hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

10598C 發表於 2022-12-7 10:39 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-7 09:37
撥出去嘅水(795X全日服務)似乎好難收得番
雖然我認同你嘅建議

嚴格來講深水步返將軍澳多左部車每小時 3~4 班,都算係甜頭嘅
頭尾班車實際縮到幾點有商量空間,但唔夠客就真係唔夠客
加返個 970X 轉乘叫做補償返
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-7 10:42 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-7 10:16
總站位就真係無ga喇, 學有D人話齋, 咁疏既線求其係街邊擺個站長室做總站咪算囉~
...

求其街邊都要唔阻街先得...
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-7 10:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-7 10:39
嚴格來講深水步返將軍澳多左部車每小時 3~4 班,都算係甜頭嘅
頭尾班車實際縮到幾點有商量空間,但唔夠客 ...

逆向我諗keep住一兩班做通勤(主要for入境處/ 轉車入將工)可能會易啲過關即係類似A29P咁樣
stevechau 發表於 2022-12-7 10:47 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-12-7 07:45
793 改慢左的確 795X 有需要補返服務,但唔見得需要全日,而且 795X 都唔夠客量支持逆繁忙服務
而家最有 ...

嗯, 好多觀點都講得好岩, 為慳皮計795X縮返半全日先, 然後夜晚班次對調小弟反建議793 15MINS班次可以留多半個鐘左右, 咁應該九龍灣係1915之前都仲有15MINS班次入城, 差唔多食盡個水尾

而795X可能出城尾班再推遲少少, 大約1900尾班車, 其實小弟當時試過好多次平日放假夜晚出去食飯, 唔係唔想搶796P出去, 而係佢尾班車早到根本搭唔到~
而順走返到去, 唔一定要入海皮, 但但好似而家咁要做到4小&工商區班客的話, 點都要開到入LCK站附近......
另一點有D堅持建議既係, 入城走線係真心建議至少將轉後頭站改去富康甚至寶盈/怡明果邊, 前者做返尚德先既門口, 後者就做海邊屋苑主打, 如果入城有返15MINS班次, 海邊未必做唔起的~
stevechau 發表於 2022-12-7 10:50 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-7 10:39
頭尾班車實際縮到幾點有商量空間,但唔夠客 ...

呢個轉乘就無謂喇, 只係睇美荔呢頭係咪有必要隊條全日線入去~
其實970X搬去甘泉街後都唔見得頭段客量好左幾多......
stevechau 發表於 2022-12-7 10:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-7 10:42
求其街邊都要唔阻街先得...

一個巴士站牌頂多加多個站長室, 可以有幾阻街丫
至於違泊......狠掃一輪就搞掂晒啦
(果陣都係咁比人講)

同埋入美荔道擺街做總站, 理順返美孚出入方向站位都係好事黎既
上星期收工坐795X返到美孚, 已經有老人家客見係795X就截左先, 開左頭閘先問入將軍澳方向個站到底係邊!
擺明就係美孚班客根本就唔多受同站雙向玩法(仲要佢個站位係美孚最"西"既站位之一)
係個司機講左幾次係原地等多陣截下一架795X就係返將軍澳~
10598C 發表於 2022-12-7 11:14 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-7 10:47
嗯, 好多觀點都講得好岩, 為慳皮計795X縮返半全日先, 然後夜晚班次對調小弟反建議793 15MINS班次可以留多 ...

詳細時間可以再斟酌,只係大方向係咁
留意無 795X 時段將軍澳唔係無車出城/出旺角,特別係西行 793 亞皆老街旺角站站位去旺角大部分位置係無問題

另外我贊成需要有一條線係海皮走,傾向係 795X 我暫時未有 idea exactly 會係邊條
畢竟 793 減班係想送班客去快線 795X,但改 795X 將軍澳區內走線(調景嶺開經尚德同海皮出入將隧)應該會趕走調景嶺班客

當然直入調景嶺都仲有 793,只係比起 796C 慢左,重組完後又疏左(793 晚間及周末變 20 分鐘一班)
stevechau 發表於 2022-12-7 14:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-7 11:14
詳細時間可以再斟酌,只係大方向係咁
留意無 795X 時段將軍澳唔係無車出城/出旺角,特別係西行 793 亞皆老 ...

如果其他板友既靈通消息係成立的話, 793理應跌走左超多客, 咁夜晚每個鐘入城只少一班車都不為過, 頂多都叫做去返當日796C班次而矣~
而795X出城比多一個鐘佢行主要都係比住宅區最後一班人出城用, 其實我收工上車係見過好多次有學生著住校服坐出去油麻地, 唔知係咪返補習社
咁795X出城去佐油旺既位又算係796P&793都包唔到既~

至於改走線會令到TKL慢左而倒客這回事
如果真係擔心既就跟足796P咁走, 至少796P係富康至TKL既落客量完全不成問題, 側證TKL對796P既走線理應不反感而唔搭~
除非係特別有心做海皮, 咁先諗怡明入~
折中位係頭站寶盈, 呢一站唔再需要理坑口邊皮有無客, 但一站就放晒將廣POPCORN天晉寶盈甚至DONKI果邊既客, 之後先返唐明街公園去TKL......
而如果唔係有心比尚德快的話, 甚至好似290X咁直去左入境處&TKL先倒返轉去健明唐明尚德, 打後就係清半~
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-7 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-7 10:56
一個巴士站牌頂多加多個站長室, 可以有幾阻街丫
至於違泊......狠掃一輪就搞掂晒啦
(果陣都係咁比人講) ...

咁都要睇下條路泊咗巴士會唔會阻礙其他道路使用者
睇番美荔道,來回都唔係闊
盡頭迴旋處又經常有違泊
我個人都唔希望康城站嗰種情況發生

條路仲要貼住美孚新邨
班居民係咪歡迎795X去到屋企樓下呢?
呢個點都要考量
stevechau 發表於 2022-12-8 10:02 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-7 15:18
咁都要睇下條路泊咗巴士會唔會阻礙其他道路使用者
睇番美荔道,來回都唔係闊
盡頭迴旋處又經常有違泊

我想講原來係我傻左, 我想擺果個位唔係美荔道, 而係荔枝角圖書館出面果段仔荔灣道
同埋果段路窄就唔係窄既, 係多違泊啫
不過呢樣野當日都有板友講過, 掃走晒D違泊後, 面條行車線+咁闊既行人路, 唔會唔夠位的(佢果陣好似係用SOUK前面既廣利道做例子)
短期內795X咁少車數擺係度計, 美孚入面諗到既擺位暫時只能係咁, 如果唔係就去到泓景臺果邊擺街了~