hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議員建議E線全面分拆兩條路線服務東涌西及東涌北 ...
開啟左側

[其他] 離島區議員建議E線全面分拆兩條路線服務東涌西及東涌北

ivan920 發表於 2022-11-12 23:02 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-12 22:55
你呢個鬼係叫分拆,叫改冧把咋喎。

重新編號都係重整路線的其中一環,目的係配合東涌發展,將東涌、機場島及港珠澳、機場專線重新再 map 過
E 線專心做好東涌各區出入市區,畢竟日後東涌越來越大,唔可以再綁埋機場
B 線就係主力做好港珠澳大橋、後勤區,需要機場線但做唔到高需求的住宅區,以東涌站做總站
A 線就係市區直入機場
S 線就繼續而家定位
12Lane 發表於 2022-11-12 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-11-12 16:55
早於2020年初機管局發內部
電子問卷予機場員工,大意問屯赤
開通後嘅重組意向。而家睇西北A線

A線放工車兜路已經兜到就黎同E線差唔多,掛住A線價但服務就貼錢買難受。後勤區shuttle概念其實唔差喎,至少唔駛條條E線非繁都兜後勤區運空氣。
szeto993 發表於 2022-11-12 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-11-12 18:07
E線與其兜不如各60分鐘一班再加青馬任轉

清沙30分鐘一班已經好惡做,60分鐘一班點叫人轉車夾時間?
hadboy5 發表於 2022-11-12 23:21 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-12 23:03
A線放工車兜路已經兜到就黎同E線差唔多,掛住A線價但服務就貼錢買難受。後勤區shuttle概念其實唔差喎,至 ...

如果各出shuttle15分鐘一班去轉乘自家路線,拉返直堆E線,慳的車應該都唔少
其實逸東加市中心,口岸加東涌北可行嗎?定還是又用接駁車送曬各小區去市中心轉車,當然前提係A車降到合理價錢啦
ivan920 發表於 2022-11-12 23:30 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-11-12 23:21
如果各出shuttle15分鐘一班去轉乘自家路線,拉返直堆E線,慳的車應該都唔少
其實逸東加市中心,口岸加東 ...

機場員工搭 A 線畀 $27.5,略貴過 E 線少少
Choi 發表於 2022-11-12 23:40 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-11-12 23:10
清沙30分鐘一班已經好惡做,60分鐘一班點叫人轉車夾時間?

如果E11/E21/E22/E23全面拆線服務南北,再各自開15/30/45/00,跟住去青馬補差額任轉(包括A綫/分段),總比一條綫兜暈各區好。
新造的人、如鷹展翅上騰。
ivan920 發表於 2022-11-12 23:45 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2022-11-12 23:40
如果E11/E21/E22/E23全面拆線服務南北,再各自開15/30/45/00,跟住去青馬補差額任轉(包括A綫/分段),總 ...

龍運而家就係用緊呢招,其實長遠係城巴都要咁做
12Lane 發表於 2022-11-13 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-11-12 23:40
如果E11/E21/E22/E23全面拆線服務南北,再各自開15/30/45/00,跟住去青馬補差額任轉(包括A綫/分段),總 ...

直車唔岩時間就直接mtr見啦,仲搏去青馬食風?
點解龍運玩得掂係因為佢好命水,成個轉車網絡都唔太受MTR影響。
阿偉 發表於 2022-11-13 00:52 | 顯示全部樓層
分拆兩組,一組主要兜東涌,一組主要兜後勤區,會唔會好D?
3tw2527 發表於 2022-11-13 01:15 | 顯示全部樓層

分析需求先啦...

機場員工:市區<->後勤區、市區<->客運大樓、市區<->維修區、後勤區+客運大樓<->東涌
東涌居民:東涌西<->市區、市中心<->市區、東涌中/北<->市區、東涌東<->市區(未來)
旅客:市區<->客運大樓/港珠澳

A車冇改動空間(唔係就唔好叫A啦)
E車以前地方唔多就可以一線過啫,而家越嚟越大其實全面分拆個建議係合理架喎,不過分拆到底係咩區搭咩區就
S車可以照而家模式做

不過喺探討E車點拆之前,我哋欣賞下城巴地圖黨嘅功力先,
其實E21系拆線係有腦,我哋只要將個角度由東涌機場人嗰邊睇就會發現美妙之處:
- 對於東涌西,主要返工時間由 滿逸->市中心->咀型圈(21A) 變咗 滿逸->市中心->直出(21B)
- 對於市中心,任何時候都係直出,只係number唔同,見車上就得(21B/21)
- 對於東涌中/北,分別在於部車係北邊定西邊嚟,尾站依然係尾站(21D/21A)
- 對於後勤區,主要返工時間嗰陣凈係經市中心,次要時間要兜多啲(21/21D)
見唔見每個number都係出現2次,條數啱啱好
機場人要搭巴士都係會搭巴士,耐多5分鐘唔太會趕客,但係滿逸有10+分鐘嘅車程優勢先係拆線嘅重點得着。

E21已經機關算盡嘅拆線,敗筆就係個東涌一expand佢就係噉先,再拆又拆到2047,
但係我哋都可以藉助呢個例子,睇得到其實E車嘅未來可以參考呢個做法。
E21模式就係喺市區搵兩個有啲距離但唔太遠總站(即係維港灣同愛民),去到重點旺區之前都係同路(E21例子係旺角),跟住先拆開市區目的地,
另一邊就一條入機場一條凈係東涌,具體目的地可以按照東涌未來發展再計,
雖然而家E21系我覺得幾失敗嘅地方係市區短途永遠係聯合到站班次,長沙灣落旺角兩部走曬就20分鐘 不過唔係重點

暫時我諗到嘅係 E32/E32A 可以仿效,其他區唔係太熟所以唔亂建議啦,不過呢個模式確實有佢嘅智慧係入面,值得其他E線參考,應對東涌未來嘅發展。
每日關注934全日服務進度