hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴再加強54區巴士服務
開啟左側

[路線消息] 城巴再加強54區巴士服務

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-3-27 13:24
50要停屯中,一定要加經屯發路/屯喜路,都算係「修訂走線」嘅...

反而,我會諗多一步:出九龍方向會唔會 ...

理論上轉到去邊點都比九公屯轉轉乘包底
除非轉到去置樂三聖話九公冇直出線
反而55九龍灣商貿獨市,就算唔改線都應該易全日甚至停埋屯市,做屯門版797,出唔出到客就另一回事
不過太公話乜就乜,同埋九公擋唔擋得住
lsc04d11 發表於 2023-3-27 16:29 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-3-27 16:20
可能怕20-25分(其實多數係25分)班次難記,最近62X都耐唔耐會收下車直接30分睇齊,一個鐘開2班車簡單易記 ...

將62X不入轉車站嘅特色及優勢沒收咗  
仲有幾多客喺非258P時段 非搭62X不可呢?(尤其返屯門嗰程)

要救嘅話 下次加價 唯有62X,258D,259D(連252X,258P,267X)唔加價
當你死要轉車站轉車時就補番加價個差額  嚟”推廣”東九客盡量不轉乘  想叫幾飛就要俾幾%代價
dennis28a 發表於 2023-3-27 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-3-27 12:26
反對無效囉。

諮詢既意思係包括問埋隔離公司既意見,
暫時未判案。
GD1570 發表於 2023-3-27 16:41 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2023-3-27 16:20
可能怕20-25分(其實多數係25分)班次難記,最近62X都耐唔耐會收下車直接30分睇齊,一個鐘開2班車簡單易記 ...

直接同259D聯合班次15分鐘一班好過。

反正佢都係預人轉車...

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2023-3-27 16:45 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 16:28
理論上轉到去邊點都比九公屯轉轉乘包底
除非轉到去置樂三聖話九公冇直出線
反而55九龍灣商貿獨市,就算唔 ...

我自己就咁睇:
九巴轉乘網絡大就鐵一般嘅事實,但其實「先天不足」都係一個機會畀城巴贏。
當然,你要大贏就一定唔可能,但其實小贏都唔係唔得。
無奈城巴唔知係因為真係唔夠人,還是真係半放棄心態,
連最基本嘅50都唔肯做好...
55又係另一條擺到明可以做得好好但又唔肯去做嘅線。
九巴之前諗住用62X同267X封死城巴,結果當然就封唔死啦!
55唔係唔可以做好佢,但城巴自己又唔肯行多步,
簡單啲用20A嘅車已經可以搞掂條55了。

遲啲新巴城巴合併,我又留吓名睇吓城巴會唔會將55同797「直通運行」先

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-3-27 16:45
我自己就咁睇:
九巴轉乘網絡大就鐵一般嘅事實,但其實「先天不足」都係一個機會畀城巴贏。
當然,你要大 ...

50係死症無得搞
剩餘價值只係N50同有機會爆深長荔分支

九公就算Hea做63X,佢玩嘢攝你定點時間開嘅50前面少少開中載63X都夠玩死佢
GD1570 發表於 2023-3-27 16:54 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 16:51
50係死症無得搞
剩餘價值只係N50同有機會爆深長荔分支

開車時間嚟講我反而認為50彈性大啲。

搵幾個人抄晒63X嘅開車時間表,然後排班就早佢5分鐘到佐敦打後各站,已經可以打亂63X。
當然,63X一定會反擊,咁就睇吓到時候邊個打邊個喇,
最後得益一定係普通乘客(非月票客)。
N50我覺得可以考慮全晚服務,打殘條49S嘅同時,亦可以話畀九巴知,
你個N260轉乘真係無X用...

至於長荔深拆線,依啲根本就係要搞,即管睇吓今年會唔會有機會做到。

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-3-27 16:45
我自己就咁睇:
當然,你要大 ...

55同797直通唔係無得搞
雖然兜九商但等轉車時間都喺返到
問題係將軍澳只到環保康城
又冇乜理由為咗屯門直通而兜埋將軍澳站或將軍澳其他地方放棄797原意

如果話劍指將轉的話,同九公觀塘道轉乘又冇太大分別冇優勢揾嚟搞
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-3-27 16:54
開車時間嚟講我反而認為50彈性大啲。

搵幾個人抄晒63X嘅開車時間表,然後排班就早佢5分鐘到佐敦打後各站 ...

50繁時定點改開車時間要上太公改SoS,冇幾個禮拜都改唔到
63X全日線點開中載遲開早開脫班私下加班都冇人理
,甚至50真係改咗時間佢都可以即刻跟住改,自然63X彈性大啲
當然50都可以私下加班(provided that原有班次開車時間不變),不過呢個客量仲私下加班就真係殺敵一百自損三千
Snoopy@FB8617 發表於 2023-3-27 17:06 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-27 17:03
50繁時定點改開車時間要上太公改SoS,冇幾個禮拜都改唔到
63X全日線點開中載遲開早開脫班私下加班都冇人 ...

有晚經過佐敦見到有架50
尾班車唔知點解遲左好多
~2035先到油麻地一帶
但客量仲高過平時下繁班次

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過