hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議72A,74A,89B合併做鳳園城河東, 供72城河西加密。73A ...
開啟左側

建議72A,74A,89B合併做鳳園城河東, 供72城河西加密。73A飛新墟

iseen 發表於 2022-11-1 07:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴已經將 72 班次拉疏,主要原因在於 72A 及 72 未能有效分配班次及客量,以及28K 小巴密車問題。
建議將大埔公路巴士線精簡做兩條 全日線,一條城河西 (15分一班) 、一條城河東 (30分一班),再加73A 醫院線一小時化 (因應 小巴 806A 及 505 吸客關係)
同時,偷雞將新72A 兜入鳳園及去太和站,以做多少少鳳園接駁區外客,並同時解決 75K 抽出工業村提速,無車去鐵路站問題。

1. 72 抽 72A 車 加密至全日十五分,夜間二十分一班
2. 72A/74A/89B 合併,做海濱公園 - 鳳園 - 太和站南行 - 大埔超級城 - 廣福村 - 大埔公路 - 富豪 - 大涌橋路 - 獅隧 - 黃大仙 - 九龍灣商貿區 - 觀繞 - 觀碼線,75K 抽一車幫手,全日三十分一班
3. 73A 減班至60分一班,拉上聯和墟球場 - 總站,不入新運路行馬會道,康樂園前上高速,廣福村調頭上大埔公路,火炭後用沙田路直達 專科診所,經聖羅撒去石門站,將行車時間改為 55 分, 用兩車、抽三車走。大埔市內已有 806 服務,無須浪費巴士資源。
4. 73 改用全日不入工業村班次,補上 72A, 74K, 75K 轉乘取代。用上 73A 車,應可做到15 分一班。 如改用先大埔中心後廣福道 循環線,更有望做到 12 分一班車。
5. 74D 改以達運路上公路,補運頭塘位。因應 74P 加班,可考慮飛白石角。
6. 因應 73A 北行做到步行距離可達粉嶺健康院,73B 北行飛大窩西。
天空之神 發表於 2022-11-2 03:38 | 顯示全部樓層
都係果句,73A 73B 齊齊飛走大窩西

係咪樓主好憎呢班人?
.
 樓主| iseen 發表於 2022-11-2 06:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-1 19:38
都係果句,73A 73B 齊齊飛走大窩西

係咪樓主好憎呢班人?

主要問題係人口密度呀,無理由要多客既地方慢行無客區浪費時間。

而同時又唔係無比番直車佢地用。以小巴客量人口地方黎講,用一個鐘一班對得住佢地。

而且,73加密,大窩西有既每小時班次仲多左。甚至,去太和站同埔中班次更固定,而唔係家陣北行班次聯合唔到,做緊 5-25分一班既死法。

一條線,固定密,易等過幾條疏車線。
天空之神 發表於 2022-11-2 18:49 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2022-11-2 06:52
主要問題係人口密度呀,無理由要多客既地方慢行無客區浪費時間。

而同時又唔係無比番直車佢地用。以小巴 ...

我會調返轉

73A 照減到 60 行大窩西
73 加到 20

整體維持到架車落大埔以南
就算

但無左 73B 點去上水
呢份建議無講
.
 樓主| iseen 發表於 2022-11-3 01:23 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-2 10:49
我會調返轉

73A 照減到 60 行大窩西

73做唔到15分可能過唔到關。
始終南下聯合做到15分做轉乘。
工業邨就算日中都無客,比74K,75K轉乘, 精簡埔市走線仲好

73A 係仲行緊大窩西但要CUT到落60分一單, 飛火炭同大埔市先夠, 大埔太和路可能都唔夠快. 聯和墟有試客既價值。

大窩西上水老實講, 紅小/ 73-273D都好夠。
甚至再進取些少,開石湖墟-(南行飛公路去大窩東油站)-馬會道-粉嶺市-大窩西-汀角路-那打素綠小好過。

天空之神 發表於 2022-11-3 05:18 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2022-11-3 01:23
73做唔到15分可能過唔到關。
始終南下聯合做到15分做轉乘。
工業邨就算日中都無客,比74K,75K轉乘, 精簡埔 ...

你知唔知點解73B 一邊都要入返大窩西根本係有需要要做大窩西 - 北區班客

肥仔一野縮哂 73/73A 落華明,
再殺埋 70X 斷哂成區連接
你估班客唔想搭 502 解決,太垃圾嘛 D 服務

Btw 73A 都係靠執流水生存
無埋大埔去火炭其實不如摺埋佢
比 28K 同 505 開支線好點樣好就算
.
 樓主| iseen 發表於 2022-11-3 07:13 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-2 21:18
你知唔知點解73B 一邊都要入返大窩西根本係有需要要做大窩西 - 北區班客

肥仔一野縮哂 73/73A 落華明,

咁 502 唔夠載係 運吉責任,而唔係要用巴士做小巴客量去執屎,係明顯浪費資源。
舊路根本就係有接駁線去一個大鎮就已經夠,而個個係大埔墟。用車去迫人去大埔係交通規劃上會係一個更有效既做法。
轉車唔係大罪,如果等車時間唔過十五分鐘,轉車唔應該係大件事。

同埋本身大窩西 - 聯和墟 - 上水 係有紅小。如果有客既話,晨早紅小車海做緊大窩西 - 聯和墟 - 上水啦。
家陣係大窩西累到北區無左大埔快車番北區呀。 五萬人對五千都無,明顯都知資源要點分啦。

73A 執 73 大埔雞真係有用? 單用 73 仲有效啦。而同時大埔市已經有 28K 做火炭東,806A 做一城,D客都流走曬。
行大埔市同火炭每單要加成15-20分鐘,要加兩車先做到 60 分一班。
不如專心用最少資源去做基本社會服務好過,過車比新界市區做區域快線仲好。

天空之神 發表於 2022-11-3 18:13 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2022-11-3 07:13
咁 502 唔夠載係 運吉責任,而唔係要用巴士做小巴客量去執屎,係明顯浪費資源。
舊路根本就係有接駁線去一 ...

根本唔應該用小巴做做
當日仲有條叫 73 既做緊

開緊 21-22/21-29 分鐘一班

你睇吓到底縮密落華明仲要減班係邊個問題先

.
HM3044 發表於 2022-11-6 18:31 | 顯示全部樓層
任何涉及74A嘅建議,都無可能60變30
即係最多89B都變埋60

樓主| iseen 發表於 2022-11-6 19:04 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2022-11-6 10:31
任何涉及74A嘅建議,都無可能60變30
即係最多89B都變埋60

其實條線實際係 72A + 89B,殺 74A。
72A + 74A 一個鐘有三架車,家陣係減落兩架車。
無做過任何令 74A 密左既做法