hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

gu9434@24 發表於 2022-11-24 22:44 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-24 22:05
795X都係補$1.1,但唔使企喺將轉度等(798下繁表列都12-15分鐘
除非咁啱嚟緊有694,否則呢少少豪畀佢啦) ...

我諗緊會唔會有人係九展見上唔到98D/98D沒位坐
情願先上轉車站搏有車到

最少暫時見795X最少都有位坐
觀繞就算塞起車來都會比較舒服
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 22:47 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-11-24 22:44
情願先上轉車站搏有車到

記憶中死等694/ 798嘅客唔係九龍灣上車
不過係咪京士柏段就真係唔記得
214P_world 發表於 2022-11-24 22:58 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-11-24 22:44
情願先上轉車站搏有車到

我估冇位坐而上嘅人好少,因為櫈都未坐暖就要落去轉車😂
反而上唔到98D / 邊架來先上邊架 / 估計駁到797.A29.798A / 為平而上796P可能性仲高
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-11-24 22:59 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-11-24 22:17
雖然隔離帖貼過,但我都grep多次795X數據出來

以下係喺將轉數既795X東行客量

將轉上得好少人 (估計因為調景嶺有796X/793等其他同樣係直入嘅線), 不如調將逆走吧...
Citcalag 發表於 2022-11-24 23:03 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-24 22:59
將轉上得好少人 (估計因為調景嶺有796X/793等其他同樣係直入嘅線), 不如調將逆走吧...
...

逆走都係類似796P/E22A咁行既話,作用不大

反而先入怡明,放調景嶺既話,咁將南就真係有得快
214P_world 發表於 2022-11-24 23:04 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-11-24 23:03
逆走都係類似796P/E22A咁行既話,作用不大

反而先入怡明,放調景嶺既話,咁將南就真係有得快

如果逆走,直入怡明/寶盈花園似乎最適合
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 23:14 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-11-24 22:17
雖然隔離帖貼過,但我都grep多次795X數據出來

以下係喺將轉數既795X東行客量

即時紀錄(795X,將轉) 23:10 +0/ -2/ 15-20
落車嘅2人
一個行上興田
一個企喺3/ 4月台之間(近洗手間)
唔肯定其意圖

23:16 793飛站,車上人數約12-15人
比795X少

23:17 690 +2/ -5

dennis28a 發表於 2022-11-25 00:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-24 20:16
問題係795X客量唔上唔落
將軍澳唔buy加士居道東九龍走廊,就唯有攞唔塞車做賣點行六幹
新巴都開始失去耐心 ...

唔係橙巴開始失去耐心,
本身 795X 全日係特事特辦,同當日橙巴聲稱做到既載客率仲有明顯落差,
而家係運輸署非常不滿橙巴製造更多低載客率既全日巴士上將軍澳隧道(例如下繁西行出城)。

而家依條數點都要找,當賀賀將藍通車,
你唔找咪求其搵車「將隧藍調」,橙巴交得邊條數?

795X 最終無被迫減班咪偷笑。
惡意回復是不道德的行為。
Citcalag 發表於 2022-11-25 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-11-25 00:44
唔係橙巴開始失去耐心,
本身 795X 全日係特事特辦,同當日橙巴聲稱做到既載客率仲有明顯落差,
而家係運 ...

想問下「運輸署不滿」一説既source?
214P_world 發表於 2022-11-25 01:33 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-25 00:44
唔係橙巴開始失去耐心,
而家係運 ...

「本身 795X 全日係特事特辦」是什麼意思?