hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

214P_world 發表於 2022-11-25 21:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-11-25 20:58
690係由中環一條直路掃到北角
觀感實好睇過795X蘇屋開逆走美孚再隊落紅磡
反而可以同690類比嗰條叫793 ...

但班次同價錢上 690 就同 793 冇得比😂
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-11-25 21:57 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-25 11:23
咁即係居民唔夠支持795X
以而家運署逼佢「敗走將藍」嘅情況計,睇落新巴報嘅數可能下繁美荔應該要坐 ...

剩低1/3客唔難搵,如果將南段唔肯改線(直入將南),加強宣傳藍田山/秀茂坪特快,或者改善將轉網絡吸納坑寶康城轉車客就能揍夠數
獨學而無友,則孤陋而寡聞
ivan920 發表於 2022-11-25 23:07 | 顯示全部樓層
795X 賣點係美孚特快落旺角、紅磡、九龍灣,點都快過 6X 啦嘛,呢點要落重本宣傳,例如係 E21 市區方向站位 sale 呢條線,畢竟 795X 美孚站位太獨特

而雙向分段收費亦應該延長至九龍灣,係宏通街加站,或者試下 sale 轉乘 608 並建立轉乘優惠
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-25 23:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-11-25 20:58
690係由中環一條直路掃到北角
觀感實好睇過795X蘇屋開逆走美孚再隊落紅磡
反而可以同690類比嗰條叫793 ...

不過以速度計的確唔慢只係有違一般人嘅認知
stevechau 發表於 2022-11-30 15:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-24 12:53
其實如果對面同時有40開,到黃大仙只係18:18左右,應該都仲有5+分鐘左右走盞轉A29...
795X始終行旺角油麻地 ...

呢D時間黃大仙開既A29我試過一次......真心坐到怕怕, 基本上中晒由頭塞到落尾既魔咒, 45MINS左右先返到TKO落車~
先唔講架A29車上面多客到暈, 亦唔講40轉A29幾咁貴, 咁轉法真係除精有笨, 咁既方向真心諗唔到咩原因唔坐40落到觀塘先轉98A/296A果D線~
更唔講如果咁唔使睇價錢又一定要搭地面車, 點解唔紅VAN直飛東九先搵巴士轉, 差唔多時間但仲平過40轉A29囉~

795X呢個位更衰咩點兜都好, 佢起碼一程過得黎坐過都知佢其實唔慢, 個問題係在於果區有無咁多人知呢條線, 知道之後又係咪真係有咁大個餅~
stevechau 發表於 2022-11-30 15:36 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-24 22:01
的確見頂: 西行方向要陪塞紅隧, 東行方向中午少人搭, 而且轉車站網絡(除咗轉入寶林)唔掂
...

兩邊都唔一定......尋日點半鐘左右有事要由EMAX入寶琳果邊, 本來諗住坐98D又追唔到
下班98D就15MINS, 但唔使10MINS就有795X黎, 望下又夾到架694就轉軚......
點知架795X(52XX)黎到, 一個站就已經落左一隻手都唔夠數既客, 好似得我一個上車但下層半滿+上層窗口位1/3滿
呢條數好過796P好多了......但短期內唔係好見得到客量仲有咩暴升空間, 但條數說實話唔上唔落得黎都唔係新記線入面既差了
stevechau 發表於 2022-11-30 15:40 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-11-24 23:03
逆走都係類似796P/E22A咁行既話,作用不大

反而先入怡明,放調景嶺既話,咁將南就真係有得快

其實跟796P出入城定係怡明入都唔係問題, 只係795X的確係有D需要玩呢隻逆走啫~
而家調景嶺頭站就算飛走795X, 796X+793兩條線既班次都夠做, 但另一邊富康/怡明入城得796P&E22A兩條超疏線係真唔夠做~
stevechau 發表於 2022-11-30 15:48 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-11-25 11:53
旺角搭 795X 嘅人流遠遠比大家想像中低
即使當日話十分支持 795X 全日服務嘅人 , 都唔係日日需要搭嘅客嚟 ...

應該話佢對客量回流速度太過樂觀, 而咁岩油旺呢段出客量就算去到而家咁既樣都係未符合其預期~
小弟作為當日十分支持795X兼開線到而家都接近日日搭返工放工既客, 有D觀察唔係一直都唔坐數據又錯晒都仲要亂X咁吹果D版友黎既~
但都係果句, 有D planning就算再推遲, 我都係遲早唔再需要日日坐795X~

795X係咪真係要被送上路暫時未知, 我都好想知最後係咪搞795X換795(P)全日
stevechau 發表於 2022-11-30 15:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-25 12:01
好似我數嗰班車(平日1750蘇屋開)
理論上應該食到唔少放工客
睇番客量分佈,明顯逆走段出咗問題

都係要靠呢D老土招, 始終新記獨營線係九龍市區份額太少, 佢有咩動作其實都唔多人知~
970X轉左去甘泉街, 都唔見得客量暴升
而家795X個站擺長廣, 下繁食正九記車海, 上車人流多到根本唔會點望到795X個站, 著實黎講以我平時坐對面線返黎, 應該比你見既遲一班, 開車既客量仲少, 可能10個都無~
呢個站位好處就係叫擺正地鐵口囉, 但其實果度插針難睇到同個小巴站一樣, 而且本來就逆走不利+無擺同樣往東走既40A站位果邊, 天曉得多左架同樣往東走既795X咩~
795X始終全段都係打江山泥漿戰, 唔似之前40咁本身沿路已經有客量有認知, 呢段路既不利真係諗唔到咩好方法幫佢~
stevechau 發表於 2022-11-30 16:03 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-11-25 21:44
係,795X 有潛力,但 "逆走直達將南" "大力宣傳藍田山/秀茂坪特快" "改善將轉網絡吸納坑寶康城轉車客" 樣 ...

西行陪塞真係無得搞, 就算影響再細都仲係有, 而且呢樣野一路觀察客量將南人真係唔似得坑寶睇98D咁死心塌地, 客量係明顯有落差, 296D都要死守咁多年先因為西九有曙光
東西九通行暫時唔係架車識飛真係點行都唔會夠快, ARGYLE果邊有優勢但話快其實都唔係快, 只係先入為主咁行左廿幾三十年, 坐(塞)慣左無感覺而矣~