hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議員建議E線全面分拆兩條路線服務東涌西及東涌北 ...
開啟左側

[其他] 離島區議員建議E線全面分拆兩條路線服務東涌西及東涌北

fatpear 發表於 2022-11-13 01:27 | 顯示全部樓層

兩巴都唔會擺額外資源去搞E線,
E線收得平又里數高成本唔低,
而且大部份E線都客量單向,
本身都已經無乜肉食唔係巴士公司杯茶,
不出十年內更有東涌東西站,
E線長遠只會更少客,
呢幾年如果做任何重組,過多幾年後俾東西站打殘後,俾咗出去嘅嘢想收就好難收番,
相信東西站落成前都只會繼續少修少補唔會有咩大動作

Sita1004-1017 發表於 2022-11-13 03:39 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-12 22:50
其實要人東涌轉車係咪想加劇後勤區既空缺率?

本身果炸貨站人工都唔高,出post 又挨又西又獎金

真係唔好咁搞,之前E21即使有服務但班次可以仲疏過N21已經係笑話

其實E車入機場係好直接,由東涌東交匯處入到去都係15分鐘;反之回程就比較耐,應該檢視下達東路唔應該太多車入

依家餘下直出E車大部分都係獨市不受0066競爭,唔專登兜入去你地都識得去搭咁兜入去為乜?
天空之神 發表於 2022-11-13 04:03 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-11-13 03:39
真係唔好咁搞,之前E21即使有服務但班次可以仲疏過N21已經係笑話

其實E車入機場係好直接,由東涌東交匯 ...

E21 唔同 E11

E21 市中心圈仲有市場

不過唔好以為拎走達東路就可以兜滿逸

好明顯TD 兩巴都唔想有滿逸直出呢一回事
.
hk20020062 發表於 2022-11-13 04:44 | 顯示全部樓層

機場做埋滿逸,都幾大貪
kitarolo 發表於 2022-11-13 06:23 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2022-11-13 01:27
兩巴都唔會擺額外資源去搞E線,
E線收得平又里數高成本唔低,
而且大部份E線都客量單向,

前面有人提E線涉機場職員但
60+人士,如果想解決有兩個方法
一係就攞喼搭E線另收20蚊附加費
一係就60+乘A線,在職員才可到達之處
設立回值拍卡機。
Choi 發表於 2022-11-13 06:26 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-11-13 01:15
分析需求先啦...

機場員工:市區後勤區、市區客運大樓、市區維修區、後勤區+客運大樓東涌

好似E11/A/B就有啲亂,不過如果開埋E12停中環政總灣北就可以好似你講咁拆。
kitarolo 發表於 2022-11-13 06:29 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-11-13 03:39
其實E車入機場係好直接,由東涌東交匯處入到去都係15分鐘;反之回程就比較耐,應該檢視下達東路唔應該太多車入

依家餘下直出E車大部分都係獨市不受0066競爭,唔專登兜入去你地都識得去搭咁兜入去為乜?

城巴E線太疏嘅,啲客就港鐵見,
龍運留E31,E32叫做同港鐵競爭,
其餘E線,離開東涌方向,祗停東堤灣畔
(直行順東路,與往機場島方向一致)由於
港鐵太轉折,乘客都係要上去搭㗎啦。
Sita1004-1017 發表於 2022-11-13 06:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-11-13 06:29
城巴E線太疏嘅,啲客就港鐵見,
龍運留E31,E32叫做同港鐵競爭,
其餘E線,離開東涌方向,祗停東堤灣畔

其實我指嗰個意思係兜入東涌住宅區,唔係所有E車都要走去兜嚟兜去,好似E32/E33P/E37/E41咁 兜入去有咩意義?當然其餘嗰啲再走入去我都一定反對,爭取下E42P/E22S好過啦

呢個議員好明顯乜嘢都唔知淨係為拉而拉,完全罔顧實際需要,到頭來整埋啲好似E11B既垃圾有乜意義?啲人咪又係去搭地鐵
天空之神 發表於 2022-11-13 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-11-12 11:22
其他應該用轉車站解決
大大個屯赤同青嶼轉車站喺道
其他區都係咁啦 東涌冇理由唔同 ...

其他都還好
而家要拆開屯赤一條,青馬一條
一陣再分東涌西一條 東涌北一條

就會變成 E31+E32A , E36A, E21A/B 幾種唔同配搭,但都係圍繞兜市中心出城,定係兜東涌北出城
然後滿逸就成日想兜完自己尾站出城
kitarolo 發表於 2022-11-13 09:55 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-13 07:52
其他都還好
而家要拆開屯赤一條,青馬一條
一陣再分東涌西一條 東涌北一條

唔可能跨公司BBI回贈較便宜一程
咁高額,就算願意兩程俾足,純粹為咗
去青馬駁上另一家公司嘅車,如晚上從
東涌北離開大嶼山,E21A/E32A好多時
一齊到,一走咗就等20分鐘以上。

青馬有兩間公司網絡嘅問題,龍運亦要
兼顧青馬與屯赤(E31,E32A,E36A不入
機場島,故非繁疏車)實際上係無得攪。