hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X班次問題
開啟左側

[突發!] 795X班次問題

stevechau 發表於 2022-11-7 15:56 | 顯示全部樓層

TY4934 發表於 2022-11-5 19:09
其實根本上自8月796C取消咗之後 第一:793嘅客量好明顯比前身796C少咗 仲要係全日15分鐘一班 第二:795X相 ...

其實根本上你第一個點係唔會成立得到~
因為每個鐘平均開車至少多一班計, 佢係每班車只比796C少左D客量, 但本身係載多左一班比796C稍少既客量出黎
再加上九龍灣客算得上為西行客量暴增既升幅, 你係點砌點作都唔會得出793比796C少客的~
單講793, 現時多方觀察只能得出一個討論, 就係比796C多左幾多客~

反而第二點真係有待相榷, 因為795X行正九龍段最多客既位後, TKO客量回流真係唔算理想~
客係叫有D既, 數都可能唔係咩大蝕, 但真係談不上理想~
TKO固有既客量時段分佈問題, 佢係中晒~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 18:07
係唔知將藍通車後半年至一年到,如果客量仲係無升會直落幾多姐
企人頂閘796P都照減班,795X甚至就算比而 ...

咁795X就算做得幾好都真係等摺, 因為真係唔會主流客量會回流巴士的~你點係地鐵手上搶走大部份搭左成20年既客??
就算九記開290系, 難聽講做到咁既客量都唔上係靠TKO做晒主流客~
你同我講未來一年795X會多客過290系入面是但一條, 我都唔覺得TKO/新城現有新區會夠照~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:03 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 18:09
咪都係東行返歸多啲人肯搭
西行793/795X兩飛居民都唔buy
呢度已經失敗

呢個係整個TKO死症, 基本上除左最密既98D, 可能你用將隧任何一條線放入句子內都係成立的~甚至98D西行都唔見得能夠同東行客量平起平坐, 所以應該話係成個TKO都係失敗的~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:05 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-11-6 19:07
依家都無人追求ALL DAY20分架
唔夠客時段落25/30無人有異議

反而唔覺得要做減班, 而係應該好似796P咁控制兩方向既頭車時間~
20MINS一班作為一條主力想搶客回流既全日線, 已經疏到盡~
stevechau 發表於 2022-11-7 16:10 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-11-6 22:49
咪住,企人頂閘796P?下?你幾時見到咁嘅野?
屎有將藍重心就係795P到

第5波之前仲未有795X, 有時下繁EMAX真係會頂閘留後既~連司機都耐不耐要嗌人逼入去上埋留後果幾個, +將轉有落無上先搞得掂

留後果D客多數都係296D/下一班見, 好彩等到架海鮮110就另計~

但自從有左795X幫拖796P之後, 其實296D係勞審-EMAX既客都唔見得保得住~
所以某人所講既執雞雖然數字上水份好大, 但都唔係無發生, 只係除左係自己人既796P手上執之餘, 296D都係受害者呢下被某人無視左啫~
JX9097 發表於 2022-11-7 19:45 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-7 16:03
呢個係整個TKO死症, 基本上除左最密既98D, 可能你用將隧任何一條線放入句子內都係成立的~甚至98D西行都唔 ...

下一個契機就係將藍開通,將隧塞車情況改善之時
長遠計就係將鐵行1+1之時,將北有幾多客回流
poondriver 發表於 2022-11-7 19:48 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-11-6 22:49
咪住,企人頂閘796P?下?你幾時見到咁嘅野?
屎有將藍重心就係795P到

下繁入將軍澳好多時都頂閘

但就得下繁回程會頂囉

dennis28a 發表於 2022-11-7 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-7 16:10
第5波之前仲未有795X, 有時下繁EMAX真係會頂閘留後既~連司機都耐不耐要嗌人逼入去上埋留後果幾個, +將轉 ...

296D 一向比橙巴搶晒班客,有冇 795X 一樣係咁。

頭先 6 點幾經過九展,架 796P 半吉車上觀繞,
前面部 795X 15 分鐘前走左。

唔好忘記,九龍灣班客仲有 793 依個新選擇。
此消彼長 796P 搞到咁好正常。
stevechau 發表於 2022-11-8 13:20 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-7 19:45
下一個契機就係將藍開通,將隧塞車情況改善之時
長遠計就係將鐵行1+1之時,將北有幾多客回流
...

暫時我唔係好樂觀, 始終藍田果邊既出口未必消化到好多車, 而且唔同將隧既係, 將隧出黎可以沿路無燈殺到出九龍城土瓜灣果邊, 甚至一腳油殺到入新東都仲得但將藍係無呢個方便的, 至少係中九幹通車之前, 將藍只係叫多條新路, 後備線唔再係寶琳路&清水灣道而矣
所以我對將北車流會唔會特登揸過去將藍平均返車流, 暫時係存疑的~
至於過海車, 認真講平時將隧塞到hihi既時候, 有幾多係因為東隧塞到D車回流倒灌返將軍澳道落斜??
主流問題根本上就唔係過海車, 只係將藍有得直篤東隧可以吸到少量TKO車行果邊啫~

stevechau 發表於 2022-11-8 13:26 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-7 19:54
296D 一向比橙巴搶晒班客,有冇 795X 一樣係咁。

頭先 6 點幾經過九展,架 796P 半吉車上觀繞,

咁又唔一定喎, 以前得796P果陣, 係EMAX就算796P黎先296D班客都唔係好似而家咁樣大部份過檔湧去796P車頭等做閘長的~以前下繁796P仲會爆瀉果陣, 296D就算後到都可以企住上公路的~

你講果班796P尋晚我坐795X果陣係QE見到佢, 果班車真係本身吉得好緊要~
早幾分鐘走既296D未到山谷道都已經接近坐滿, 甚至再早多幾分鐘既795X係機隧口見佢都係坐滿晒咁去EMAX~