hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 沙田 來往 長沙灣巴士路線重組, 新增青沙路線 28 ...
開啟左側

[建議] 沙田 來往 長沙灣巴士路線重組, 新增青沙路線 286D 線

tonychow 發表於 2022-11-23 14:34 | 顯示全部樓層

一來出深水埗搭 86C 都唔係慢,二來86C 太多獨市位,取消唔到,例如仲有新田圍 - 馬市、歌和老街成條線無咗等,樓主似乎無處理到
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-23 17:34 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-11-23 12:57
89C唔飛石門,相信77區都會繼續反對286M取消

286M 早繁時段有 89C 特
最大問題係下繁,可以考慮重開 89C 特處理
.
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-23 17:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-11-23 14:34
一來出深水埗搭 86C 都唔係慢,二來86C 太多獨市位,取消唔到,例如仲有新田圍 - 馬市、歌和老街成條線無咗 ...

新田圍返馬市有幾多人? 281/282 落山轉馬鐵仲快

歌和老街有客,當年成條 86 抬走都無補償
要咪 2B 轉其他車就算

唔見得有幾大阻力阻止 86C 換其他既野
.
黑白小王子 發表於 2022-11-23 23:09 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-23 17:34
286M 早繁時段有 89C 特
最大問題係下繁,可以考慮重開 89C 特處理

九巴重開先算另外286M取消左,輪椅客點係77區來往馬市,雖然唔多,但我見過有輪椅客馬市上錦泰落
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-23 23:57 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-11-23 23:09
九巴重開先算另外286M取消左,輪椅客點係77區來往馬市,雖然唔多,但我見過有輪椅客馬市上錦泰落 ...

咪住,286D 咪建議去馬市囉無左條得幾班既車,換一條全日線唔係更好咩?

回程兜石門可能要忍受
不過而家得 2 班車真係咁多人搭咩?
.
黑白小王子 發表於 2022-11-24 23:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-23 23:57
咪住,286D 咪建議去馬市囉無左條得幾班既車,換一條全日線唔係更好咩?

回程兜石門可能要忍受

89C冇觀塘市中心站,有D想搭既都上唔到?
BTW我冇數據睇到有幾多客

同埋你抽大隧車轉青沙車,咪更加迫人轉鐵,加上89C都已經疏,走左部89C都可以上286M再轉,286M冇埋真係等多20分鐘89C咩
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-25 00:56 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2022-11-24 23:15
89C冇觀塘市中心站,有D想搭既都上唔到?
BTW我冇數據睇到有幾多客

#14 你寫馬市
而家係觀市定馬市?

同埋 286M 得返幾班車,遲早都安心上路
為保幾班車棄一條全日線我唔會咁蠢

同埋早繁邊一班 89C 特要 20 分一班?
你 286M 下繁都要 30 分一班啦講經咩
.
黑白小王子 發表於 2022-11-25 23:01 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-25 00:56
#14 你寫馬市
而家係觀市定馬市?

之前#14我講冇左286M D人點來往馬市+77區,宜家我講89C冇觀市站,可能我表達得唔好啦

請問邊一班 89C 特要 20 分一班?我講緊非繁,可能我又表達得唔好啦就算286M 30分鐘一班,走左部89C我都有機會淨係等10分鐘就去到大隧,有D位行去搭鐵都要10分鐘

反正宜家富安錦泰出去既,多數都係搭89D+鐵
89C一日唔係全日特快,一日都係等安心上路

我唔洗證明自己岩定錯,你過到運輸署過到77區D人先算
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-25 23:08 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-11-25 23:01
之前#14我講冇左286M D人點來往馬市+77區,宜家我講89C冇觀市站,可能我表達得唔好啦

請問邊一班 89C 特 ...

咁而家非繁都係無 286M 架啦
都一定要等一係唔搭既姐

咁 89C 本身都係無觀市 同 20 分一班
但班客繼續搭就唔關呢度事啦

我又無踢走 89D 唔行富安
又無郁 89C
唔明問題係邊度
.
黑白小王子 發表於 2022-11-25 23:11 | 顯示全部樓層

個問題係我唔知286M冇非繁明明我之前仲有