hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795

limited 發表於 2022-11-15 17:39 | 顯示全部樓層

790 清水灣半島 - 尖沙咀(麼地道) 途經日出康城、九龍灣(展貿)、佐敦
清水灣半島暫定開 07:40, 08:00, 08:20
麼地道暫定開 17:05, 17:25, 17:45
星期六, 日及公眾假期不設服務

795 將軍澳工業邨 - 長沙灣海達邨 途經日出康城、油麻地、旺角、美孚、荔枝角商貿區
將軍澳工業邨暫定開 07:50, 08:10
海達邨暫定開 18:05, 18:20
星期六, 日及公眾假期不設服務

(資料來源:方國珊Facebook)

asv2 發表於 2022-11-15 17:40 | 顯示全部樓層

790:既然都清半開,不如兜埋消防宿舍啦
同埋睇返方議員嘅 FB,790第二階段變全日過陣要去工業邨自轉,唔知有幾倒米

795:工業邨開,去康城站 U-Turn 再出城,剛好做晒環保大道兩邊住宅區
有啲明白康城站個擺位根本就預咗係啲巴士好似 795 咁行
而唔係真係有心做總站

同埋,咁795P開嚟試水溫㗎咋?
TY4934 發表於 2022-11-15 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層
與其790九龍段同796P走線相同 795九龍段同795P相同 咁點唔將現有嗰兩條改行嗰度?不過我明嘅屎水都已經講到明唔會現有路線改行嗰度
12Lane 發表於 2022-11-15 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

3tw2527 發表於 2022-11-15 17:26
你都好笑,30X同230X有冇關係?69X同269X有冇關係?講緊90同兩個90尾系列大纜扯唔埋,係一般市民見到都可 ...

30X同230X有關係,69X同269X有關係,就代表90同290要有關係?98同798又有關係?61X同261X又有關係?咁嘅話成個將軍澳西貢係咪只可以有90-99十組路線?用90又要跟290,遲d開條799又係咪要跟99去西貢?
冧把L真係邏輯寧舍特別。
limited 發表於 2022-11-15 17:45 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-11-15 17:35
790 同 796P 都係康城去尖東, 佢地服務範圍除咗將隧同將藍之外有咩分別?

790 不入將南, 尚德及調景嶺
3tw2527 發表於 2022-11-15 17:49 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-11-15 17:42
30X同230X有關係,69X同269X有關係,就代表90同290要有關係?98同798又有關係?61X同261X又有關係?咁嘅話 ...

你都好笑,我舉兩個例子證明尾兩位數字有佢嘅意義,你就曲解做所有尾兩位一定要同目的地 三觀不合都係唔講落去

咁大條796X係尖東,隔離站嘅就要用790,應該對巴士有啲認識嘅都feel到又係亂嚟。
我真係唔覺得見到90 290 790大纜扯唔埋講兩句有咩問題囉
或者「冧把L」呢隻字真係好闊,由以前嘅執着於呢個區一定要叫呢個冧把,變做講親冧把就係,咁可能真係我out咗🙄
每日關注934全日服務進度
limited 發表於 2022-11-15 17:51 | 顯示全部樓層

TY4934 發表於 2022-11-15 17:41
與其790九龍段同796P走線相同 795九龍段同795P相同 咁點唔將現有嗰兩條改行嗰度?不過我明嘅屎水都已經講到 ...

下一階段當 790同795 提升服務應該會搵埋 795P, 796P 一齊重組
795P 消失
796P 預期縮短路線+出尖沙咀大減班
12Lane 發表於 2022-11-15 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-11-15 17:49
你都好笑,我舉兩個例子證明尾兩位數字有佢嘅意義,你就曲解做所有尾兩位一定要同目的地 三觀不合都 ...

拿,我都只係舉兩個例子證明呢種數字意義同關係非常薄弱。亦都對廣大市民影響甚少甚至冇影響,被視為break the rule嘅900我就冇聽過有客見到個冧把唔岩「規律」就企喺度唔識上車番沙田啦。
吳宗錡 發表於 2022-11-15 18:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-11-15 17:34
咪又係邊個直出既分別囉,
一個係清半直出,一個係康城直出

795P唔停百勝角清水灣半島架!
3tw2527 發表於 2022-11-15 18:04 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-15 17:58
拿,我都只係舉兩個例子證明呢種數字意義同關係非常薄弱。亦都對廣大市民影響甚少甚至冇影響,被視為break ...

講嚟講去你都係唔知我 #11 嘅目的係咩
攞返290同90出嚟講係串790九唔搭八啫
咁係咪笑親路線編號嘅都係冧把L?

幫人扣帽真係好樣衰㗎😌
我真係冧把L嘅
一早開post叫934A改做939啦
每日關注934全日服務進度