hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Flight Report SQ318 SIN - LHR 18 Sep 2022
開啟左側

[飛行報告] Flight Report SQ318 SIN - LHR 18 Sep 2022

okt05032 發表於 2022-11-21 05:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新加坡並唔係小弟嘅終點站,喺新加坡留咗超過13個鐘頭之後,小弟終於要上機前往我嘅最終目的地:倫敦希斯路。
航班編號:SQ318
飛行日期:18-09-2022
座位:16A/ 17D
機型: B777-300ER
註冊號: 9V-SNA
飛行時間:13小時40分鐘
計劃出發時間STD:12:35 GMT+8
降落時間:18-09-2022 19:15 GMT
3號客運大樓係新加坡航空嘅大本營。佢哋嘅商務艙貴賓室銀刃貴賓室(Silver Kris Lounge)今年完成翻新啱啱對外開放。
新航斥資超過3,600萬美金為其進行翻新,新貴賓室面積增加至32,000平方呎。 並且歡迎新航及星空聯盟成員商務艙乘客使用。
C6D29335-E802-4EE7-99E8-0CF003A10972.jpeg 8FBB8CD2-23D6-480C-AEB0-49C69B9EA715.jpeg C9A9ECFF-5CD0-432C-8F0D-99BA211F2BE5.jpeg BFA783A6-F85D-4CA6-B63A-8A351C948E1B.jpeg F9150E9C-81EE-4A7F-AA15-87FD0DD4C047.jpeg 6A2A9741-A7C0-4CB1-BB94-9FF0F792AE99.jpeg
貴賓室內設置多個區域,首先是休息區。區內放置大量梳化及辦公枱,另外放置半開放式座椅比一啲注重私隱嘅客人使用。
1490D4F6-0B86-4960-B0B1-FEFF4E8CAC1C.jpeg 9712D26E-2490-4E83-BAF7-8BBEB68909A8.jpeg 22B91686-868B-4D23-B2C5-3D4D47183C6A.jpeg 3FA86225-CECD-4231-B998-F276E381857D.jpeg 99B3D189-726B-4875-BFE3-FB15EC9D5AB8.jpeg
之後就係用餐區,呢度啲嘢食係用自助形式供應,仲有唔少Live Stations 例如提供即叫即煮嘅英式早餐、椰漿飯、喇沙。選擇都非常之多。
如果趕時間嘅話佢哋亦都有一啲包好嘅三文治俾你即刻攞走。
756E3CF8-2DED-4357-8845-64EE2E1096DE.jpeg 0CE041F6-D8FB-45E5-AF99-59335D788518.jpeg BC964489-770B-4935-AE8A-4A8E03C7BDAA_1_201_a.jpeg E3269F99-BC73-4F8F-B9E4-EA777A01217A.jpeg
即叫即煮嘅喇沙十分之好食,小弟食完之後爭啲想食多碗。
73AA4513-E396-4954-8168-30D087B28912.jpeg E9FCC94F-A9D8-4765-873D-CF910675E25D.jpeg E8F985E4-2F64-4480-8DB1-41F02140C0E5.jpeg
貴賓室提供唔少嘅紅白餐酒同埋烈酒選擇,茶包亦都用上TWG嘅產品。
79B3E102-4267-4992-979C-867AD9EE900A_1_201_a.jpeg BE3ED522-D462-4EEF-AE76-59867CE3A3F8.jpeg
另外呢度都有提供淋浴間同埋免治馬桶,小弟上機前都決定沖返個涼先。
小弟大概留咗喺貴賓室三個鐘頭之後就行咗去登機閘口,。樟宜機場嘅設計同其他機場唔同, 佢哋係去到登機閘口之後先至會做安檢,而唔係好似香港咁一入禁區即刻做。
行去閘口中途遇到一架新加坡航空嘅A380。
當日SQ318使用A11閘口,另一邊就係越捷航空嘅VJ812前往胡志明市。
今次帶我去倫敦希斯路嘅就係註冊號9V-SNA嘅波音777-300ER,佢喺2015年3月交付到新加坡航空手上。
(賣出的機票數量/ 載客量)
F: 5/4
J: 46/48
Y+:28/28
Y: 210/184
當時新航每日有四班機前往倫敦,SQ318係最遲抵達,但係都仍然非常之多人。頭等艙同埋經濟艙更加係超賣,聽返啲空中服務員講,有一位頭等貴賓要被迫轉去商務艙。
同上一程SQ895一樣,呢一班機都係配置2013年推出嘅商務客位。 今日小弟原本係揀咗座位16A,但係後來張凳壞咗調教唔到角度,於是小弟就調咗去17D。
F7648695-DD8B-41C1-8AB8-25290C709FB9.jpeg 7AD16123-D0FE-41DD-964B-3BAD512EC606.jpeg 25290240-DE27-4ACD-8BA7-4A16F2D660F9.jpeg
每個座位都擺咗一支礦泉水同埋一副降噪耳機,迎賓飲品方便小弟就揀咗橙汁。
上機後冇幾耐就開始Push back,滑行去跑道,途中小弟見到其中一架封存緊嘅新航A380 。
航班大約1:00滑行至跑道20L起飛, 帶我哋前往倫敦。
航班提供源自英國Penhaligon's 嘅過夜包,但係我需要問空姐佢哋先至會派俾我。 入邊有潤唇膏、潤手霜、同埋保濕噴霧。入邊嘅物品都比小弟想像中少。
航班於起飛後10分鐘開始供應午餐。 先來嘅就係開胃菜新航嘅招牌雞肉沙嗲。 配上甜甜地嘅花生醬簡直係天衣無縫,由於太好食小弟決定問空中服務員攞多碟。
前菜:三文魚沙律配油醋汁。
主菜:招牌烤焗龍蝦(名廚有約選項) 小弟好耐之前就聽過新航嘅龍蝦係好出名。今次終於都試到,龍蝦肉爽滑彈牙,香味四溢。可以話係小弟食過嘅最好嘅一餐飛機餐。
8AFDBCE0-EB70-4500-9630-F14CA70FDB80_1_201_a.jpeg BB6B2152-B932-4DD9-9464-49EDB67CA098_1_201_a.jpeg
甜品:朱古力雲呢拿雪糕以及芝士拼盤。
BE0EC713-5F20-4170-BE78-5D57DA19798F.jpeg 34D64642-D675-47C6-979B-770341087783_1_201_a.jpeg
食完飯之後空中服務員就將機艙嘅燈光調暗,小弟亦都叫佢哋過嚟幫手將我個位調校成一張闊28吋長78吋嘅睡床。 因為座椅設計問題,瞓覺時我要將對腳塞入去電視機右下角個窿仔度,換句話講即係我個人係要打斜瞓。
起飛之後八個鐘,空中服務員就將機艙嘅燈光較光開始供應晚餐
前菜:炙燒胡椒香脆吞拿魚配蟹肉。吞拿魚食落都幾新鮮冇腥味,配搭檸檬汁同埋蟹肉沙律非常之開胃。(同香港去新加坡嗰一程一模一樣......)
主菜:文東記海南雞飯(名廚有約選項),呢個
海南雞飯係其中一項為咗慶祝新加坡的小販文化獲選為「聯合國教科文組織人類非物質文化遺產」推出嘅小販文化企劃飛機餐,新航同佢地嘅機上餐飲夥伴 SATS合作製作的一系列知名小販道地美食。 除咗文東記海南雞飯, 仲提供松發肉骨茶、榜鵝椰漿飯、美芝律大蝦麵等等。
同樣地小弟都係諗住去到英國未必成日有得食東南亞嘢,所以揀咗呢個雞飯。雞嘅份量都比較多都幾慷慨,可惜嘅係,佢配搭嘅汁預先淋左係啲雞嗰度,結果整淋左啲飯。小弟之後都同空姐反映番呢個問題。
甜品: 檸檬慕絲蛋糕

