hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強服務]

kc_loo 發表於 2023-2-5 19:59 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-2-5 19:44
第一,296C 做緊半流水生意,根本無得咁比;
第二,不如你比對下坑口站同將軍澳站cover緊幾多人口先,將 ...

你又岩296C 又真係可以做埋尚德去KT, 岩哂
但牛頭角打前已經有更平既296A
但觀塘去MK 亦有唔少alternative,唔知流左去邊?
你講到去TKO station, 今次你唔講佢都係俾MTR 圍緊?
而且仲要有795X
你都識講, 行去尚德10分鐘止, 行去296C 貪佢班次密?

尚德唔近MTR, 你都唔好以為坑口全部樓都近MTR, 明德富寕行去MTR 都未必止10分鐘, 而家297 最大新客源都係呢度
仲未計通風口新人口
我住左咁耐, 我當然比你更清楚坑口人
有直出巴士唔通上鐵, 轉車再答成條KTL 仲要快唔過巴士

kc_loo 發表於 2023-2-5 20:00 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-5 19:42
應該係巴士公司「屈康城兜坑口」喎
大家都係由舊年RPP得知九巴「有意欲」開298C,收貴$1.1
呢個時候29 ...

又無人講下, 坑口唔係俾人屈上山, 就屈寶林, 而家尾康城, 野野都唔止15分鐘

leo_ku 發表於 2023-2-5 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-5 20:09 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-2-5 19:59
你又岩296C 又真係可以做埋尚德去KT, 岩哂
但牛頭角打前已經有更平既296A
但觀塘去MK 亦有唔少alternativ ...

應該係富寧,唔係安寧

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 謝更正

查看全部評分

3ASV174 發表於 2023-2-5 20:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-5 19:42
應該係巴士公司「屈康城兜坑口」喎
大家都係由舊年RPP得知九巴「有意欲」開298C,收貴$1.1
呢個時候29 ...

文件計的確係 298C 出先
但上年 RPP 流出既時候已經有經將藍 X98C 存在,將藍線根本一早在計劃之中,只係成 Part 抽起咗等通車先公布,
除左 96 要先招標所以連 RPP 一齊出

298C 定係 X98C(298X) 上 TD 先定一齊上,九巴先知,但肯定 298C 出街前已經有 X98C(298X)
只可以話九巴既然一定會開 X98C (298X),服務範圍完全重疊既 298C 就應該抽返起直頭年初都唔應該見街
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2023-2-5 20:32 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-2-5 20:15
文件計的確係 298C 出先
但上年 RPP 流出既時候已經有經將藍 X98C 存在,將藍線根本一早在計劃之中,只係 ...

我搵到特工舊年個post
入面提及嘅係X98D,唔係X98C
有錯請指正

坑口真係錯喇
應該乖乖科多$1.1去遊覽跨灣大橋,感受下佢嘅偉大
唔鍾意咪quit咗佢囉
kc_loo 發表於 2023-2-5 20:58 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-2-5 20:07
康城條793 796X 咪又係咁食,15分鐘去得邊?

#坑口又賣慘

你確定康城領情?
你唔記得未有新線康城係咁嘈日出康城巴士兜, 定你失憶?

又學人講"康城條鐵比坑口疏"?
你遲左幾年wor,
之前講左N 次, 最疏都只係12分鐘, 又幫你講埋, 轉埋車都係多4分鐘
你次次都係堝非繁先出行?
定你做得"好事"多, 次次咁好運送車尾?
呢個賣慘方式out 左好耐wor

297 大部份時間都20以上,
就算98D 都無幾何單位數班次, 仲要必定兜多十幾分鐘

3ASV174 發表於 2023-2-5 21:03 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-5 20:32
我搵到特工舊年個post
入面提及嘅係X98D,唔係X98C
有錯請指正

你嗰堆純吹水
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2131956-1-4.html
790 795 298X 先係真係有

13/1/2022 已經有版友講得出 X98C 坑口北 - 甘泉街
當時 298C 都未見街,可能 298C 根本就只係落定多注,萬一 298X(X98C) 撻 Q 都唔會渣都無,依家 298X 開得成,298C 自然沒有必要存在(不代表九巴唔開)
JX9097 發表於 2023-2-5 21:31 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-2-5 21:03
你嗰堆純吹水
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2131956-1-4.html
790 795 298X 先係真係有

嗰個板友係吹水定真放料?就當佢係真放料
都只係證明298C同298X係同期產物
(RPP都唔係出街嗰日寫)

若果根據建議開辦時間
(298C Q3/22;將藍趕餐飽先趕及去年12月通車)
牌面睇,298X似乎更似「後備」
更顯得「登基」嘅主因係非理性,係為咗狙擊甜橙而做

3ASV174 發表於 2023-2-5 22:13 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-2-5 21:31
嗰個板友係吹水定真放料?就當佢係真放料
都只係證明298C同298X係同期產物
(RPP都唔係出街嗰日寫)

如果吹水吹得中晒兩邊總站,仲要唔係美孚而係甘泉街
咁佢吹水都吹得幾叻

至少證明 298C 298X 起碼係同期
而唔係你以為嘅 298X 遲來先上岸,將藍會唔會係坑口直出後備方案,你覺得開心就好,明眼人一睇就知
298X 開辦時間一定係跟將藍,298C 本身預計開先定開後根本唔重要,
事實上知道將藍 12 月通到車 298C 就 hold 起,由始至終邊條先係 priority,唔係睇邊條上文件先

就算本身 298C 作為開唔成康城直出既後備,相對於坑口直出,佢更重要作用係縮短康城車程,因為康城搭 98S 仲慢過坑口搭 98C

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
teddybus + 10 人哋啱啱先由山上搬落醫院區,知咁多野咩.

查看全部評分