hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港有咩地方係巴士沙漠
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港有咩地方係巴士沙漠

Toz 發表於 2022-11-22 11:56 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-21 07:34
新界來說,唐人新村同大棠都有一定人口,但前者冇巴士,後者得一條駁鐵的 K66,兩者距離最近的直達市區巴士 ...

住果頭既人好多都有車,巴士吸引力真係唔大,需求唔夠班次疏就好難同小巴爭

k巴如果唔係駁鐵唔洗錢,都唔係咁易爭

仲有唐人新村行出青公唔算遠

Toz 發表於 2022-11-22 12:01 | 顯示全部樓層
港島山頂都唔小人住,不過好多地方行餐死先有一個巴士站

當然,新城都唔會咁睇唔開想去運吉...
Toz 發表於 2022-11-22 12:05 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-11-21 07:51
最經典係青嶼幹線訪客中心,經過嘅巴士線
唔算少,包括去旺區嘅E21A,但偏偏無一條線
停站,昂船洲(軍營及貨櫃 ...

一直都有人講將R8拉去青衣,順便停埋青嶼幹線訪客中心

不過睇黎都只停黎係巴迷FF層面

Toz 發表於 2022-11-22 12:09 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-11-21 00:50
我自己就認為全冷係埔公線客量下跌其中一個原因
大埔公路以前全熱線時代,熱狗車費相對合理,做沙田來往 ...

當年74A冷馬收費只係平紅小一兩蚊

真係等到都未必上,紅小三個字到德福,74A都唔知到新蒲崗未

KC3555 發表於 2022-11-22 12:15 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-11-22 12:05
一直都有人講將R8拉去青衣,順便停埋青嶼幹線訪客中心

不過睇黎都只停黎係巴迷FF層面

去遊客中心,實情會有幾多人有閑情日緻。
九巴243R,一陣玩完,變小巴309M,又一陣玩完,叫308M部分班次兜埋,兜下兜下,連308M都側側膊費事揸入去。
以往刻意去,都係揸車入去。其實連小型集體運輸都放棄,俾的士做囉,之不過呢個地方,的士連電召都唔太肯入去。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Toz 發表於 2022-11-22 12:16 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-11-20 22:36
樓主個條件似乎係OR 唔係AND
咁食穀種又要唔係0巴士服務邊度差過荃錦公路
比人鬧垃圾既補公都有72 72A 73 ...

上下白泥人口唔會少得過荃錦公路幾多,一樣有觀光點,連巴士線都無

Toz 發表於 2022-11-22 12:22 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-11-22 12:15
去遊客中心,實情會有幾多人有閑情日緻。
九巴243R,一陣玩完,變小巴309M,又一陣玩完,叫308M部分班次 ...

果度少客應該個個巴迷都知,差在兜入去成本唔算高,半個鐘有一班車都好

KC3555 發表於 2022-11-22 12:24 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-11-22 12:01
港島山頂都唔小人住,不過好多地方行餐死先有一個巴士站

當然,新城都唔會咁睇唔開想去運吉... ...

山頂其實唔係真係好大,加上幾乎個個都有車,舊山頂道山腳行上山頂廣場或者港大山腳行上山盧吉道又唔使一個鐘,而宜45分鐘內可以由山頂廣場沿白加道行過去馬己仙峽道口。
咁其實,由唔方便嘅種植道普樂道,行到落巴士站又唔係好遠。加列山道又有小巴。咁得白加道,主要係政府高級官員官邸同李兆基大宅,都無人有必要坐巴士。
12Lane 發表於 2022-11-22 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-11-22 12:16
上下白泥人口唔會少得過荃錦公路幾多,一樣有觀光點,連巴士線都無

白泥有巴士架,公共小型巴士同居民巴士咁解姐。
一樣係集體運輸交通。
51就擺明只係為左serve 郊野公園,有人住果堆山腰山腳都有雷公田小巴同川龍小巴。
香港地真係算好,周圍有部車你搭,去下外國郊區真係幾個鐘一班車仲要落車行兩三公里先入到村真係等閒事。
KC3555 發表於 2022-11-22 12:33 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-11-22 12:22
果度少客應該個個巴迷都知,差在兜入去成本唔算高,半個鐘有一班車都好

...

問題在兜入去的益處喺邊度?會真係有人喺門口上車去青嶼幹線主出市區?
以前63M行正門口都唔放個站喺度。
243R都只係停停車場,308M站牌仍然放喺門口,
基本上,停門口已經有安全隱憂,停喺停車場又唔會有任何吸引力,坐得R8,去得青嶼幹線轉車站,我又點解又要過隧道去對面等巴士返出市區,睇完一次青馬,然後坐來回感受青馬?咁坐的士去青衣站應該會更合乎旅客願望及金錢和時間成本吧