大約五個鐘頭之後,機場就將飛機降落倫敦希斯路機場。 歷時超過13個鐘嘅航程終於完結。 小弟以前成日睇SQ嘅廣告,佢哋有句口號叫 Singapore Girl, a greatway to fly. 呢個旅程可以話係體會到乜嘢叫A greatway to fly
希望將來可以有機會試吓SQ嘅其他產品。

評分

參與人數 6aPower +13 HugeC +60 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 3 + 10 經典相片
limited + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
DIH + 4 + 10 多謝分享

查看全部評分

DIH 發表於 2022-11-21 10:27 | 顯示全部樓層
非常羨慕,大開眼界。

香港機場仍然半個死城(好多餐廳都唔開,或只開中段時間),可能因此比平時有更多比例乘客想入lounge食野。龍蝦同海南雞飯睇到我流晒口水。

想問如何得知load factor,係咪直接問FA?
 樓主| okt05032 發表於 2022-11-21 17:22 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-11-21 10:27
非常羨慕,大開眼界。

香港機場仍然半個死城(好多餐廳都唔開,或只開中段時間),可能因此比平時有更多比 ...

有兩個方法,你可以問地勤/空姐攞。但係我係新加坡問地勤佢哋就唔方便透露。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 給你一個like

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2022-11-21 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層

超賣咁多唔知點安排啲客呢🥴
HS6573_MP3905 發表於 2022-11-27 12:54 | 顯示全部樓層
一張去英國既j class機票都唔平,真係富貴
我國的人要堅持活下去!
Waiyin12 發表於 2022-11-28 05:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-11-21 20:31
超賣咁多唔知點安排啲客呢🥴

我諗同一般 overbooking 一樣,搵志願者搭遲一班機,賠返錢、酒店住宿或其他福利
SQ SIN - LHR 一日有幾班機,部分仲係 A380 執飛,應該唔會班班都咁爆掛?
唔成功或者會強行拖人落機...
Waiyin12 發表於 2022-11-28 05:34 來自手機 | 顯示全部樓層

回樓主:龍蝦同海南雞飯都係小弟睇人介紹 book the cook 嘅名菜,估唔到樓主有幸一程機入面食晒~
SQ 亦都出名 Y class 有 amenity kit 而 J class 唔會派,原來 J class 都係有嘅,亦係有悉心設計過;但好奇機組 stock amenity kit, 真係純粹預備 provide on request?

搭 Business Class 好多時都係想有得躺平、好好休息,如果 recline 唔到又無得換位都幾大鑊下
但 A 轉去 D 又會無咗窗口位...

聽人講過 SQ J class 隻腳係要斜放先伸得直,唔知係咪真?
 樓主| okt05032 發表於 2022-11-29 16:37 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-11-28 05:34
回樓主:龍蝦同海南雞飯都係小弟睇人介紹 book the cook 嘅名菜,估唔到樓主有幸一程機入面食晒~
SQ 亦都出 ...

Amenity kit 由起飛到降落都唔見有空姐派。應該都係on request base
雖然張凳調校唔到角度,但係bed mode係由凳背反落嚟所以都仲可以瞓到。
冇錯,小弟當時係要打斜瞓嘅,隻腳要塞入去電視機右下角嗰窿仔。