hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討一下263M復辦嘅可能性
開啟左側

探討一下263M復辦嘅可能性

石頭 發表於 2022-11-9 02:17 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-11-8 09:21
我會提一點,263M取消時,洪水橋D樓都係新樓入哂伙未? 最少多人嗰條洪福邨一定未。

有個位係而家所有轉 ...

但係都要留意一點,洪水橋完全入伙係會有港鐵站,

因為當年西鐵興建時已有預留位,將來有洪水橋站~

咁如果條線行大欖隧道走,點樣令人唔搭鐵,
有吸引力,都要好好設計走線~
DK704_3N133 發表於 2022-11-9 02:58 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-11-9 02:17

洪水橋比我印象係行大欖同屯工一樣咁遠,唔會好似元朗,天水圍咁,行大欖出市區一定快。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
shakugan2005 發表於 2022-11-9 03:00 | 顯示全部樓層

d預留位都唔知係唔係真係起,天水圍大把預留位,掃管笏都有預留位,富泰預留位依家起左d咩? 一陣又話要搵地起公屋拎埋黎起公屋嫁啦,預k75繼續發大做密密車d人去西鐵站好過
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-9 04:44 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-11-9 03:00
d預留位都唔知係唔係真係起,天水圍大把預留位,掃管笏都有預留位,富泰預留位依家起左d咩? 一陣又話要搵 ...

洪水橋西鐵站講咗會起,而家MTR仲開始宣傳做緊PR
你估輕鐵預留位咩?
天空之神 發表於 2022-11-9 05:37 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-11-9 03:00
d預留位都唔知係唔係真係起,天水圍大把預留位,掃管笏都有預留位,富泰預留位依家起左d咩? 一陣又話要搵 ...

https://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/21937/dc_2022_026.pdf

圖都畫埋落埋區,2024 年動工

雖然屯門 16 區運動場因為起泳池站走左數
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-9 06:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-9 05:37
https://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/21937/dc_2022_026.pdf

圖 ...

你會唔會搞錯左?
16區運動場等緊批錢,冇走數
根據目前計劃,工程將於 2023 年上半年招標並於 2023-24 年度內向立法會申請撥款。

https://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/dfmehc/21925/dfmehc_2022_049_presentation.pdf

西鐵站喺泳池近河邊
運動場喺屯義街以南巴士廠
兩個唔同位置
HB00610 發表於 2022-11-9 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層

掉返轉諗,唔趁起好前執好定線,到時成個洪水橋巴士客一倒冇回頭,係唔係想要呢個結果先?
真係同意,係一定要趁西鐵未成氣候前,就要諗辦法搞返好D線

我住嗰邊經驗,可以諗下咁:天水圍邊+田廈路+洪水橋屏山就上公路

12Lane 發表於 2022-11-9 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層

個洪水橋站基本上就同天水圍一樣,大部分人都要駁一程車先到(輕鐵定唔知咩系統)。參考天水圍情況巴士應該就唔會冇得做,亦都預計裝廿萬人,打番個折十萬人都大有可為啦,係睇巴士公司走線有幾進取。
cky 發表於 2022-11-10 01:06 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-11-8 12:18
因為和菁暫時入伙比例仲係好低

比例低都好
之但係呢幾晚下繁 K54 晌屯公都已經見連上層開始有十個客左右
早兩星期都仲只係樓下有人樓上近乎冇人

而架可憐的 55 今晚先至有 4 5 個返欣田
差唔多時間架 67A 晌欣田落咗客都仲有十多人留響車上
情以何堪

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-10 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-11-6 23:59
老老實實
西鐵行大 U
到宜家都不斷有保巴派嘈話徒時間觀感唔好

大U同反方向等車係263M致命傷
當年仲有條更大U嘅263P日日早繁零客由杯渡路落屯公
藍地至洪水橋完全唔使諗,唔會再做欖隧轉乘
洪水橋屏山朗屏東頭有少少機會做欖隧M線補返68M盲點,不過個餅始終太細寧願開268A/968A長線都唔M,機會不大。