
REF: https://hk2007.buscess.com/z7_130.html

天空之神 發表於 2022-10-31 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-31 04:51
我記得當時係咁的:

事實係 74A 25/12 減班,減 3 車
74D 29/12 開線,74X 抽 3 車

理論上有關係
但 74X 係一架車都無加過
即係善用緊 74X 既車服務返大埔既人
用少左 3 架車
da93 發表於 2022-10-31 05:36 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-31 05:20
事實係 74A 25/12 減班,減 3 車
74D 29/12 開線,74X 抽 3 車

咁可能真係我記錯了
iseen 發表於 2022-10-31 06:56 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2022-10-30 15:03
有時唔明73A南行尾車仲堅持00:00做乜
華明開,碌哂大窩西再到大埔墟寶鄉街, 都唔夠15個人,
過廣福邨上山 ...

麻煩在,運吉似符呢三十年都係唔比開新東區域快線去打鐵。
所以,當年2012年改現有 73A 落白石角改快少少係叫左勉強去做,踩界咁玩。

老實講 73A 都有條件做九點後收車。不過咁既話,都要做番密晚段 73 班次先搞得成。
不過見有 505 同 806A,不如 73A 改到做一個鐘一班醫院線,比73 自己加密算數。
da93 發表於 2022-10-31 06:58 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-10-31 04:49
74A既車係收歸國有, 落左咸水海啦, 74D既車係74X抽出黎, 不過74X多車比人抽幾部唔覺
...

咁似乎真係我攪錯了。

btw,74x今日咁多分支,呢條幾架,果條又幾架,最尾就係攪到74x越整越衰,而正因為減出黎嘅車落左咸水海,更令上路呢d問題一直惡化

其實,73也好,以至72A,73A,74x,以至最近又挖番出黎講嘅274P,再引伸出26長期客滿個問題,講白D就係咁多年以來,九仔一直將問題遮遮掩掩,去到攪無可攪時,咪爆發晒出黎囉

da93 發表於 2022-10-31 07:24 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2022-10-30 23:05
如果改72x大巴線繞經白石角, 咁旺角道返大埔方向呢個站好可能會失去大量乘客去投靠紅色小巴 (該線紅色小巴 ...

其實如果對番條數,72x rpp所提嘅最高客量係57%,而晌10月272x半全日後,九巴回覆區議會時,就話72x同272x最高載客率各佔約5成。

佢寫到咁含糊其辭,我就唯有做一個簡單d假設大家都各佔5成客。

當然,你可以解讀為72x去到272x半全日後,客量跌左7%,但同一時間,睇272x個數字,rpp內寫47%,去到半全日化後嘅50%,增長亦只有3%。

而且大家都知道,272x本身有白石角同科學園嘅客去用,亦即係話272x嘅客並非單靠瓜分72x嘅客源,而之前嘅另一個post,一路有人有數客post,大埔市同白石角嘅客源比重,大約係五五波去到六四比。

咁要問嘅係,72x同272x大家唔存在此消彼長嘅關係,咁72x所走左嘅客究竟走左去邊?

除非九仔有一個更準確嘅數字,但如果有更準確嘅數字,九仔何不開門見山,以證明佢自己做272x呢個決定實屬正確呢?

到底流失左嘅人係流向其他交通工具?定還是其他因素令佢地冇需要再用72x?不得而知