hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一年後皇后山交通問題
開啟左側

[問題] 一年後皇后山交通問題

12Lane 發表於 2022-11-22 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-11-22 12:43
始終我都係認為皇后山巴士唔係為皇后山而設,而係為成個坪輋發展區而設,只睇眼前業績未免太短視。
只係住 ...

263m都未等到洪水橋同元北發展已經執左粒。等還等,無限期守,守得幾耐?
12Lane 發表於 2022-11-22 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-11-22 13:00
你講政府唔用腦之前,可想自己有無用個腦去諗下政府真係有自主權嗎?
政府早有自主權的話,就唔會不停湧 ...

政府冇自主權,係政治現實。
但唔代表佢唔應該有自主權喎,民生大小事務全部關政府事,唔話佢話邊個?咁話大一級囉,話呀爺啦好未?
巴士發展都冇咩好討論,italk都可以摺埋,因為政治現實無論民意係點,都改變唔到政府施政。yes you’re right. 但然後呢?
KC3555 發表於 2022-11-22 13:35 | 顯示全部樓層
招標線同263M分別係,招標線有強烈運輸署參與規劃嘅意味,加上係新區交通規劃,所以觀點與角度係從施政去考量。263M係主要因應富泰邨入伙,提供到一個青山公路沿線經大欖轉車嘅途徑,同埋試俾富泰避屯門公路塞車加上食埋元朗水的態度去做。加上當時洪水橋發展未真正拍板。最終點都係輸俾68A因為連等車時間,68A係優勝之餘,一早建立咗嘅乘車習慣同轉車習慣未有足夠誘因叫佢哋咁樣跳車,況且入元朗,紅小密密有車,跳上紅小去元朗轉車都未必等到263M到站。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2022-11-22 13:39 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-22 13:21
政府冇自主權,係政治現實。
但唔代表佢唔應該有自主權喎,民生大小事務全部關政府事,唔話佢話邊個?咁話 ...

你要諗下,人潮湧到嚟,呢個區話呢度多豪宅唔起得公屋,嗰度又話起公屋影響地價,要起真係好似你講得咁容易?
行大陸制度,國務院is民生代表,地方考量都不能越過國務院懿旨,政治上係好多張力嘅。
 樓主| bennyho1004 發表於 2022-11-22 15:40 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-11-22 12:38
278A 開咩班次話?
270C / 270D 入坐率幾高話?
聯和墟的確多人過沙頭角公路,但係聯和墟有 278K + 車海小 ...

277A應該同277x重組
一條粉嶺北另一條嘉福開做華明

上水自己一條
一早277A兜皇后山最多繁時先搞特班龍山隧道直出咁就78x可以唔開
太公劃線係低能好地地玩逆走

Choi 發表於 2022-11-22 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
應該56A加皇埔線全日換277A全日入皇后山取消78X或只保留兩繁一兩班
GM 發表於 2022-11-22 16:13 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-11-22 15:40
277A應該同277x重組
一條粉嶺北另一條嘉福開做華明

九巴邊有司機做!?你個建議277A 要全日雙向
最少要搵十架車/二十個司機做

但277X 本身已經官方失車率20%以上
你個建議同叫TD準備26新里程有乜分別!?

常備TCU 出行唔洗怕
Toz 發表於 2022-11-22 16:54 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-11-22 12:43
始終我都係認為皇后山巴士唔係為皇后山而設,而係為成個坪輋發展區而設,只睇眼前業績未免太短視。
只係住 ...

將來有粉嶺繞道
現時所有路線都只係臨時規劃

將來仲行香園圍公路一定媽聲西起

Toz 發表於 2022-11-22 17:20 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2022-11-22 09:15
其實一樣將條龍搬左去火車站果邊,一樣冇分別,反而仲有機會同聯和墟條龍打成一片,更加混亂……
佢擺名 ...

係名都落轉巴士要過馬路,但馬路兩邊既站都係兩個路口中間,過馬路要兜遠好多,真係要轉巴士,係應該係對面祥華邨落

先停對面祥華邨,再入車站路,近C出口設站,先係最方便轉巴士同轉鐵既客,走線短左,燈位又少左
祥華邨可以係現有巴士灣前面約三十米拆欄杆加一個臨時巴士灣同站牌,係呢個臨時站同後面現有巴士站中間加個永久巴士站上蓋
車站路就縮短C出口對出既上落客區,改為巴士灣,再唔係就入小巴站,真係唔夠用就拆花槽

KC3555 發表於 2022-11-22 18:38 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-11-22 16:54
將來有粉嶺繞道
現時所有路線都只係臨時規劃

你知唔知所有招標路線,除咗運輸署要求外,只可以小修小補,不能大改?呢個記得係出自巴士公司同運輸署嘅口。
78X城記想搬出觀塘道,運輸署唔俾。但批准佢入觀塘碼頭。

另一方面,如果真係有心將來改行粉嶺繞道,招標條款同埋RPP會寫明呢條係臨時走線,當將來粉嶺繞道開會改經。並且唔應該喺沙頭角公路設站,
如果將來孔嶺馬尾下等補唔返一條類似路線,巴士公司又只會捱轟。