hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

koneotis 發表於 2022-12-16 11:28 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-16 10:43
0742到九展, 呢班未必係主流辦公室果班客黎, 逆向未必同之前一向多客既早繁時段重合晒的
但咁講反而係意 ...

有d版友可能要見到條條線都要變成948咁先可以加班全日。荃葵青比人虐待唔代表其他區要用同樣標準看待
ben2004 發表於 2022-12-16 13:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-16 11:26
其實繁時僅夠回本係唔夠客
荃葵青同馬鞍山叫比較好客嘅全日線,多客時段都講緊最繁忙一個鐘係有+100% mar ...

全日線計, 將軍澳稱得上好客既線只得 98D 同 798 兩條, 其他全日線淨計將軍澳客, 根本冇一條做到繁時頂閘, 日中坐滿, 夜晚單向好客呢d level
另外, 小弟一直都係講緊 795X 呢個客量 justify 唔到要將條線縮返做半全日或者雙向繁時, 唔係講緊條線客量好到要加班之類, 同屎水將軍澳另外幾條全日線 (793, 796P, 796X) 比較, 795X 除左早繁出城客量比較差, 非繁同下繁客量都同其他線差唔多, 如果咁都要攞 795X 黎開刀, 咁應該將軍澳有唔少路線都可以改做半全日

同埋依家條線係做緊全日 20 分鐘一班, 已經係幾乎你上面講果堆荃葵線既下限

stevechau 發表於 2022-12-16 14:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-16 11:16
講黎講去都係最繁忙兩個鐘嗰幾班,
如果795X係繁時或者大兩味線就ok,可惜唔係嘛,全日對開55班車,呢幾 ...

你又唔睇野喇......人地講緊既根本就唔係你口中最繁忙果幾班
而係其實並唔係繁忙既時間黎
對家98D/296系等做緊咁既客量果陣, 係無減班的~

不過你話全日計的話, 我諗你口中對家能夠做到你既條件既, 應該1/4既線都無~

stevechau 發表於 2022-12-16 14:38 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-12-16 11:26
其實繁時僅夠回本係唔夠客
荃葵青同馬鞍山叫比較好客嘅全日線,多客時段都講緊最繁忙一個鐘係有+100% mar ...

邊條有over100%?? 條條交出黎既數都無喎有既仲唔加車?? 又會你講既咁多區都一齊減車減班咁詼諧、現實咁同你作對既

講真, 絕大部份既線都係好天收埋落雨柴, 繁時補返非繁錢~
係有少量市區線繁時未必超多客, 但非繁又未必好少客, 全日條數比較平均而不在此限的
偏偏而家實地坐車數客出黎條數, 佢繁時唔係超爆, 但非繁單秤一條線都唔係擺得入最差之列, 你口中既對家條數都未必好得過佢~

但另一方面, 更有可能出現既就係之前有板友夫過, 新記開線時估計條數吹得太大, 先顯得條數好似好差~

西行就無辦法, 點行都係咁上下......
叫做為左比LCK返工客快而試下兜左美孚先, 咁單睇LCK係快左既, 但唔夠客囉
大角咀奧運要靠拉舊區做實際最多都係單邊走法, 咁佢停唔停正奧海城門口意義已經唔大, 反正而家擺銘基都有人拍卡上車
stevechau 發表於 2022-12-16 14:42 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-12-16 11:28
有d版友可能要見到條條線都要變成948咁先可以加班全日。荃葵青比人虐待唔代表其他區要用同樣標準看待
...

呢個冧巴講唔講得ga??
不過又係既, 人地真係寧願擺黎開一堆將軍澳線, 都唔拎去偷雞狂加車開948系, 真係唔岩又唔識做生意
人地明明果邊係做到全日班班都頂閘走, 咁先係standard ga嘛
成日拎對家黎比, 但呢幾十年來倒也唔覺得對家做同樣既事做得特別好到值得拎出黎比較
反正大話怕計數, 一比又傷感情