hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

gu9434@24 發表於 2022-12-8 22:08 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2022-12-8 20:23
其實795X朝早東行大概有幾多人坐呢?我見親0850蘇屋開個班都係5個以內上西廊 ...

通常情況下10個內
S3BL343@66 發表於 2022-12-8 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-12-8 22:07
原本打算做埋聽日先放上來

但好似有版友對早繁東行客量有興趣 提早放好了

美孚開始都煲到客出黎,無大家講到咁差。東行朝早應該考慮停埋宏通街。
10598C 發表於 2022-12-9 01:01 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-12-8 22:07
原本打算做埋聽日先放上來

但好似有版友對早繁東行客量有興趣 提早放好了

20~30 個客... 的確未至於無客但離"客量一般"都仲有好大段距離
甚至我比較好奇,98D 朝早入將軍澳客量係點

Btw 想問師兄介唔介意分享埋你搭個班 X6C 朝早嘅客量?
ben2004 發表於 2022-12-9 09:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-12-8 17:00
其實縮短 793 路線同縮短 795X 服務時間無衝突,兩樣可以一齊做

本身半全日概念來自於因為逆繁忙客量唔 ...

始終 795X 上下繁逆向唔係冇客, 小弟相信以呢條線既價錢牌同行車時間, 回本門檻應該係比其他將南線低, 加上呢條線除左旺角, 實際係做緊唔少地區既獨市生意, 值唔值得 cut 非繁逆向改善營收, 呢個真係要巴士公司自己計過數至知
仲有另一樣之前既 post 冇提, 九展有演唱會或者其他活動, 係會有人識搭 795X 去, 小弟之前就試過有個星期六旺角搭車返將軍澳, 九展落左廿幾人, 後來 check 返原來果日九展有 concert, 至於夜晚 concert 完有幾多人搭返去九龍西小弟就冇見過, 睇下有冇版友補充
當然用呢d 特別 function 去 justify 條線有逆向客支持就肯定講唔通, 不過想帶出兩點, 第一係九展唔係淨係得返放工先有客, 第二就係如果條線縮返去半全日, 未必會有咁多揀佢搭

ben2004 發表於 2022-12-9 09:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-8 16:45
板友講緊係796C對比793+795X賺錢能力單睇795X其實都可能勉強打個和
只係資源用唔用得其所

如果 796C 同 793+795X 只係打個和咁就肯定值得做啦, 因為個餅係真正做大左嘛

同意你講仲有好多考慮因素, 將架車擺起邊條線都有 Opportunity Cost, 起碼之前都有版友提過 948 系係應該加車去做, 不過如果要起將軍澳既路線抽車, 小弟覺得仲有其他線更加值得去搞, eg. 797 將軍澳站特, 將藍開左之後開 795P, 796S , 798 系既分支等等...
ben2004 發表於 2022-12-9 09:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-9 01:01
20~30 個客... 的確未至於無客但離"客量一般"都仲有好大段距離
甚至我比較好奇,98D 朝早入將軍澳客量係 ...

東行早繁做到 30 幾個客, 其實就真係唔應該 cut 既 .... 好多線既繁時逆向做到既客都係差唔多
東行來講 98D 早繁應該都係差唔多客甚至更少, 296D 就更加恐怖

另外差唔多時間既西行就大約 40-50 個人左右, 值得一提將轉可以上到 10 人以上, 但係調景嶺多數就 0-3 人, 其實以早繁調景嶺去荔枝角既時間, 795X 車程都係慢 10 分鐘左右, 唔係好明點解調景嶺會煲唔到客出黎
stevechau 發表於 2022-12-9 10:08 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-8 12:48
荔景都仲可以話係盲點(荔景邨個站就算__數啦)

葵芳就真係好難講得通

所以當初咁FF都唔係諗住做其他位, 只係想搵條又快又順既路嗱嗱聲返總站停車&改順走就算~
stevechau 發表於 2022-12-9 10:22 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-12-8 20:17
0650 0710 蘇屋開既 795x 中九龍幹線地盤客佔了相當高的比例

比例啫, 但客量實際大約有幾多先~
比例上, 得5個係車, 地盤客佔4個即有80%, 都係好高比例喎
gu9434@24 發表於 2022-12-9 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-9 01:01
甚至我比較好奇,98D 朝早入將軍澳客量係 ...
98D 早繁入將軍澳通常唔多過 20人有淨動都是執九展客出來

X6C尾車 北河街後大致坐滿窗口位 大部分都係字軌客  
stevechau 發表於 2022-12-9 10:26 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2022-12-8 20:23
其實795X朝早東行大概有幾多人坐呢?我見親0850蘇屋開個班都係5個以內上西廊 ...

唔會多得去邊, 平時坐X6C大約0845到KITEC後面會有架795X一齊埋站計, 見架車入面數埋都未必有10個(以車程計, 我估呢班係0810開)

你仲要0850開果班, 出到MK都過晒0900上班高峰~