hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何大埔很少行高速公路前往其他地區特快巴士線(例如葵 ...
開啟左側

[問題] 為何大埔很少行高速公路前往其他地區特快巴士線(例如葵廣)

HB00610 發表於 2022-11-21 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-11-21 11:54
你抝272P慢,咁咪開73P囉,問題係九巴肯唔肯將大埔好似馬鞍山咁將去荃葵分家。
...

更大問題係有冇誘因做,晉昇客量最多日間線。
73X轉40/46/47X爆唔爆煲係問題,而家情況最多繁時

73P係有一點係可以略略加車嘅,但全日仲言之尚早
HG6729 發表於 2022-11-21 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
其實272P 可以照咁行利用唔入運頭塘慳番D時間 應該可以70-80分鐘一程 整體兜少D觀感差好遠 再唔係好似以前62X 259D當屯中係白石角有入同唔入嘅時間 呢樣可以再傾
HB00610 發表於 2022-11-21 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-11-21 11:55
如果272P做到全日,更難甩走白石角,因為做全日理論上要兜多啲地方去填夠客量。
...

如果你272P全日唔飛,問題就係變相咪兩條大埔青沙線都無差別食白石角,272X而家慢72X幾多唔駛講。

如果272X飛,272P食嘅,就好睇D班次同夾唔夾到車(同走線要絕對有大執空間),而家青沙情況,基本上除咗286X/287X外,其他線一唔夾就基本處係無用轉乘
ricky 發表於 2022-11-21 14:56 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-11-21 14:09
如果你272P全日唔飛,問題就係變相咪兩條大埔青沙線都無差別食白石角,272X而家慢72X幾多唔駛講。

如果2 ...

272P除去葵涌外,仲可以做埋去長沙灣(荔枝角站)同美孚,變相輔助埋72。272P做全日仲經唔經白石角,其實睇運署。
前荃葵青區居民
HB00610 發表於 2022-11-21 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-11-21 14:56
272P除去葵涌外,仲可以做埋去長沙灣(荔枝角站)同美孚,變相輔助埋72。272P做全日仲經唔經白石角,其實睇 ...

其實唔好妄想葵涌同美孚長沙灣一架車做哂,做得長沙灣就一定倒葵涌客,因為就算唔兜白石角,葵涌經美孚長沙灣上青沙,本身都一定慢過行城隧
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-21 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-11-21 15:55
其實唔好妄想葵涌同美孚長沙灣一架車做哂,做得長沙灣就一定倒葵涌客,因為就算唔兜白石角,葵涌經美孚長 ...

都叫一程過唔使驚城隧上唔到/要企73X
不過入埋白石角就⋯⋯
HB00610 發表於 2022-11-21 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-21 18:15
都叫一程過唔使驚城隧上唔到/要企73X
不過入埋白石角就⋯⋯

所以繁時尚可,非繁唔爆就真係唔理解點解兜去.......

美孚橋底打交真係非繁都會無定向塞
ricky 發表於 2022-11-21 21:44 | 顯示全部樓層
其實唔好妄想葵涌同美孚長沙灣一架車做哂,做得長沙灣就一定倒葵涌客,因為就算唔兜白石角,葵涌經美孚長 ...

如果唔兜長沙灣,去葵芳真係快過行城隧。
前荃葵青區居民
da93 發表於 2022-11-21 23:47 | 顯示全部樓層

對白石角黎講,你話咁樣一架車做晒葵涌西九龍呢,反正都選擇唔多時,有好過冇。

但對大埔市黎講就肯定係不必要。
da93 發表於 2022-11-21 23:48 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-11-21 14:56
272P除去葵涌外,仲可以做埋去長沙灣(荔枝角站)同美孚,變相輔助埋72。272P做全日仲經唔經白石角,其實睇 ...

冇啦,272x唔全日就仲有得傾,272x都半全日左咯,一山又豈能藏二虎?